10 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα ύπνου

o-GET-MORE-SLEEP-facebook

Από τη στιγμή που έγινες γονιός όλα άλλαξαν… Oι υποχρεώσεις κι οι ευθύνες αυξάνονται, το άγχος μεγαλώνει κι ο ύπνος λιγοστεύει.

Από τότε που μπήκε το νέο μέλος στην οικογένεια, χάθηκε η απόλαυση του καθημερινού σου ύπνου; Το μωρό πιθανά ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, εσύ σκέφτεσαι τις υποχρεώσεις της ημέρας, το άγχος σε κυριεύει, δεν μπορείς ξανά να κοιμηθείς με αποτέλεσμα να είσαι λιγότερο παραγωγικός, πιο οξύθυμος και συχνά να διαπιστώνεις πως έχεις έλλειψη ενέργειας. Καταρχάς μην απογοητεύεσαι και σκέψου πως δεν είσαι ο μόνος εκεί έξω.

Και τι είναι αυτό που κρατάει τόσους πολλούς ανθρώπους ξύπνιους τα βράδια θα αναρωτηθείς. Πέρα από το παιδί που σε ξυπνάει στη μέση της νύχτας ένας ακόμη βασικός λόγος είναι το άγχος. Το άγχος για τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, τις καθημερινές ανάγκες, το μέλλον.

10 συμβουλές και απλοί τρόποι για να βελτιώσεις και να λύσεις το πρόβλημα του ύπνου.

1. Κάνε λίστα. Αν το μυαλό σου απασχολείται με όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις την επόμενη μέρα, γράψε τα σε ένα χαρτί.

2. Πιες μία κούπα ζεστό γάλα, χαμομήλι ή χυμό κεράσι – όλα μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον ύπνο σου.

3. Δοκίμασε γεύματα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως αμύγδαλα, αλλά και τροφές πλούσιες σε κάλσιο, όπως το τυρί και τα κράκερς, που θα βοηθήσουν το σώμα σου να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τρυπτοφάνη και τη σεροτονίνη για να αποκοιμηθεί.

4. Απενεργοποίησε το κινητό και κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκευής με οθόνη. Η ακτινοβολία τους μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης, που είναι μια ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε νυσταγμένοι.

5. Μην ξαπλώνεις κοιτάζοντας το ταβάνι για πολύ ώρα. Αν είσαι ξύπνιος για περισσότερο από 30 λεπτά, σήκω και πιες ένα ποτήρι νερό, περπάτησε λίγο στο δωμάτιο ή δοκίμασε μερικές χαλαρές διατάσεις. Όλα τα παραπάνω μπορούν να δώσουν τέλος στην αυπνία σου.

6. Κρύψε το ρολόι σου. Το τελευταίο που πρέπει να κάνεις είναι να μετράς το κάθε λεπτό που περνά. Αν χρειάζεσαι ένα ξυπνητήρι για το πρωί γύρισέ το ανάποδα, ώστε να μην μπορείς να βλέπεις το καντράν του.

7. Βάλε όρια ύπνου και τήρησέ τα. Προσέφερε στον εαυτό σου τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Μην ξενυχτάς και μην ξυπνάς πολύ νωρίς προκειμένου να τελειώσεις τις δουλειές που εκκρεμούν. Όσο πιο ξεκούραστος νιώθεις, τόσο πιο παραγωγικός θα αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά στη φάση με το παιδί και τα νυχτερινά ξυπνήματα, αυτό δεν είναι εφικτό. Τουλάχιστον κάνε μια προσπάθεια, όποτε μπορείς.

8. Όρισε μια ώρα ύπνου και πήγαινε για ύπνο τη συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου είναι να επιβάλλεις στον εαυτό σου μία καλύτερη ρουτίνα ύπνου. Το σώμα συνηθίζει στην ρουτίνα και τελικά αποκοιμιέται πιο γρήγορα.

9. Μη δουλεύεις, μη βλέπεις τηλεόραση, μη στέλνεις μηνύματα ή sms και μη ρίχνεις κλεφτές ματιές στα social media όσο βρίσκεσαι στο κρεβάτι. Το κρεβάτι θα πρέπει να χρησιμεύει για δυο πράγματα: ύπνο και σεξ.

10. Κράτησε τις οθόνες μακριά από το υπνοδωμάτιο ή τουλάχιστον μακριά από το κρεβάτι.

Βελτίωσε τις συνήθειες του ύπνου σου, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείς και σου επιτρέπει και το παιδί και οι συνήθειές του, ώστε να αντέχεις καθημερινά σε σωματικό, πνευματικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο.

o-SLEEP-TIPS-facebook

Πηγή: Huffington Post