5 Πράγματα που πρέπει να μάθει το παιδί σας μέχρι την ενηλικίωση

Να μάθει πως να αντιδρά στις καταστάσεις

Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει, αλλά πως αντιδράς στην κάθε κατάσταση. Το παιδί σου πρέπει να μάθει πως ανεξαρτήτως τον καταστάσεων, έχει πάντα την επιλογή της απάντησης και της αντίδρασης, και αυτή η επιλογή θα καθορίσει το αποτέλεσμα.

Να μάθει πως να λύνει τα προβλήματά του

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ζουν και να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και πρέπει εσύ να τους το μάθεις όσο είναι μικρά. Πρέπει να τους γίνει τρόπος ζωής το πως να αντιμετωπίζουν, να αξιολογούν και να προσπερνούν δημιουργικά το κάθε πρόβλημα και εμπόδιο.

Να μάθουν την αξία των δυσκολιών

Πρώτα, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου είναι έτοιμο να συζητήσει για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει και δεν προσπαθεί να τα αποφύγει ή να τα κρύψει. Δεύτερον, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις χτίσει σωστή σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με το παιδί σου, ώστε όταν θα φύγει να μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σου, αν βρεθεί σε κάποια πολύ δύσκολη θέση.

Να μάθει πως η εξάσκηση οδηγεί στο τέλειο αποτέλεσμα

Το παιδί σου πρέπει να μάθει πως ο λόγος που το αξιολογείς είναι για να γίνει το ίδιο καλύτερο και όχι για τις επιδόσεις του. Πρέπει να βάζει τα δυνατά του σε ό,τι και αν κάνει. Όση περισσότερη εξάσκηση κάνει, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει. Αν το παιδί σου έχει αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι χρειάζεται νέες ικανότητες για να αποκτήσει πρόθεση και διάθεση για να μάθει και να κατακτήσει το οτιδήποτε.

Να μάθει την αξία του χρήματος

Δεν είναι ποτέ αργά. Μπορείς να αποφύγεις το πρόβλημα αν προετοιμάσεις το παιδί σου από νωρίς. Βάλε το στη διαδικασία να έρθει σε επαφή με τα χρήματα και δώσε του κάποιο υπεύθυνο ρόλο στη διαχείριση των οικογενειακών εξόδων. Η διαχείριση των προσωπικών οικονομικών δεν είναι πυρηνική φυσική, αλλά αν δεν μάθει να το κάνει σωστά, θα αποκτήσει πολλά προβλήματα όταν θα φύγει από το σπίτι.