7 “λάθη” που πρέπει να επιτρέψεις να κάνει το παιδί σου

Να αποτύχει σε κάποιο διαγώνισμα

Αν το παιδί σου επιλέξει να μην ακούσει τη συμβουλή σου να κλείσει την τηλεόραση και να πάει να διαβάσει για το αυριανό διαγώνισμα, μη φοβηθείς να τον αφήσεις να αποτύχει. Κάποιες φορές χρειάζεται ένας κακός βαθμός για να του επισημάνει το πόσο σημαντικό είναι να μελετήσει για να έχει καλύτερους βαθμούς στο μέλλον.

Να ξεμείνει από χρήματα

Το παιδί σου ξόδεψε παραπάνω χρήματα από όσα έπρεπε στα ψώνια και δεν του περίσσεψαν χρήματα για να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο. Άφησε το να μάθει. Θα του γίνει μάθημα για να διαχειρίζεται καλύτερα τα χρήματά του.

Να ξεχάσει τον βασικό του αθλητικό εξοπλισμό

Όταν το παιδί σου βιάζεται να πάει στην προπόνηση και βγαίνει τρέχοντας από το σπίτι και έχει ξεχάσει το βασικό του εξοπλισμό για το παιχνίδι, μη του προτείνεις να γυρίσετε πίσω με το αυτοκίνητο για να πάρει αυτό που ξέχασε. Άφησε το να παραδεχτεί στον προπονητή ότι είναι δικό του λάθος που ξέχασε τον εξοπλισμό και να δεχτεί τις συνέπειες.

Να ξεχάσει το τετράδιο με τις εργασίες σπίτι

Το παιδί σου ξέχασε την εργασία του κάτω από ένα σωρό από φωτοτυπίες και βιβλία αντί για να την έχει μέσα στην τσάντα του. Άσε το να μάθει να γίνει υπεύθυνο και μη του φέρεις εσύ το τετράδιο στο σχολείο.

Να ξεχάσει το κολατσιό του

Όταν έχει τόσα πολλά στο κεφάλι του που θα ξεχάσει να πάρει το κολατσιό του από τον πάγκο της κουζίνας, άφησε το να βρει μια λύση μόνο του όσο θα είναι στο σχολείο. Μην του πας εσύ το κολατσιό του εκεί.

Να φορέσει λερωμένες κάλτσες

Δεν σου έφερε το καλάθι με τα άπλυτα του χθες το βράδυ όταν του το ζήτησες. Όταν θα είναι 7 το πρωί και θα φωνάζει εκνευρισμένο  ότι δεν έχει καθαρές κάλτσες για να βάλει, πες του να πάρει ένα ζευγάρι από τα άπλυτα. Την επόμενη φορά θα σε ακούσει, αν θέλει να φοράει καθαρές κάλτσες.

Να χάσουν το στόχο τους

Μια εβδομάδα πριν είπες στο παιδί σου πως πρέπει να καθαρίσει το δωμάτιο του αν θέλει να πάει την Παρασκευή στη συναυλία που ήθελε. Όταν θα φτάσει η στιγμή που θα βγαίνει βιαστικά από το δωμάτιο, αλλά εκείνο θα είναι ακόμα ακατάστατο, πες του να γυρίσει πάλι μέσα. Δεν έχει συναυλία αν δεν τακτοποιήσει το δωμάτιο.