Τι να προσέξετε προτού αγοράσετε παιδικό κρεβάτι

Μόλις καταλάβατε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να αποχαιρετήσει την κούνια του και να καλωσορίσει το πρώτο του παιδικό κρεβάτι!

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι επιλογές έχετε, μπορείτε να επιλέξετε το σωστό κρεβάτι και να διευκολύνετε αυτή την μετάβαση του μικρού σας, που δεν είναι πλέον μωρό!

Εάν το δίχρονο σας κάνει όλα τα κόλπα που μπορεί να φανταστεί για να βγει από την κούνια του, είναι καιρός να αγοράσετε το πρώτο του κρεβάτι. Εκτός και αν έχετε αγοράσει μία κούνια που μετατρέπεται σε παιδικό κρεβάτι.

Διαφορετικά, έχετε δύο επιλογές για την αγορά σας.

  • Ένα παιδικό κρεβάτι, το οποίο είναι ένα μικρό κρεβάτι με πλαίσιο που συχνά έχει το σχήμα ενός διαστημόπλοιου, σπορ αυτοκινήτου ή κάστρο για την μικρή πριγκίπισσα σας.
  • Ή ένα κανονικό κρεβάτι με φορητά κάγκελα ασφαλείας.

Και τα δύο είναι ασφαλή, έτσι αφήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός να καθοδηγήσουν την απόφασή σας.

Παιδικό κρεβάτι:

Υπέρ: Τα κρεβάτια αυτά έχουν προσιτή τιμή και σχεδόν όλα έχουν κάγκελα ασφαλείας, έτσι δεν υπάρχει επιπλέον έξοδο.
Τα χαρούμενα σχέδια και χρώματα στο κρεβάτι αυτό θα ενθουσιάσουν το παιδί και θα κάνουν σχετικά πιο εύκολη τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι.

Τα περισσότερα παιδικά κρεβάτια είναι χαμηλά, έτσι μπορεί να κατέβει εύκολα χωρίς να χτυπήσει.

Κατά: Έχουν ένα όριο βάρους, γύρω στα 20 κιλά. Το οποίο θα ξεπεράσει γρήγορα. Κάτι ακόμη, δεν μπορείτε να ξαπλώσετε δίπλα του για μία τελευταία αγκαλιά πριν τον ύπνο!
Επίσης, επειδή είναι χαμηλά, μπορεί να πηδήξει έξω στη διάρκεια της νύκτας. Μερικά παιδικά κρεβάτια είναι από πλαστικό, άρα δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Το στρώμα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στις διαστάσεις του καινούργιου κρεβατιού. Τα κενά μεταξύ του στρώματος και του πλαισίου θέτουν κίνδυνο παγίδευσης.
Δυνατή κατασκευή. Πρέπει να είναι καλά και σωστά κατασκευασμένο για να αντέχει τα πηδήματα του μικρού σας και ίσως την επίσκεψη των φίλων του.
Τα πλαϊνά κάγκελα, που δεν θα επιτρέπουν στο μικρό σας να φεύγει από το κρεβάτι του.  Προσέξτε να έχει σωστό φινίρισμα και στρογγυλεμένες άκρες για να μην χτυπήσει.

Κανονικό κρεβάτι:

Υπέρ: Οπωσδήποτε θα το χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ καιρό. Μπορεί να κοιμάται σε αυτό όσο μένει μαζί σας.
Μπορείτε να βρείτε ένα κανονικό κρεβάτι με όμορφα σχέδια στο κεφαλάρι, ώστε το παιδί να αισθάνεται όμορφα να κοιμηθεί σε αυτό.
Είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορέσετε να ξαπλώσετε για λίγο μαζί του, αν κάποια στιγμή χρειαστεί, όπως αν είναι αδιάθετο ή έχει δει κακό όνειρο.
Κατά: Θα σας κοστίσει περισσότερα χρήματα. Πρέπει να αγοράσετε και τα κάγκελα ασφαλείας, ίσως και για τις δύο πλευρές αν δεν ακουμπά σε τοίχο.
Αν τα κάγκελα αυτά δεν τοποθετούνται σταθερά δίπλα στο στρώμα, υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.  Μερικά κρεβάτια είναι αρκετά υψηλά και το μικρούλι δεν μπορεί να ανέβει εύκολα.

Τι πρέπει να προσέξετε:
Όπως και για το μικρό παιδικό κρεβάτι προσέξτε το φινίρισμά του, τις στρογγυλές γωνίες του και το υλικό που δεν μπορεί να βλάψει το παιδί.

Τα κάγκελα ασφαλείας να είναι σωστά κατασκευασμένα, καλής ποιότητας και σωστών διαστάσεων για να μη μπορεί να παγιδευτεί σε αυτά ένα ποδαράκι ή χεράκι ή ακόμη και το κεφαλάκι του παιδιού.

Και τέλος, θα πρέπει να αγοράσετε κάγκελα ασφαλείας από μαλακό πλέγμα, αν κοιμάται ανήσυχα για να μην χτυπήσει. Διαφορετικά,  πλαστικά, σιδερένια ή ξύλινα κάγκελα είναι καλά.

Γνωρίζοντας έτσι τις επιλογές σας, πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε και τι θα αρέσει πιο πολύ στο παιδάκι σας, πάρτε το μαζί, είναι καλή ιδέα και ξεκινήστε!