Γιατί οι άνδρες γερνούν γρηγορότερα;

asvos

Μήπως πρέπει να παραδειγματιστούμε από τους ασβούς;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι αρσενικοί ασβοί που απέχουν από τις μάχες με άλλα αρσενικά, δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους και στην ευημερία τους με αποτέλεσμα να γερνούν πιο αργά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ παρακολούθησαν τους αρσενικούς ασβούς και τον τρόπο ζωής τους, και είδαν πως όταν τα αρσενικά βρίσκονται σε ανταγωνιστικές καταστάσεις με άλλα αρσενικά και συμμετέχουν σε μάχες, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, ενώ οι θηλυκοί ασβοί δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι περιβάλλονται από μεγάλο αριθμό και άλλων θηλυκών, οι αρσενικοί ασβοί φαίνεται να ενοχλούνται όταν στον περίγυρό τους βρίσκονται πολλά άλλα αρσενικά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως αυτή η έρευνα και τα ευρήματά της, θα μπορέσουν να ρίξουν λίγο παραπάνω φως στο ερώτημα, γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Ειδικότερα, ο Christopher Beirne από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: “Η μελέτη δείχνει ότι όταν οι αρσενικοί ασβοί δεν παλεύουν για μία σύντροφο, δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους και στην ευημερία τους, με αποτέλεσμα να γερνούν πιο αργά. Αντιθέτως, όταν οι αρσενικοί ασβοί έχουν πολεμήσει αρκετά στα νιάτα τους, πληρώνουν αυτήν την πάλη με τη γρήγορη γήρανση”.

“Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, επειδή τα αρσενικά γερνούν ταχύτερα από τα θηλυκά σε πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί πραγματικά συμβαίνει αυτό”, σχολίασε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Dr Andrew Young.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι αρσενικοί ασβοί γερνούν γρηγορότερα από τους θηλυκούς, λόγω του ανταγωνισμού με άλλα αρσενικά που βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα αρσενικά που βιώνουν έντονα τον ανταγωνισμό γερνούν γρηγορότερα από τα θηλυκά, ενώ τα αρσενικά που δεν βιώνουν τον ανταγωνισμό δεν το κάνουν”, πρόσθεσε.

Κοίτα τους ασβούς να μαθαίνεις: γιατί οι άνδρες γερνούν γρηγορότερα;

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα γήρανσης στους ασβούς λαμβάνοντας υπόψιν τους και το στοιχείο της απώλειας μάζας στα σώματα τους, όταν πεθαίνουν.

Οι ασβοί -όπως ακριβώς και οι άνθρωποι- γίνονται αδύναμοι και χάνουν βάρος καθώς γερνούν. Ο δείκτης μάζας σώματος φάνηκε ότι σχετίζεται με την αναπαραγωγική επιτυχία και την επιβίωση. Δηλαδή, η ταχεία μείωση της μάζας του σώματος είναι πιθανό να σημάνει μειωμένη αναπαραγωγική επιτυχία και επιβίωση στα ζώα που μπορούν να ζήσουν έως και 13 χρόνια στην άγρια φύση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρσενικοί ασβοί είναι πιο πιθανό να έχουν πληγές από δαγκώματα που προκλήθηκαν από κάποια μάχη για την διεκδίκηση κάποιου θηλυκού, και έχουν περισσότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Με λίγα λόγια οι ασβοί σφάζονται στην ποδιά μιας θηλυκιάς, αλλά το πληρώνουν γοργά με το πλήρωμα του χρόνου. Για αυτό άνδρες, διεκδικήστε μεν, μη σφάζεστε δε!

Ακόμη: Πώς το πρόσωπό μας μαρτυρά πόσα χρόνια θα ζήσουμε;

andrikopenthos

pathfinder.gr