Ασφαλής χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά με 6 τρόπους

Τα παιδιά μας γεννιούνται σε έναν κόσμο συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Κατά μέσο όρο, σε 50 ημέρες από τη γέννηση ενός παιδιού, ανεβαίνει μία φωτογραφία του στα social media (Έχουμε μάτια δεκατέσσερα σε γιαγιάδες/παππούδες που έχουν κινητό με κάμερα και προφίλ στο facebook). Καθώς μεγαλώνουν θα λέγαμε πως η ζωή τους «συνυφαίνεται» με το ίντερνετ. Παρακολουθούν βίντεο, παίζουν παιχνίδια online επικοινωνώντας σε κάποια από αυτά (τα παιχνίδια) με φίλους ή/και αγνώστους. Βέβαια, ασφαλώς και η διάδραση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μία εκπαιδευτική διαδικασία, επιτρέποντάς τους να ενημερωθούν, να μάθουν, να «γνωρίσουν» τον κόσμο. Άρα το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι πώς θα διασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε στα παιδιά μας μία υγιή και ασφαλή digital καθημερινότητα;

Είναι σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη και εκπαίδευση στη χρήση του ίντερνετ από τα παιδιά;

Φυσικά! Αν επιτρέπετε στα παιδιά σας να «σερφάρουν» στο ίντερνετ χωρίς καμία επίβλεψη ή περιορισμό, τότε μπορείτε ακόμη να τους επιτρέψετε να διασχίσουν μόνα τους, νύχτα τη ζούγκλα του Αμαζονίου. Εμείς σίγουρα δεν θα τη χαρακτηρίζαμε μία «καλή ιδέα» και σίγουρα δεν θα τη χαρακτηρίζαμε μία «ασφαλή ιδέα». Στο ίντερνετ τα παιδιά μπορούν να δουν βίντεο με ζουζουνιάρικα γατάκια, να αναζητήσουν οποιαδήποτε πηγή μπορεί να τα βοηθήσει να γράψουν πιο εμπεριστατωμένες εκθέσεις για το σχολείο, να παίξουν παιχνίδια που ενώ τα διασκεδάζουν, παράλληλα τα εκπαιδεύουν. Μπορούν όμως να δουν βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο, να πέσουν θύματα phishing*, θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και διαδικτυακού εκφοβισμού. Άρα ναι, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε, για τη σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και να παραμείνετε ενημερωμένοι προσφέροντας σωστό “e-parenting”.

Ξεκινάμε το μάθημα σήμερα!

Από τη στιγμή που το παιδί σας ξεκινά να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, καθίστε παρέα του και ξεκινήστε το μάθημα μαζί. Δώστε τους εργαλεία για να εφαρμόζουν ασφαλείς πρακτικές σερφαρίσματος και ανοίξτε μαζί τους έναν διάλογο επικοινωνίας. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Enough is Enough, τα παιδιά από την ηλικία των 5 ετών είναι απολύτως ικανά να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές και τηλέφωνα για να μπουν στο ίντερνετ. Επίσης, από την ίδια ηλικία μπορούν να αντιληφθούν τι να αποφεύγουν στο ίντερνετ και πώς. Ξεκινάμε λοιπόν το μάθημα εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας να μην ανοίγουν διαφημίσεις, να δημιουργούν ασφαλή username & password και φυσικά, τους μαθαινουμε να διαχωρίζουν ποιες προσωπικές πληροφορίες μπορούν να μοιραστούν με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Μιλήστε στα παιδιά για το bullying

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 8 χρόνων και σε κάποιες περιπτώσεις μεγεθύνεται, παίρνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ανεξέλεγκτη μορφή. Είναι γεγονός πως μεγάλη μερίδα εφήβων δηλώνουν πως έχουν δεχτεί διαδικτυακό εκφοβισμό σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Μάθετε στο παιδί σας να αντιμετωπίζει τους «νταήδες» και φυσικά καθοδηγήστε το σωστά ώστε να μην γίνει το ίδιο ένας από εκείνους.

Εξηγήστε στο παιδί σας πως το ίντερνετ είναι «πραγματικός κόσμος»

Ένα χρήσιμο μάθημα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας, είναι το να μάθουν να είναι προσεχτικά και επιφυλακτικά στο ίντερνετ όπως ακριβώς θα ήταν και στην πραγματική ζωή. Προκαλέστε τα να αναρωτηθούν «άραγε θα έδινα αυτή την πληροφορία σε έναν άγνωστο στο δρόμο;» ή «αν τώρα έβλεπαν οι γονείς μου τη συνομιλία θα με συμβούλευαν να μην γράψω όσες πληροφορίες γράφω»;

Θέστε όρια

Όποια ηλικία και αν διανύει το παιδί σας τα όρια είναι απαραίτητα! Τι είδους ιστοσελίδες επισκέπτεται, ποιες μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιεί, τι ύλη αναζητά, όλα πρέπει να περνούν από το δικό σας έλεγχο. Βάλτε την οθόνη του υπολογιστή σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού όπου το παιδί μπορεί να «σερφάρει» αλλά με τη δική σας – έμμεση – επίβλεψη. Χρησιμοποιήστε ρυθμίσεις γονικού ελέγχου και φυσικά ορίστε ώρες χρήσης του ίντερνετ καθημερινά.

Ενημέρωση και εκπαίδευση για εσάς!

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των γονέων είναι εξίσου σημαντική με εκείνη των παιδιών. Πώς άλλωστε μπορούν οι γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο με ασφάλεια όταν οι ίδιοι δεν είναι προετοιμασμένοι να υποδεχτούν την ψηφιακή εποχή; Στο e-parenting.gr, ο γονιός μπορεί να διαβάζει άρθρα, και συνεντεύξεις από ειδικούς, να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις, αλλά και τις νέες εφαρμογές που αναπτύσσουν τις γνώσεις και καλλιεργούν τη δημιουργικότητα των παιδιών, να γνωρίσει τα νέα ηλεκτρονικά σημεία επαφής των παιδιών, όπως τα social media, οι πλατφόρμες chatting & messaging, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επιπλέον, να ενημερωθεί για πιθανές απειλές. Το site σε συνεργασία με φορείς, όπως είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, αλλά και ειδικούς όπως είναι η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Παπαδάκη, ο Dr. Κωνσταντίνος Σιώμος (Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων) και η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κατερίνα Ψαρουδάκη, φιλοξενεί άρθρα με θεματολογία όπως «πως βάζουμε όρια στις κονσόλες παιχνιδιών», «Πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες», καθώς και tips για την ασφάλεια των παιδιών.

Επίσης, στο site φιλοξενείται το School Of Cool, το 1ο digital σχολείο internet για γονείς, μέσα από το οποίο μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τους, να έρθουν πιο κοντά σε αυτά και τον τρόπο επικοινωνίας τους. Έτσι οι γονείς “κάθονται” στα θρανία για να ανακαλύψουν την σύγχρονη κουλτούρα του Internet ή να φρεσκάρουν αυτά που ήδη ξέρουν. Ανάλογα µε το επίπεδο τους υπάρχει ύλη από πολύ απλά θέματα γνώσης του Internet η οποία σταδιακά γίνεται πιο προχωρημένη. Ουσιαστικά, πρόκειται για µια απλοποιημένη e-learning πλατφόρμα που µε video tutorials οι γονείς µαθαίνουν µε διασκεδαστικό τρόπο πως να επικοινωνούν µε τα παιδιά τους online.

Συνοψίζοντας
Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας μέσα από την οποία θα μπορείτε να συζητάτε για κάθε τι που σας προβληματίζει και τα προβληματίζει. Έτσι, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθημερινά για τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σας. Μείνετε ενημερωμένοι, μιλήστε ανοιχτά και όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

Βιβλιογραφία:

*(phishing – απόδ. Ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι μια ενέργεια εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου, κατά την οποία ο κακόβουλος χρήστης υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα βασιζόμενος στην άγνοια του χρήστη (θύματος), με σκοπό την αθέμιτη απόκτηση προσωπικών δεδομένων, όπως κωδικούς λογαριασμών, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.α..) πηγή: cybersecurity.gr