Χωρισμένος μπαμπάς και νέα σχέση

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε στα παιδιά σας την καινούργια σχέση σας;

Όταν κατακαθίσει η σκόνη του διαζυγίου, έχουν υπογραφεί όλα τα σχετικά έγγραφα, και η ζωή έχει επιστρέψει σε κάποια φάση ομαλότητας, πολλοί πατέρες θα αρχίσουν να έχουν μία νέα σχέση. Και επειδή είναι τελείως φυσιολογικό, θα βρουν κάποια καινούργια συντροφιά.

Αλλά πότε θα γνωρίσετε την καινούργια αγάπη σας στα παιδιά;

Όπως όλα τα πράγματα που σχετίζονται με το διαζύγιο, το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο. Ενώ είναι ασφαλώς μία ευαίσθητη υπόθεση, υπάρχει ένας καλός τρόπος για να επιτύχει η γνωριμία αυτή, όπως λέει ο Bill Benson, οικογενειακός σύμβουλος.

Εάν γίνει προσεκτικά, όχι μόνο θα είναι πιο άνετα τα πράγματα, αλλά θα δείξετε στα παιδιά σας πώς να λειτουργήσουν αργότερα σαν ενήλικες σε ένα ταραχώδη συναισθηματικό κόσμο.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι στην ίδια «σελίδα» με σας για το διαζύγιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Benson όταν πιστεύετε ότι πρέπει να γνωρίσετε το πρόσωπο αυτό στα παιδιά, προφανώς θα είναι όταν έχετε καταλάβει το πώς. Και το πώς είναι σχετικό, δηλαδή να έχετε θέσει τις βάσεις.

Το σημαντικό είναι να προσπαθήσετε να συνηθίσουν τα παιδιά στην ιδέα του διαζυγίου των γονιών τους. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία να τους υπενθυμίσετε ότι ο μπαμπάς και η μαμά πρέπει να χωρίσουν για να είναι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για όλους μακροπρόθεσμα. Και πρέπει να αναφερθείτε στα παρακάτω κύρια σημεία:

Καθησυχάστε τα παιδιά ότι δεν είναι ο λόγος για το διαζύγιο.

Όπως έχετε ακούσει, ο εγκέφαλος των παιδιών δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως μέχρι να μπορούν να παραγγείλουν ένα κοκτέιλ! Ως εκ τούτου, είναι επιρρεπή σε πολλές κακές και καλές σκέψεις.

«Ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να υπολογίσει τις αποχρώσεις του γκρι και συχνά θα ρίχνουν το φταίξιμο στον εαυτό τους», λέει ο Benson. Έτσι πάντα να τα καθησυχάζετε ότι δεν είναι ο λόγος για το διαζύγιό σας.

Να επαναλαμβάνετε ότι δεν θα τα εγκαταλείψετε.

Αυτή είναι άλλη μία κοινή ανησυχία των παιδιών. «Τα παιδιά θέλουν πάρα πολύ να είναι αρεστά και να τα εγκρίνουν οι γονείς τους, και μπορεί τώρα να σκέφτονται τα χειρότερα γι’ αυτό». Ο μπαμπάς μπορεί τώρα να μείνει σε ένα στούντιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του δεν θα είναι πάντα καλοδεχούμενα εκεί.

Ποτέ μην κακολογήσετε τη μητέρα.

Το να μιλάτε άσχημα για τον άλλο γονέα, δεν κάνει κανένα καλό. Ακόμη και αν κάτι σας ξεφύγει πείτε αμέσως ότι αστειεύεστε.

Χρησιμοποιείστε μεταφορικά ένα μπουκέτο λουλούδια!

Αυτό ίσως ακούγεται παράλογο, αλλά ο Benson, λέει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξηγήσετε τη νέα κατάσταση με τα παιδιά είναι να σας βοηθήσουν τα λουλούδια! «Υπάρχουν διαφορετικά λουλούδια και τα λουλούδια μπορούν να ανταλλάσσονται». «Τα παιδιά κάνουν μία ανθοδέσμη, επειδή οι μαργαρίτες δεν είναι πλέον στο μπουκέτο, η ανθοδέσμη όμως είναι ακόμη εκεί, στο βάζο». Η μαμά μπορεί να μην είναι πλέον στο μπουκέτο, αλλά εσείς εξακολουθείτε να βάζετε την ανθοδέσμη στο τραπέζι σας.

Τώρα, αν δεν θέλετε να μιλάτε για λουλούδια, ο Benson προτείνει να πείτε: «Αυτό το πρόσωπο είναι σημαντικό για μένα, και επειδή νοιάζομαι για σένα τόσο πολύ, θα ήθελα να το γνωρίσεις και εσύ».

Δώστε τους σιγουριά.

Αυτός ο νέος τρόπος ζωής είναι ασφαλώς περίεργος, έτσι προσφέρετε στα παιδιά τη σιγουριά και τη σταθερότητα που έχουν ανάγκη. «Έχουν ανάγκη να ξέρουν πως σκέφτεστε και πως αισθάνεστε και να είναι βέβαια ότι όλα είναι εντάξει», λέει ο Benson. «Αν μπορείτε να λειτουργήσετε με αυτά τα δόγματα, όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν».

Ρωτήστε τα παιδιά με προσοχή για να καταλάβετε τι συμβαίνει μέσα τους. Αν έχουν την σωστή γενική εικόνα, η γνωριμία με μία καλή καινούργια φίλη θα πρέπει να είναι σαν ένα αεράκι!

Να είστε ειλικρινείς.

Ότι και να σκέπτεστε για την καινούργια σχέση σας δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί τα παιδιά να ξέρουν τι να περιμένουν. «Εάν δεν θέλετε να παντρευτείτε ξανά, αυτό είναι εντάξει αν το εξηγήσετε ομαλά στα παιδιά σας. Όποια και αν είναι η κατάσταση, το μόνο που πρέπει να ξέρουν είναι ότι είστε και θα είστε πάντα μαζί. Και ιδίως μην παραιτηθείτε από τη ζωή σας» καταλήγει ο Benson.

Ίσως διδάσκετε στα παιδιά σας ένα πολύτιμο μάθημα.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι ενός διαζυγίου, είναι μία πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής των ενηλίκων. Το να δείξετε στα παιδιά σας ότι υπάρχει ένας υγιής και ευγενικός τρόπος για να συμβεί αυτό, θα μπορούσε να είναι πράγματι μία πολύτιμη συμβουλή.

«Μέρος της σωστής γονικής φροντίδας είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας να είναι υγιείς και σωστοί ενήλικες.

Τους δείχνετε πως λειτουργούν οι σχέσεις και τα ραντεβού» συμπληρώνει ο Benson. Και αυτό είναι πολύτιμο για ολόκληρη τη ζωή τους.