10 εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε άντρας

Όσο κι αν το αποφεύγουμε, όλοι γνωρίζουμε, πως ένα απλό τακτικό τσεκάπ μπορεί να σώσει ζωές.

Υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που κάθε άντρας που θέλει να είναι υγιής, ανεξάρτητα από την ηλικία του, πρέπει να κάνει.

  1. Χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Μέχρι την ηλικία των 45 οι ειδικοί προτείνουν η εξέταση αυτή να γίνεται κάθε 5 χρόνια. Μετά τα 45 συνίσταται να γίνεται κάθε χρόνο. Η αναλογία τριγλυκεριδίων / HDL προειδοποιεί όχι μόνο για τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και εν δυνάμει για ηπατική νόσο.

  1. Πίεση

Η αρτηριακή υπέρταση είναι το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Όταν  ο άντρας «πατήσει» τα 30 χρόνια πρέπει να ξεκινήσει την εξέταση για την αρτηριακή πίεση.

  1. Εξέταση αίματος για C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)

Η υψηλή συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα και λέγεται C αντιδρώσα πρωτεΐνη (C – reactive protein, CRP) προδιαθέτει για καρδιακή προσβολή. Η εξέταση αυτή συνήθως γίνεται όταν ο άντρας περάσει τα 40 του χρόνια.

  1. Εξέταση αίματος για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι μια μικρή δομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από την κλείδα. Η σπουδαιότητά του για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός του. Αν δεν έχει παρατηρηθεί ανάγκη σε νεαρότερη ηλικία, ένας άνδρας πρέπει να κάνει εξέταση θυρεοειδούς όταν είναι περίπου 20 ετών και έπειτα ανά 5 χρόνια μέχρι τα 60 του χρόνια – μετά τα 60 συνίσταται επανεξέταση κάθε χρόνο.

  1. Κολονοσκόπηση

Στα 50 χρόνια του ένας άνδρας θα πρέπει να προγραμματίσει την πρώτη του κολονοσκόπηση, ενώ αν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να κάνει αυτή την εξέταση μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 40 χρόνια του. Η προετοιμασία μπορεί να φαίνεται αποκρουστική, αλλά η διαδικασία είναι ανώδυνη και ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την απεικόνιση, αλλά και για την άμεση θεραπεία τυχόν πολύποδα που μπορεί να βρεθεί.

  1. Εξέταση για το ειδικό αντιγόνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί σήμερα μία από τις κυριότερες και πιο συχνές αιτίες καρκίνου στους άνδρες άνω των 50 ετών, αφού ευθύνεται για περισσότερο από το 15% των καρκίνων στους άνδρες. Η αρχή πρέπει να γίνει περίπου στην ηλικία των 40 ετών και η παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα 50 χρόνια του άντρα. Έπειτα, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαπενταετία – συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού προχωρήσετε σε αυτή την εξέταση.

  1. Δακτυλική εξέταση (DRE)

Η δακτυλική εξέταση είναι χρήσιμη στο να αποκλείσει τη διεύρυνση του προστάτη που προκαλείται από την καλοήθη υπερπλασία του, η αίσθηση του αδένα αυτού είναι στέρεος και ομαλός. Η καλύτερη ηλικία για να γίνει η δακτυλική εξέταση είναι τα 40 χρόνια με επαναλαμβανόμενες ετήσιες εξετάσεις.

  1. Τεστοστερόνη

Στο πλαίσιο του ελέγχου της υπογονιμότητας ενός άντρα, είναι απαραίτητο να μετρηθούν τα επίπεδα κάποιων ορμονών που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να επηρεάσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Μετά την ηλικία των 50 ετών, ο άντρας πρέπει να κάνει μία εξέταση για να ελέγξει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Ο λόγος είναι ότι η τεστοστερόνη ξεκινά σταδιακά να μειώνεται όσο μεγαλώνει ο άντρας και μπορεί να προκαλέσει αρκετές αλλαγές, όπως στυτική δυσλειτουργία, κόπωση, αύξηση βάρους, απώλεια μυών, απώλεια τριχών του σώματος, προβλήματα στον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση, απώλεια οστικής μάζας και αλλαγές στην προσωπικότητα.

  1. Οστική πυκνότητα

Η οστεοπόρωση προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε μικρότερο βαθμό και στους άνδρες. Η εξέταση μετρά την οστική μάζα του ισχίου ή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι ειδικοί συστήνουν ότι οι άνδρες άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χαμηλή τεστοστερόνη, οικογενειακό ιστορικό, καθιστική ζωή, κάπνισμα, κλπ) πρέπει να κάνουν την εν λόγω εξέταση, με επαναληπτικούς ελέγχους ως τα 70 χρόνια, καθώς μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο κατάγματος.

  1. Σάκχαρο

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια περίπλοκη πάθηση, εννοώντας ένα ανεβασμένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Η εξέταση του σακχάρου μετρά την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας και έτσι μπορεί να προληφθεί  ο διαβήτης. Η εξέταση εκτός ειδικών περιπτώσεων επιβάλλεται μετά τα 40.

Μην αμελείτε το τσεκάπ. Φροντίστε να έχετε μία ασφάλεια η οποία σας βγάζει απευθείας από το μυαλό τη σκέψη του να αποφύγετε για οικονομικούς λόγους το απαραίτητο για την υγεία σας check up . Η ΜΙΝΕΤΤΑ προσφέρει δωρεάν προληπτικό έλεγχο υγείας με τα προγράμματα αυτοκινήτου και περιουσίας. Παράλληλα το πρόγραμμα ΜΙΝΕΤΤΑ Care παρέχει ουσιαστικές καλύψεις σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος, ενώ ασφαλίζονται εντελώς δωρεάν τα παιδιά έως 14 ετών (μέχρι δύο παιδιά), όταν και οι δυο γονείς είναι ασφαλισμένοι στο πρόγραμμα.

Επιπλέον προσφέρεται δωρεάν και η Κάρτα Προνομίων ΜΙΝΕΤΤΑ με προνόμια για όλους τους ασφαλισμένους και τα προστατευόμενα μέλη τους.