Διαστάσεις επιδημίας (ξανά) στην ιλαρά από τα κενά στους εμβολιασμούς

Σήμα κινδύνου από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων – Ιδιαίτερα ευάλωτα τα μικρά παιδιά, αλλά και οι νέοι – Εξαρση στην Ευρώπη κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017.

Τα κενά στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς οδήγησαν το 2016 σε αρκετές «ευρωπαϊκές επιδημίες» αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας, επηρεάζοντας κυρίως παιδιά και νέους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Βιτένις Αντριουκάιτις, σχολιάζοντας τα στοιχεία του ECDC τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά και ενήλικες από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια».

Τα στοιχεία όμως εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά και κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017. Καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ECDC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Μαρτίου του 2016 ως την 28η Φεβρουαρίου του 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.