Φαγητό και τηλεόραση – Ένας κακός συνδυασμός

o-KIDS-WATCHING-TV-facebook

Η τηλεόραση καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της ημέρας, μας διασκεδάζει και έχει πολλά να μας διδάξει. Αλλά η υπερβολική τηλεθέαση και η διαφήμιση φαγητών μπορεί να κάνει την υγιεινή διατροφή μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το να περιορίσετε την ώρα της τηλεόρασης μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μείνει στο δρόμο της υγιεινής διατροφής. Να πώς.

γράφει ο Αλέξανδρος Ε Κονταλέκας, Παιδίατρος – Νεογνολόγος – Σύμβ. μητρ. θηλασμού IBCLC

Τηλεόραση και μωρά

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να περιορίσετε το πόσο τηλεόραση παρακολουθεί το παιδί σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μην τοποθετείτε το μωρό σας μπροστά από την τηλεόραση. Η τηλεόραση δεν είναι κατάλληλη για παιδιά μικρότερα των 2 ετών, διότι σπαταλάται χρόνος μακριά από τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις με εσάς και άλλα μέλη της οικογένειας. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως μπέιμπι σίτερ. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε τρόπους για να αλληλεπιδράτε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδί σας.

o-KIDS-EATING-facebook

Τηλεόραση και οικογενειακό γεύμα

Καταναλώνεται άφθονο φαγητό μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να το συνηδειτοποιούμε. Είναι  εύκολο για τα παιδιά να τρώνε από το ένα πρόγραμμα τηλεόρασης στο άλλο. Καθώς αποσπώνται από την τηλεόραση, συχνά τρώνε πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό. Το αποτέλεσμα; Η αύξηση του βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ορίστε τον κανόνα φαγητό χωρίς τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Σερβίρετε το φαγητό σας στην τραπεζαρία ή στο τραπέζι της κουζίνας με άλλα μέλη της οικογένειας. Η ώρα του φαγητού είναι μια σημαντική στιγμή για  συζήτηση μεταξύ των μελών της οικογένειας και για να μοιράζεστε τις καθημερινές σας εμπειρίες χωρίς να σας αποσπά την προσοχή η τηλεόραση.

url

Τηλεόραση και παχυσαρκία

Ακόμα ένας άλλος σημαντικός λόγος για να περιορίσετε το χρόνο της τηλεόρασης στα παιδιά σας: η σταθερή ροή των διαφημίσεων για τα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος τρόφιμα που απευθύνονται άμεσα σε παιδιά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά είναι ένας από τους λόγους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μην επιτρέπετε σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Περιορίστε την έκθεση στην τηλεόραση (καθώς και στα βιντεοπαιχνίδια και  στον υπολογιστή) σε 1 έως 2 ώρες ανά ημέρα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Συζητήστε σχετικά με τις διαφημίσεις που βλέπει το παιδί σας στην τηλεόραση. Εξηγήστε του πως ενθαρρύνουν την ανθυγιεινή διατροφή. Παραμείνετε δυνατοί, όταν το παιδί σας ικετεύει για το πιο πρόσφατο φαγητό ή γλυκό που διαφημίζεται στην τηλεόραση. Να θυμάστε:

Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν τρώει μπροστά από την τηλεόραση, θα πρέπει ακόμα να περιορίσετε την έκθεση τους σε αυτή. Ένα ημερήσιο όριο  έκθεσης  στην τηλεόραση και στα βιντεοπαιχνίδια δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 με 2 ώρες.

girl-watching-TV