Επιβλαβή για τον ανθρώπινο εγκέφαλο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης

Νέα ερευνητικά στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης (shooter games).

Σύμφωνα με την έρευνα των Γκρεκ Γουέστ και Βερονίκ Μπομπό, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, η διασκέδαση των ατόμων με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης προκαλεί τη μείωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η μελέτη που διεξήχθη:

Οι δύο ερευνητές μελέτησαν 100 ανθρώπους, οι οποίοι έπαιζαν για 90 ώρες διάφορα είδη ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στη συνέχεια, εξέτασαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων με τη τεχνική της νευρό-απεικόνισης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης μειώνουν τη φαιά ουσία, που βρίσκεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την επιστήμη της Νευρολογίας, όσο συρρικνώνεται η περιοχή του ιππόκαμπου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν οι άνθρωποι παθήσεις όπως, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και το αλτχάιμερ.

Επιπρόσθετα, οι γνωστικοί ψυχολόγοι τονίζουν τη σημασία που διαδραματίζει η περιοχή του ιππόκαμπου στη μνήμη και στον προσανατολισμό στο χώρο. Γνωρίζοντας λοιπόν ως εκπαιδευτικοί το ρόλο που παίζει η μνήμη στη διαδικασία της μάθησης, αλλά και της ευρύτερης ζωής είναι ωφέλιμο να επαγρυπνούμε συνεχώς για τους τρόπους διασκέδασης των μαθητών μας με σκοπό να είμαστε σε θέση να ενημερώνουμε τους γονείς για τυχόν επιβλαβή παιχνίδια, με τα οποία έρχονται σε επαφή καθημερινά τα παιδιά.

Τι εμφανίζουν στα παιδιά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά επιθετικές συμπεριφορές ή και συμπτώματα υπερκινητικότητας. Πλέον, με αυτή την έρευνα φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και ενδεχομένως προβλήματα μάθησης. Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν γονείς και εκπαιδευτικοί σε συνεργασία να προσπαθήσουμε να αποσύρουμε μέσω του διαλόγου τα συγκεκριμένα παιχνίδια από τη καθημερινότητα των παιδιών. Άλλωστε, δε πρέπει να ξεχνάμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από ένα αγαπημένο μας site: kontastopaidi.gr