Ερωτευμένοι έφηβοι: οδηγίες προς γονείς

Όταν οι έφηβοι ερωτεύονται, παρότι μπαίνουν σε ένα δικό τους κόσμο, χρειάζονται τους γονείς τους διακριτικά από κοντά, δεκτικούς στο να ακούσουν τη χαρά τους όταν την εκφράζουν, προσεκτικούς στο να τους καθοδηγήσουν και αν η καρδούλα τους ραγίσει, συμπονετικούς για να τη συγκολλήσουν.

Η επικοινωνία με τους εφήβους δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν είναι ερωτευμένοι. Στα παρακάτω θα βρείτε ένα απόσταγμα από τις πιο σώφρονες οδηγίες γύρο από αυτό το θέμα.

Το ‘πριν’

Η ποιότητα της σχέσης που έχετε αναπτύξει με το παιδί σας και το πρότυπο που δώσατε θα παίξουν κεντρικό ρόλο στη ποιότητα των συντροφικών σχέσεων που θα αναπτύξει. Αν οι σχέσεις σας είναι δύσκολες, ποτέ δεν είναι αργά. Αναζητήσετε την καθοδήγηση συμβούλου γονέων για να αποφεύγετε τις συνηθισμένες παγίδες και να φέρετε τις αλλαγές που διαρκούν. Για Συμβουλευτική Γονέων, κάντε κλικ εδώ.

Οι στενές οικογενειακές σχέσεις. Οι ώρες που περνάτε όλοι σε οθόνες, οι υπερωρίες στη δουλειά, οι πολύωρες εξωσχολικές δραστηριότητες, η κατάθλιψη, και η ένταση στο σπίτι είναι οι κύριοι ένοχοι της πρώιμης σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων. Να το θυμάστε.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Με το τέλος του δημοτικού το παιδί σας θα πρέπει να είναι καλά πληροφορημένο. Αν δυσκολεύεστε στο εμπόριο υπάρχουν πολλά βιβλία για όλες τις ηλικίες.

Συμπεριφορές, επιλογές και αξίες αδράξτε ευκαιρίες συζήτησης από τα καθημερινά και την επικαιρότητα. Έτσι θα: οξύνετε την κρίση, θα δομήσετε χαρακτήρα, θα ενισχύσετε τον αυτοσεβασμό, το σεβασμό του άλλου και την αξιοπρέπεια. Αυτά θα καθοδηγούν τα παιδιά σας στις συντροφικές τους σχέσεις και όχι μόνο.

Σημαντικά γνωρίσματα για σας και τα παιδιά:

  • Ο εγκέφαλός δεν αναπτύσσεται πλήρως πριν τα 25. Το γεγονός αυτό δεν μας κάνει ιδιαίτερα ‘σοφούς’ στις επιλογές συντρόφων – μόνιμων και μη.
  • Όταν η σεξουαλική επιθυμία γίνει πράξη μπορεί να έχει απρόσμενο και καθοριστικό αντίκτυπο στη ζωή.
  • Η σεξουαλική πράξη έχει τέτοιο ψυχολογικό εκτόπισμα που ένα παιδί κάτω των 18 δυσκολεύεται να διαχειριστεί.
  • Η σεξουαλική πράξη εντείνει τους δεσμούς μεταξύ δυο ανθρώπων – προχωράμε όταν νιώθουμε έτοιμοι για ένα επόμενο, πιο σοβαρό στάδιο στη σχέση μας.

Στην εφηβεία αναπτύσσουμε διορατικότητα, ενσυναίσθηση και κρίση – στοιχεία απαραίτητα για ισορροπημένες, ασφαλής και ήρεμες σχέσεις με συντρόφους….. οπότε:

… Το σεξ καλύτερα να περιμένει την ύστερη εφηβεία ή και πιο μετά, παρά να συμβεί νωρίτερα.

Το ‘κατά τη διάρκεια’

Πάρετε τη σχέση σοβαρά: Συχνά οι σχέσεις των εφήβων δεν διαρκούν πάνω από μερικούς μήνες, τα συναισθήματά όμως κάθε άλλο παρά ρηχά είναι. Ακούτε με ενδιαφέρον χωρίς να μειώνετε το παιδί ή τη σχέση του.

Να είστε προσηνής. Θέλετε το παιδί σας να σας προσεγγίσει για καθοδήγηση γι αυτό και περάσετε το ανάλογο μήνυμα. Αν το παιδί σας είναι λαλίστατο, ακούτε και αν χρειάζεται καθοδηγήστε. Αν είναι κλειστό σα στρείδι, πείτε ότι οι σχέσεις καμιά φορά είναι δύσκολες και αν χρειαστεί οτιδήποτε, είστε εκεί γι αυτό.

Σεβαστείτε το παιδί και το χώρο του. Μην ανοίγετε συρτάρια, μη διαβάζετε ημερολόγια, μη κρυφακούτε συνδιαλέξεις, μη ελέγχετε το κινητό, εκτός αν, έχετε σοβαρό λόγο ανησυχίας για την ασφάλεια του παιδιού σας (ναρκωτικά, κακοποίηση, παραβατικές παρέες).

Γνωρίστε το αμόρε: Καλέστε για παγωτό, πίτσα. Δημιουργήστε ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Μην αναφερθείτε σε οτιδήποτε θα έφερνε το παιδί σας σε δύσκολη θέση πχ: τι έκανε όταν ήταν 5 ετών.

Ερωτευμένοι μέχρι και τα 15 +/- είναι ασφαλέστερο, προτιμότερο και λιγότερα αμήχανο για τα παιδιά, να συναντιόνται με το αμόρε, σε παρέες με άλλα παιδιά – mall, σινεμά, καφέ, παραλία κλπ.

Μάθετε για το αμόρε: Αν δεν σας γεμίζει και πολύ το μάτι ‘αυτό’ που έφερε στο σπίτι το παιδί σας, ρωτήστε το ίδιο, αλλά και τους φίλους. Μπορεί να εκπλαγείτε θετικά. Τα παιδιά στην εφηβεία στη διαδικασία να δομήσουν ταυτότητα μπορεί να δοκιμάσουν διάφορα ‘στυλ’ ατόμων.

Τηρείτε τα όρια, όσο γίνεται πιο συναινετικά όσο αφορά τις ώρες επιστροφής, την ένδυση και την ασφάλειά τους. Να θυμάστε την δική σας εφηβεία αλλά και ότι οι έφηβοι παρότι ξεσηκώνουν τον κόσμο, τα έχουν απόλυτη ανάγκη και νιώθουν ασφαλής όταν τους τα βάζουν.

Προφύλαξη

Τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά για τα περί προφύλαξης, υπεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς, σεβασμού. Τι άλλο:

Για τα κορίτσια συζητήστε με την παιδίατρο ή τη γυναικολόγο για τον εμβολιασμό κατά του ΗPV – τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Αν γνωρίζετε ή σκέφτεστε ότι μπορεί να έχουν σεξουαλική επαφή δώστε τους προφυλακτικά ευθέως, ή αφήστε εκεί που θα τα βρουν. Μια στιγμή αμοιβαίας αμηχανίας δεν είναι τίποτε μπροστά στους κίνδυνους που ελλοχεύουν

Πείτε: Παρ’ όλη την υποστήριξή μου εσύ ο ίδιος, η ίδια, θα υποστείς τις συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, AIDS, HPV, ή άλλης σοβαρής ασθένειας…

Πείτε: Μη νιώσεις ποτέ αμήχανα ή ντροπή να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, δεν θα χαλάσει η στιγμή.

Πείτε: Αν αυτός/η δεν έχει προφυλακτικό, να έχεις πάντα εσύ. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Πείτε: Όποιος/α δεν σε σεβαστεί, δεν σου κάνει.

Το ‘μετά’ – Υποστήριξη της ραγισμένης καρδιάς:

Αποθαρρύνεται το παιδί σας από το να κακολογεί τον/την πρώην στο διαδίκτυο ή σε σε άλλους.

Αν υποπτεύεστε το χωρισμό πείτε: Δεν έχω δει το Λευτέρη τελευταία, τι γίνεται; Τα χαλάσατε;

Κάντε πράγματα μαζί που θα βοηθήσουν να ξεχαστεί,

Μοιραστείτε χωρίς ακατάλληλες λεπτομέρειες μια ανάλογη εμπειρία σας,

Παρηγορήστε & Καθησυχάστε: Πονάς πολύ αλλά αυτό κάποια στιγμή θα περάσει…

Ακούστε, συμπονέστε, ανεβάζετε την αυτοεκτίμηση – Πείτε: Ξέρω πόσο πονάει το να χωρίζει κανείς και μπορεί να νιώθεις ότι δεν αξίζεις τίποτε κι ότι κανείς δε θα σε θέλει. Να ξέρεις όμως ότι είσαι ένα υπέροχο, όμορφο πλάσμα, έξυπνο, γενναιόδωρο κοκ… και αυτά τα χαρίσματα θα έχεις και στην επόμενη σχέση σου.

Μην επιμένετε να παριστάνει τον χαρούμενο ακόμα κι αν δεν είναι,

Μην κάνετε το καραγκιόζη για να τη διασκεδάσετε,

Μην μειώνετε τη σημασία του γεγονότος,

Μην μιλάτε συνεχώς,

Μην ενθαρρύνεται ή συμμετέχετε σε κακοχαρακτηρισμούς του/της τέως

Οι χωρισμοί είναι μέρος της ζωής και, ενώ το παιδί σας υποφέρει θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η εμπειρία είναι σημαντική στο να γνωρίσει τον εαυτό του, να αποδέχεται, να συγχωρεί και να προχωρά. Να θυμόσαστε ότι είναι ο δικός της χωρισμός, όχι ο δικός σας για να μπορέσετε να τη βοηθήσετε.

Αν κοιμάται συνέχεια, έχει προβλήματα ύπνου, δεν τρώει, τρώει υπερβολικά, κλαίει συνέχεια, δεν έχει όρεξη για τίποτε και για κανέναν και αυτά συνεχίζονται για ικανό διάστημα, τότε ενδέχεται το παιδί σας να υποφέρει από κατάθλιψη. Ελάτε σε επαφή με Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας ή και κάντε κλικ εδώ.

πηγή: parentcoaching.gr