Φίμωση πέους & Παιδιά

Η φίμωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η βάλανος (το κεφαλάκι) του πέους (ανδρικού γεννητικού οργάνου) δεν περνάει καθόλου ή περνάει με πόνο ή ενόχληση από το πετσάκι (ακροποσθία) που το περιβάλλει.

γράφει ο Γρηγόριος Κουσίδης, Χειρουργός Παιδοουρολόγος FEAPU FEBU

Η φίμωση ως πάθηση είναι σχεδόν πάντα “προνόμιο” των ενήλικων ανδρών. Μόνο στην ενήλικο ζωή είναι “χρήσιμο” η πεϊκή βάλανος να αποκαλύπτεται πλήρως και η άκρα πόσθη (το πετσάκι) να είναι τόσο μαλακή που να τραβιέται εύκολα και χωρίς πόνο μπρος και πίσω πάνω στο σώμα του πέους.

Η στύση του πέους δεν θα πρέπει να αλλάζει καθόλου τη κινητικότητα της άκρας πόσθης. Με άλλα λόγια το πετσάκι του πέους ενός ενήλικα πρέπει να είναι το ίδιο ευκίνητο σε χαλαρό και σε στυμμένο πέος.

Τι είναι το φυσιολογικό για τα αγόρια παιδικής ηλικίας;

Η πλήρης αποκάλυψη της πεϊκής βαλάνου στη παιδική ηλικία δεν είναι φυσιολογική. Αντίθετα, φυσιολογικό είναι η παιδική βάλανος να καλύπτεται από το πετσάκι και να είναι κολλημένη στο πετσάκι από μέσα με μια “μεμβράνη” που αλλιώς ονομάζεται βάλανο-ποσθική σύμφυση.

Τι είναι η λευκή ουσία που βλέπουμε μέσα στο πετσάκι παιδικού πέους;

Είναι επίσης φυσιολογικό για τη παιδική ηλικία, ανάμεσα στη βάλανο και το πετσάκι να υπάρχει μια λεύκη ουσία. Κάποιοι ιατροί λανθασμένα την ονομάζουν σμήγμα. Όντως στην εμφάνιση η ουσία αυτή θυμίζει το σμήγμα (τις φυσικές εκκρίσεις των πτυχών του πέους ενός ενήλικα). Ωστόσο, στα παιδιά οι σμηγματογόνοι αδένες δεν λειτουργούν και η ενεργοποίησή τους γίνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Επομένως η λευκή ουσία του παιδικού οργάνου δεν είναι ακριβώς σμήγμα.

Τι είναι τότε αυτή η λευκή ουσία;

Είναι τα επιθηλιακά κύτταρα που κάποτε αποτελούσαν μέρος του δέρματος και με τα οποία το πετσάκι του πέους κολλούσε στη βάλανο. Όταν η αποστολή αυτών των κυττάρων τελειώνει, αυτά ξεκολλάνε (κάτι σαν την απολέπιση), μαζεύονται σε σωρούς και αποθηκεύονται στις πτυχές του πέους (ανάμεσα στο πετσάκι και τη βάλανο). Τα κύτταρα της λευκής ουσίας του παιδικού πέους είναι αθώα, δεν προδιαθέτουν το πέος σε αρρώστιες και δεν πρέπει να καθαρίζονται διότι φεύγουν από μόνα τους. Η παρουσία αυτών των κυττάρικών σωρών στις πτυχές του πέους έχει συγκεκριμένη αποστολή – προετοιμάζουν σταδιακά τη πεϊκή βάλανο (το κεφαλάκι του πέους) για την αυτόματη, μη βίαια, πλήρη αποκάλυψη (αυτόματο άνοιγμα).

Πότε πρέπει να γίνει η πλήρης αποκάλυψη της παιδικής πεϊκής βαλάνου (το πλήρες άνοιγμα);

Η πλήρης αποκάλυψη της βαλάνου πρέπει να γίνεται από το ίδιο το παιδί κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μέχρι τότε το πετσάκι αναμένεται να έχει ξεκολλήσει από τη βάλανο πλήρως και η λευκή ουσία να έχει εγκαταλείψει την βάλανο-ποσθική κοιλότητα. Κάποια από τα αγόρια είναι πιο τολμηρά από τα άλλα και είναι φυσικό ότι σε αυτά η πλήρης αποκάλυψη της βαλάνου μπορεί να γίνει νωρίτερα, μετά το ένατο έτος ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία του παιδιού με τους γονείς ή με τον ιατρό είναι το κλειδί για την επιτυχή και ανώδυνη αποκάλυψη της παιδικής πεϊκής βαλάνου

Τι συνήθως συνιστώ εγώ;

Είναι αυτονόητο ότι η προσωπική μου συμβουλή, όπως και οι συμβουλή περισσότερων Παιδοουρολόγων στον κόσμο είναι να μην γίνεται καμία προσπάθεια αποκάλυψης της παιδικής πεϊκής βαλάνου πριν από την ηλικία στην οποία το παιδί συνεργάζεται πλήρως με τους γονείς ή με τον ιατρό. Για τους ίδιους λόγους δεν συνιστώ και τη λύση των βάλανο-ποσθικών συμφύσεων, ούτε τον καθαρισμό του “σμήγματος” ή των κυτταρικών της λευκής ουσίας. Η συμβουλή αυτή ωστόσο ισχύει μόνο μετά από την φυσική εξέταση του παιδιού στα ιατρεία.

Εμάς μας είπαν άλλα, γιατι;

Δυστυχώς αρκετοί παιδίατροι, παιδοχειρουργοί και μερικοί παιδοουρολόγοι εξακολουθούν να συνιστούν το αντίθετο: τη λύση των βάλανο-ποσθικών συμφύσεων, τον καθαρισμό του “σμήγματος” κλπ. Οι λόγοι για τους οποίους δίνονται αυτές συμβουλές και διενεργείται η βίαια αποκάλυψη της παιδικής πεϊκής βαλάνου είναι αδιευκρίνιστοι.

Εικόνα 1. Αριστερά η φυσιολογική φίμωση που δεν χρειάζεται θεραπεία. Δεξιά η ουλή από τους μη απαραίτητους χειρισμούς (ουλώδης φίμωση) που αποτελεί ένδειξη για την χειρουργική περιτομή.

Πατήστε για την εικόνα εδώ

πηγή άρθρου:  grigorioskousidis.com