Συμβουλές για σωστή στάση σώματος

Φωτογραφία © Dave Engledow

Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι η στάση του σώματος σου δεν είναι σωστή και αυτό αντανακλάται στο σώμα σου;

γράφει ο Νικόλας Παναγιωτίδης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Μετά από πολλές ώρες ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης στο γραφείο, η σωστή στάση χαλάει και τότε είναι που αρχίζουν οι ενοχλήσεις στη μέση, στην πλάτη και στον αυχένα. Για να διατηρούμε σωστή ορθοσωμική θέση θα πρέπει να μην ξεχνάμε τα εξής:

1) Χαλαροί ώμοι – στήθος έξω

Να είναι οι ώμοι μας χαλαροί και μακριά από τα αυτιά και να προβάλλουμε το στήθος μας προς τα έξω κρατώντας τους τραπεζοειδείς μας προς τα κάτω και πίσω.
Οι τραπεζοειδείς είναι ζευγάρι μυών δεξιά και αριστερά του αυχένα πολύ σημαντικοί για τις κινήσεις της ωμοπλάτης που όταν τους ανασηκώνουμε από μόνοι μας δίνουμε ένταση στον αυχένα.

2) Κοιλιά φερμουάρ

Να προσπαθούμε να κρατάμε σχεδόν πάντα την κοιλιά μας σαν να είναι φερμουάρ., δηλαδή να προσπαθούμε να κρατάμε την κοιλιά μας ρουφηγμένη προς τα μέσα και πάνω σαν να έχουμε ένα φυσικό φερμουάρ. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούμε τους κοιλιακούς και μαζί με τη λόρδωση στην οποία θα αναφερθούμε αμέσως μετά δημιουργούμε ένα μυικό σάντουιτς το οποίο προστατεύει την σπονδυλική μας στήλη.

3) Λόρδωση

Κρατώντας τη φυσική λόρδωση που έχει η σπονδυλική μας στήλη ενεργοποιούμε τους ραχιαίους μας και διατηρούμε την ουδέτερη θέση της λεκάνης μας.

4) Λυγισμένα γόνατα

Όταν είμαστε σε όρθια θέση θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερεκτάσεις των γονάτων – να είναι δηλαδή τεντωμένα τα πόδια – και ανταυτού να τα κρατάμε ελαφρώς λυγισμένα με τα πέλματα μας στο άνοιγμα της λεκάνης και το βάρος μας μοιρασμένο εξίσου και στα δύο πέλματα. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην χαλαρώνει το πηγούνι μας και να φεύγει μπροστά από το στήθος μας.

Αν κάθεσαι αρκετή ώρα, καλό θα είναι να δίνεις μια δικαιολογία για κίνηση στον εαυτό σου: σήκω για μια βόλτα, ένα ποτήρι νερό, καφέ ή χυμό…