Εργασία στο σπίτι με ένα μικρό παιδί

Πράγματι σήμερα περισσότερο από ποτέ, εν μέσω πανδημίας πολλοί γονείς εργάζονται από το σπίτι, έχοντας όμως κοντά τους και το παιδάκι τους. Είναι δύσκολο, αλλά κάποιες συμβουλές ίσως βοηθήσουν:

Σηκωθείτε πραγματικά νωρίς.

Ο καλύτερος τρόπος για να εργαστείτε όταν το παιδί σας είναι κοντά είναι να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα όταν δεν είναι!  Έτσι ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας μία ή δύο ώρες πριν ξυπνήσει το μικρούλι σας. Αυτές τις ώρες μπορείτε ήσυχα να προγραμματίσετε ήρεμα την ημέρα σας, να απαντήσετε στα email σας και να σκεφτείτε πράγματα της εργασίας σας χωρίς κάποιος να σας διακόπτει συχνά! 

 

Ενθαρρύνετε το παιδί να παίζει μόνο του. 

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών και πρέπει να το ενθαρρύνετε. Οι εργαζόμενοι γονείς θα επωφεληθούν για να ολοκληρώσουν κάποια εργασία. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια για την ηλικία αυτή που κρατούν το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών.

 

Η babysitter είναι σημαντική βοήθεια. 

Μερικές φορές εάν θέλετε να εργαστείτε με επιτυχία από το σπίτι, η πρόσληψη βοήθειας είναι απαραίτητη. Εξαρτάται βέβαια από την οικονομική σας κατάσταση, υπάρχουν όμως αρκετές λύσεις. Μία βοήθεια για όλη την ημέρα, ή για μερικές ώρες. Αυτό θα σας εξασφαλίσει την ηρεμία που χρειάζεστε για την εργασία σας, ταυτόχρονα δε την απασχόληση του παιδιού.

 

Ανταλλαγή με άλλο γονέα. 

Έχετε στη γειτονιά σας έναν άλλο γονέα που εργάζεται από το σπίτι; Η ανταλλαγή φύλαξης παιδιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Βασικά ο ένας γονέας αναλαμβάνει την φύλαξη των παιδιών για μερικές ώρες και μετά έρχεται η σειρά του άλλου. Έτσι εκτός του ότι μπορείτε να εργαστείτε χωρίς πρόβλημα, τα παιδιά έχουν παρέα και είναι ενθουσιασμένα. Επιπλέον είναι δωρεάν!

 

Επωφεληθείτε από τον μεσημεριανό του ύπνο.

Όταν εργάζεστε από το σπίτι, ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι μόνο σημαντικός για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού στην ηλικία αυτή, είναι σημαντικό και για σας. Έτσι δύο ή τρεις ώρες ξεκούρασης δεν είναι πολύ χρόνος για ένα παιδάκι στα δύο ή τρία του χρόνια. 

 

Δώστε προσοχή στο μικρό παιδί σας. 

Η εργασία από το σπίτι έχει προφανή οφέλη για πολλούς γονείς, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν είναι δυνατόν να παραμελήσουμε πραγματικά τη δουλειά μας, και μπορεί να είναι δύσκολο να την αφήσουμε και ψυχικά. Όμως όταν το παιδάκι προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, οι πιθανότητες είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να το πετύχει.

Ξεχάστε για λίγο την λίστα των υποχρεώσεων, αποσυνδεθείτε από τον υπολογιστή και δώστε στο μικρό παιδί την προσοχή που χρειάζεται και που αξίζει. Ορίστε όρια και βεβαιωθείτε ότι πράγματι έχετε ελεύθερες ώρες χωρίς εργασία στη διάρκεια της ημέρας.

Σε τελική ανάλυση το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της εργασίας από το σπίτι είναι να είστε κοντά στο παιδί σας όσο περισσότερο μπορείτε. Οπότε φροντίστε να το εκμεταλλευτείτε.