Καλός ύπνος για τα μωρά ενός έτους

Η ηλικία αυτή είναι ίσως η πιο κατάλληλη για να κοιμάται το μικρό σας στο δικό του δωμάτιο. Είναι μία δύσκολη απόφαση αλλά με εύκολες στρατηγικές θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να κοιμούνται καλά από μικρή ηλικία.

Κοιμούνται δίπλα στο κρεβάτι των γονιών τους. Όμως όταν είναι πλέον ενός έτους πρέπει να έχουν το δικό τους δωμάτιο. Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί, ώστε η διαδικασία αυτή να γίνει εύκολη για τους γονείς και τα παιδιά.

Τα νεογέννητα κοιμούνται όλη την ώρα, εκτός όταν τρώνε. Όταν γίνουν ενός έτους, συνήθως είναι ξύπνια 12 ώρες και κοιμούνται 12 ώρες. Χρειάζονται βοήθεια από τους γονείς τους για να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν μέχρι να μπορέσουν να ρυθμίσουν το δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Γιατί το παιδί μου δεν θέλει να κοιμηθεί;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά μπορεί να έχουν διαταραχές ύπνου που αρχίζουν στον ένα χρόνο. Μία από αυτές είναι το άγχος γιατί έφυγαν από το δωμάτιο των γονιών τους. Με αποτέλεσμα να φοβούνται και να έχουν εφιάλτες.

Όπως επίσης:

Η ταλαιπωρία από την οδοντοφυΐα τα εμποδίζει να κοιμούνται κανονικά.

Αισθάνονται πολύ ζέστη ή κρύο.

Τα φωτεινά χρωματισμένα δωμάτια δεν τα βοηθούν να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν.

Παιδικά πρότυπα ύπνου.

Συνήθως τα παιδιά χρειάζονται μεταξύ 10 και 13 ώρες ύπνου. Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται καλά τη νύχτα και δεν χρειάζεται να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλα πάλι κοιμούνται λίγο την ημέρα και μετά κοιμούνται καλά τη νύχτα.

Και υπάρχουν βέβαια και τα μικρούλια που δεν πρέπει να κοιμούνται την ημέρα γιατί μετά το βράδυ κάνουν πάρτι!

Καθώς μεγαλώνουν κοιμούνται καλά τη νύχτα, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι δεν θα ξυπνήσουν ή δεν χρειάζονται λίγο μεσημεριανό ύπνο.

«Ο ύπνος των μικρών ενός έτους είναι παρόμοιος με των ενηλίκων, δηλαδή 75% βαθύς ύπνος και 25% ελαφρύς ύπνος», δηλώνουν οι ειδικοί.

Παράγοντες που επηρεάζουν τα πρότυπα ύπνου των παιδιών.

Τα μωρά δεν μπορούν αυτόματα να ρυθμίσουν τον ύπνο τους. Στην πραγματικότητα μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να προσαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν καλές συνήθειες ύπνου.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι:

Η ιδιοσυγκρασία και η περιέργεια του παιδιού.

Η κακή διατροφή.

Κακός ύπνος στους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Ασθένεια.

Πολλά παιδάκια απλά δεν θέλουν να κοιμηθούν και πολλοί γονείς παραιτούνται από την προσπάθεια αυτή. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι είναι απλά μία περίοδος αρνητικής μετάβασης για το μωρό σας. Άρα, πρέπει να είστε υπομονετικοί και να μην πάψετε να προσπαθείτε.

Την ώρα του ύπνου:

Αρχίστε κάνοντας στο μικρούλι σας ένα ζεστό μπάνιο.

Ορίστε την ίδια ώρα ύπνου κάθε βράδυ.

Διαβάστε ένα παραμύθι που αγαπά.

Χαμηλώστε τα φώτα και προσέξτε να μην υπάρχει θόρυβος.

Έχετε κοντά του την αγαπημένη του κουβέρτα ή παιχνίδι για να μην αισθάνεται μοναξιά.

Πρέπει να υπολογίσετε πόσο χρόνο χρειάζεται το παιδί για ύπνο, ώστε να μοιράσετε τις ώρες μεταξύ της νύχτας και του μεσημεριανού ύπνου.

Τι να μην κάνετε πριν το βραδινό ύπνο.

Αρχίστε την προετοιμασία του ύπνου, σταματώντας κάθε δραστηριότητα που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του και να δυσκολευτεί να κοιμηθεί.

Μην αφήνετε στο κρεβατάκι του μεγάλα λούτρινα ζώα ή πολλά μαξιλάρια που μπορεί να το βοηθήσουν να βγει από το κρεβάτι του.

Μην το αφήνετε να κοιμηθεί πολύ ώρα το μεσημέρι.

Μην πηγαίνετε στο δωμάτιο του χωρίς λόγο. Το μόνο που θα κάνετε είναι να μένει ξύπνιο.

Μπορείτε να ρυθμίσετε καλά τις ώρες του ύπνου του, καταλαβαίνοντας τις ανάγκες του. Το σημαντικό είναι να κοιμάται καλά για να ξεκουράζεται ώστε να είναι ευδιάθετο και όχι γκρινιάρικο στη διάρκεια της ημέρας.