Κοινή επιμέλεια των παιδιών, μετά από ένα διαζύγιο

Αν και δεν υπάρχουν τυποποιημένοι κανόνες για κάθε περίπτωση διαζυγίου, η κοινή επιμέλεια των παιδιών είναι μία λύση που δημιουργεί πολλές διαφορετικές απόψεις.

Όμως η ευτυχία των παιδιών και η σωστή ανατροφή τους πρέπει να είναι το πιο σημαντικό σημείο για τους γονείς.

Η επιλογή της κοινής επιμέλειας έχει συμπεριληφθεί στους όρους του διαζυγίου προσπαθώντας να αποτρέψει να μη χάσει κανένας γονέας τη σχέση του με τα παιδιά του.

Μετά από ένα διαζύγιο, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων και των νομοθετών είναι η ευημερία των παιδιών.

Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι που ελαχιστοποιούν την επίδραση του χωρισμού στα μικρά παιδιά. Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη κατάσταση κάθε οικογένειας και φυσικά την ηλικία των παιδιών.

Κοινή επιμέλεια των παιδιών μετά από το διαζύγιο (στα χαρτιά).

Θεωρητικά, είναι ένα μέτρο που επιδιώκει να μετριάσει την άσχημη/επίπονη κατάσταση των παιδιών μετά το χωρισμό.

Με την κοινή επιμέλεια των παιδιών, ο χρόνος που περνούν τα παιδιά με τη μητέρα και τον πατέρα κατανέμεται εξίσου. Αυτή η διαίρεση μπορεί να είναι ανά εβδομάδες ή δεκαπενθήμερα.

Επίσης το κόστος συντήρησης των παιδιών κατανέμεται εξίσου.

Η λύση αυτή μπορεί να φαίνεται η πιο δίκαιη από πολλές απόψεις. Τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν να έχουν οικογενειακό πλαίσιο αναφοράς, παρά το χωρισμό των γονιών τους, αυτό τους επιτρέπει να έχουν φυσιολογική συναισθηματική εξέλιξη και αρμονική ανάπτυξη.

Για τους γονείς η κοινή επιμέλεια φαίνεται επίσης ως η ιδανική λύση. Από τη μία πλευρά διαιρεί την ευθύνη ή τη γονική μέριμνα, το χρόνο, την προσπάθεια ακόμη και το κόστος της ανατροφής των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα μπορούν να μοιραστούν την καθημερινή ζωή των παιδιών τους και να είναι δίπλα τους καθώς μεγαλώνουν.

Αυτό θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν έναν πολύ ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τα παιδιά τους.

Παρ’ όλα αυτά, στην πραγματική ζωή και με όλες τις πολυπλοκότητές της, η κοινή επιμέλεια των παιδιών μπορεί να μην είναι τόσο καλή όσο φαίνεται.

Οι δυσκολίες στην πραγματική ζωή.

Η κοινή επιμέλεια μπορεί να προκαλέσει πολλές πρακτικές επιπλοκές.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς είναι η ηλικία των παιδιών.

Γενικά, συνιστάται για τα παιδάκια κάτω των έξι ετών να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο με το πρόσωπο που έχουν τον πιο στενό δεσμό.

Μπορεί να είναι ο πατέρας ή η μητέρα, αλλά ένα μικρό παιδί δεν πρέπει να αλλάζει από τον ένα στον άλλο γονέα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για παράδειγμα σε κάποιες χώρες ο νόμος παρέχει συνήθως την επιμέλεια στη μητέρα.

Όμως όποιος τελικά έχει την επιμέλεια πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για να διευκολύνει τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη συναισθηματική ευημερία του παιδιού.

Σε περιπτώσεις που τα παιδιά είναι πάνω από έξι χρονών, η ιδέα του να ζει μία εβδομάδα στο ένα σπίτι και μία εβδομάδα στο άλλο, μάλλον θα δημιουργήσει πολλές πρακτικές δυσκολίες και μεγάλη αστάθεια.

Για να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, ορισμένοι γονείς επιλέγουν να μοιραστούν το σπίτι.

Έτσι είναι οι ενήλικες που ζουν εναλλάξ στο ίδιο σπίτι, ώστε να μην αλλάζουν μέρος τα παιδιά.

Και πάλι όμως, αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα ενδεδειγμένη, τουλάχιστον όχι με συγκεκριμένο τρόπο.

Η κοινή χρήση του σπιτιού προκαλεί συνήθως περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ του ζευγαριού σχετικά με ζητήματα φαγητού, εξόδων, καθαρισμού κ.λπ. Και αυτό καταλήγει να έχει αρνητικές συνέπειες για το παιδί.

Όποια και αν είναι η κατάσταση επιμέλειας που έχουν συμφωνήσει, μία καλή σχέση μεταξύ των γονέων βοηθά στην αντιστάθμιση ορισμένων πτυχών της δύσκολης κατάστασης που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα παιδιά.

Πώς ανακοινώνουμε στα παιδιά το διαζύγιο;