Η μυστική ζωή των παιδιών στο διαδίκτυο

diadiktiopaidia

Το Facebook, το Twitter, το Instagram, τα online παιχνίδια, είναι μόνο μερικά από τα μέσα δικτύωσης τα οποία συνεχίζουν να πληθαίνουν συνεχώς.

Μαζί με τα social media αυξάνονται τα ανησυχητικά πρωτοσέλιδα με φαινόμενα εκφοβισμού μέσα στο διαδίκτυο, γεγονότα σεξουαλικών και άλλων μορφών online παρενοχλήσεων και τον κίνδυνο που συνεχώς αυξάνεται απέναντι στα παιδιά και τους εφήβους.

Αυτή η ολοένα αυξανόμενη παρουσία των social media στη ζωή των παιδιών, συχνά ξεκινώντας από τα πριν την εφηβεία χρόνια, ώθησε την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής να εκδώσει μία κλινική έκθεση, για να αυξηθεί η γονική ευαισθητοποίηση και η προσοχή στα sites που επισκέπτονται τα παιδιά τους.

Ο ψηφιακός κόσμος

Ο ψηφιακός κόσμος είναι ένα εξελισσόμενο τοπίο που οι γονείς οφείλουν να μάθουν να εξερευνούν, λέει η Kathleen Clarke-Pearson, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και συγγραφέας της έκθεσης.

Από το 2011 οι έφηβοι συναναστρέφονται όλο και περισσότερο με άλλα άτομα στο διαδίκτυο, παρά στο σπίτι των φίλων τους ή στο εμπορικό κέντρο, και παρόλο που το Facebook και άλλες ιστοσελίδες έχουν όριο ηλικίας, δηλαδή κανένα παιδί κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται να έχει λογαριασμό, 30% των γονέων παραδέχτηκαν ότι έχουν επιτρέψει στα παιδιά τους να συνδεθούν.

Και η τάση αυτή είναι πιθανόν να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής περισσότεροι από τους μισούς εφήβους επισκέπτονται μία σελίδα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης περισσότερο από μία φορά την ημέρα, και το 75% έχουν κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούν συχνά για την αποστολή μηνυμάτων.

Κατάθλιψη Facebook

Λόγω της έντασης του κόσμου στο διαδίκτυο, οι έφηβοι που περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό, κινδυνεύουν να υποστούν ένα νέο φαινόμενο που ονομάζεται « Κατάθλιψη Facebook ».

Η ανάπτυξη των εφήβων περιέχει σε μεγάλο βαθμό, τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς, όπως επίσης και την προσπάθεια τους να κερδίσουν την αποδοχή των συνομήλικων τους.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την ευκαιρία και για τα δύο.

Όταν όμως δεχθούν online παρενόχληση ή μιας μορφής απόρριψη, όπως να τους διαγράψει ένας φίλος ή να μην δεχθούν τον αριθμό likes που θέλουν, τότε το αποτέλεσμα μπορεί πιθανότατα να είναι η κατάθλιψη.

Τι πρέπει να κάνετε

Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: θλίψη, άγχος, απαισιοδοξία, δυσκολία συγκέντρωσης, μείωση των βαθμών, αυπνία, απώλεια όρεξης και ευερεθιστότητα.

Υπάρχουν και πλεονεκτήματα

Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να επικεντρώνονται στα αρνητικά της συνεχώς ανανεώσιμης νέας τεχνολογίας, η κοινωνική δικτύωση έχει και την άλλη πλευρά η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στα παιδιά.

Εκτός από την ενίσχυση των συνδέσεων με τους φίλους και την οικογένεια, η κοινωνική δικτύωση ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες υπηρεσιών της κοινότητας, τη συνεργασία με τους συμμαθητές για κάποια ομαδική εργασία, την ανταλλαγή μουσικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων και της επικοινωνίας με τους προπονητές και τους συμπαίκτες και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Επιπλέον, το διαδίκτυο είναι ευεργετικό για τα παιδιά αυτά που δεν «ταιριάζουν» ακριβώς στο σχολείο καθώς μπορεί να τα βοηθήσει να προωθήσουν την ταυτότητά τους και τις μοναδικές κοινωνικές τους δεξιότητες.

Επομένως γιατί μπορεί να πάει στραβά;

Οι έφηβοι είναι ευαίσθητοι στην πίεση των συνομηλίκων και είναι φυσικά παρορμητικοί, έτσι μπορούν βιαστικά να σχολιάσουν κάτι σε μία ακατάλληλη σελίδα χωρίς να το καλοσκεφτούν.

Αυτό δημιουργεί μία χιονοστιβάδα σχολίων και μπορεί να γίνει επιζήμια για το άτομο που είναι στοχευμένο.

Επίσης μερικές οικογένειες έχουν τόσο μεγάλη εξάρτηση από το διαδίκτυο, ώστε ο χρόνος της οικογένειας στο σπίτι και κατά τη διάρκεια των γευμάτων γίνεται όλο και πιο λιγοστός.

Η άμεση αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους εξαφανίζεται επίσης.

Όταν το γραπτό μήνυμα γίνεται το κύριο μέσο επικοινωνίας, δεν επιτρέπει τη γλώσσα του σώματος, την έκφραση του προσώπου και γενικά την ζωντανή επικοινωνία δύο ατόμων.

Η σωστή γονική συμμετοχή και η αλληλεπίδρασή σας μπορούν να εξασφαλίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Δείτε λοιπόν πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης στο διαδίκτυο καθώς και τα παιχνίδια προς όφελός του:

Εκπαιδευθείτε.

“Βυθιστείτε” στην τεχνολογία, ώστε να γνωρίζετε πώς να δημιουργήσετε ένα προφίλ και να γίνεται μέρος της online ζωής του.

Μπορεί να επιμείνει να μην δημοσιεύσετε κάτι στον τοίχο σας, μήπως το δουν οι φίλοι του και έρθει σε δύσκολη θέση, αλλά δεν πειράζει.

Έχετε ένα “παράθυρο” στον κόσμο του.

Να είστε το καλό «μοντέλο».

Εάν είστε συνέχεια στο κινητό ή στον υπολογιστή, το παιδί θα θέλει να κάνει το ίδιο.

Περιορίστε το χρόνο σας, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να έχει μία ισορροπία με τη δική του χρήση.

Κλείστε τις συσκευές.

Επιμένετε με συνέπεια, ότι τα οικογενειακά γεύματα θα είναι ελεύθερα συσκευών και ορίστε λογικές ώρες για ύπνο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά με όλες τις υποχρεώσεις που έχουν. Έτσι, το να μένουν ξύπνια γιατί είναι στο διαδίκτυο δεν τα βοηθά καθόλου.

Μιλήστε με το παιδί.

Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε ένα ασφαλές πρόγραμμα για να είστε ενήμεροι για τις δραστηριότητες του παιδιού.

Μιλήστε του, μοιραστείτε κάποιες από τις δικές σας κοινωνικές εμπειρίες των μέσων αυτών, ρωτήστε το σε ποιον στέλνει μηνύματα.

Είναι πολύ πιθανό να σας πει και το παιδί τα δικά του…

Κοινή θέα.

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε ένα κεντρικό σημείο, στο σαλόνι, την κουζίνα, στο χώρο που περνάτε την περισσότερη ώρα, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα sites που επισκέπτεται και πόσο χρόνο ξοδεύει σε αυτά.

Να είστε ευγενικοί.

Αποθαρρύνετε την ευτέλεια, το κουτσομπολιό και τη δημοσίευση οτιδήποτε είναι αναληθές ή δυνητικά επιβλαβές ή ενοχλητικό.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει πραγματική προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, κάθε e-mail ή μήνυμα αφήνει ένα ψηφιακό αποτύπωμα, στο οποίο θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση αργότερα κάποια άτομα, όπως το Πανεπιστήμιο ή κάποιος μελλοντικός εργοδότης.

Τέλος αποκτήστε τις τελευταίες πληροφορίες ασφάλειας στα ειδικά sites.

Διαβάστε ακόμη: «Διαδίκτυο», απαραίτητη η γονική συναίνεση!

Two pupils leaning on a pile of books while reading on touchpad