Πώς να ενθαρρύνετε την ατομικότητα του παιδιού σας

Τα παιδιά στην νεαρή τους ηλικία έχουν τους γονείς τους σαν παράδειγμα για να μάθουν τι είναι η κατάλληλη συμπεριφορά.

Η αντιγραφή άλλων παιδιών σε αυτή την ηλικία αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη κοινωνική τους ευαισθησία.

Όταν τα παιδιά αρχίζουν σχολείο, αρχίζουν να σκέφτονται τον εαυτό τους ως μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και πως μπορούν να ταιριάξουν σε αυτή.

Σαν γονείς λοιπόν καθοδηγήστε τα παιδιά σας να έχουν ισχυρά καλά πρότυπα και καλή συμπεριφορά:

Καταλάβετε την άποψή τους.

Το να μιμηθείς τους άλλους δεν είναι απαραίτητα κακό.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη των πράξεων, που αντιγράφει το παιδί, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα κίνητρά του.

Όχι μόνο αποφασίζει ποιον θαυμάζει, αλλάζει και τη συμπεριφορά του για να μοιάζει περισσότερο σε αυτόν, ή διαφοροποιείται από τα παιδιά που δεν του αρέσουν.

Μπορεί επίσης να μιμείται γιατί θέλει να έχει τις ίδιες αντιδράσεις που έχουν οι φίλοι του. Αν το μικρό μας λέει μία κουβέντα που δεν είναι και τόσο καλή και όλοι γελάνε, τότε θα δοκιμάσει να την πει ξανά για να κάνει όλους τους άλλους να γελάσουν.

Στην περίπτωση αυτή, απλά πείτε ότι δεν είναι εντάξει να μιλάει έτσι και στη συνέχεια αγνοήστε το. Έτσι δεν θα έχει την προσοχή που θα ήθελε με τον τρόπο αυτό.

Αποτρέψτε την πίεση των συνομηλίκων.

Προτρέψτε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα να κάνει αυτό που νομίζει.

Στο σχολείο, πολλά παιδιά προσπαθούν να συμμορφωθούν με την συμπεριφορά των άλλων, ειδικά επειδή περνούν πολύ χρόνο σε ομάδες.

Αυτό βοηθά να στείλει το παιδί ένα μήνυμα στους γονείς του ότι η διαφορετικότητα είναι επίσης εντάξει.

Αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι είναι μια χαρά αν δεν σκέφτεται ή δεν κάνει κάτι το ίδιο με τα άλλα παιδιά, αλλά ότι μπορεί να κάνει ωραία παρέα με τους φίλους του, παρά τις διαφορές τους.

Προσπαθήστε να έχει ένα καλό περιβάλλον.

Εφόσον εξακολουθείτε να έχετε αρκετό έλεγχο στη ζωή του εκτός σχολείου, μπορείτε να παρακολουθήσετε ποιος ή τι επηρεάζει τη συμπεριφορά του.

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε συναντήσεις με παιδιά που θεωρείτε ως καλά παραδείγματα, και επίσης επιλέξτε οικογενειακές δραστηριότητες που δίνουν έμφαση σε θετικές αξίες.

Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας μαθαίνει συνεχώς πώς να μεταχειρίζεται τους άλλους μέσα από τις δικές σας ενέργειες, οπότε προσέξτε πως μιλάτε στο ταμείο του σούπερ μάρκετ ή πως διαχειρίζεστε μία διαφωνία με τη σύντροφό σας.

Μοιραστείτε τις απόψεις σας.

Αν η συμπεριφορά του παιδιού σας έχει επηρεαστεί από «κακές» παρέες, υπογραμμίστε τη σημασία του να είναι κάποιος καλός και ευγενικός.

Τα παιδιά έχουν τώρα την ικανότητα να κατανοήσουν γιατί εσείς πιστεύετε ότι μία συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι καλή ή κακή, γι’ αυτό εξηγήστε τους.

Με την πάροδο του χρόνου θα καταλάβουν καλύτερα πως οι δικές τους πράξεις επηρεάζουν τους άλλους και θα προσαρμόσουν την συμπεριφορά τους.

Η μίμηση σε αυτή την ηλικία δεν θα πει ότι το παιδί θα ακολουθεί πάντα τους άλλους.

Απλά πειραματίζεται, όπως θα έπρεπε.

Με τη σωστή καθοδήγηση από εσάς θα μπορέσουν χωρίς καμία αμφιβολία να επιλέξουν τα καλύτερα μοντέλα για να μιμηθούν.