Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά με χωρισμένους γονείς

Ένα διαζύγιο είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέλη της οικογένειας. Οι γονείς που αποφασίζουν να χωρίσουν δέχονται πάρα πολλές συμβουλές από τους ειδικούς, όμως η καθαρή αλήθεια είναι ότι ο χωρισμός οδηγεί σε πολλές αλλαγές ειδικά για τα παιδιά. Στην εφηβεία, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη στη διαχείριση. 

Δυστυχώς υπάρχουν ζευγάρια που πρέπει να περάσουν από τη σκληρή διαδικασία του χωρισμού. Και αν και είναι η καλύτερη λύση για την ευημερία των ενηλίκων, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται πολύ. 

Τα παιδιά με χωρισμένους γονείς είναι πολύ πιο πολλά στις ημέρες μας. Ίσως μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν πλειοψηφία. 

Αυτή η δύσκολη στιγμή μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στη συναισθηματική και ακόμη και σωματική σταθερότητα των νέων. Και έως ένα σημείο είναι φυσιολογικό, γιατί η ζωή που γνώριζαν μέχρι τώρα δεν είναι πλέον ίδια. 

Χρειάζεται λοιπόν, σεβασμός, κατανόηση, υπομονή και σωστή τακτική για να τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν αυτή τη σκληρή διαδικασία. 

Συνέπειες του διαζυγίου στα παιδιά.

Οι γονείς αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα που καθοδηγούν την ανάπτυξη των παιδιών τους. Η ρήξη της σχέσης τους μπορεί να οδηγήσει σε:

Λιγότερη προσοχή. Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς επικεντρώνονται στα παιδιά τους τη δύσκολη αυτή προσωπική στιγμή, υπάρχουν περιπτώσεις που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εαυτό τους. Με αποτέλεσμα οι ανάγκες των παιδιών να περνούν στο παρασκήνιο, γεγονός που επηρεάζει άσχημα την αυτοεκτίμησή τους, τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική τους σταθερότητα. 

Ριζική αλλαγή στη ζωή τους. Ένα διαζύγιο προκαλεί αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας και εάν είναι απαραίτητη η μετακόμιση, τα παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν τελείως το περιβάλλον τους. 

Χαμηλότερη ακαδημαϊκή απόδοση. Το άγχος και η ένταση έχουν πολλές φορές κακό αντίκτυπο στις υποχρεώσεις τους. 

Υπερβολικές απαιτήσεις. Οι γονείς αισθάνονται υποχρεωμένοι στα παιδιά τους, έτσι λένε ναι σε παράλογα αιτήματα, επίσης είναι επιρρεπείς σε ότι αυτά τους ζητήσουν.

Εθισμοί. Επειδή τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι λιγότερο περιορισμένα και δεν έχουν αρκετό έλεγχο, είναι πιθανό να υποκύψουν σε κάποιους πειρασμούς. 

Τρεις συμβουλές για να βοηθήσουμε τα παιδιά με χωρισμένους γονείς. 

Υπάρχουν ορισμένες ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μπορούν να ενοχλήσουν τα παιδιά, έτσι είναι καλό, οι γονείς να είναι πάντα προσεκτικοί και να αποφεύγουν να πέσουν σε τέτοια λάθη. 

  • Ο διάλογος είναι θεμελιώδης. 

Σε μία δύσκολη στιγμή, το να έχεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να «ξελαφρώσεις» είναι πολύ σημαντικό. Φυσικά τα παιδιά με χωρισμένους γονείς δεν αποτελούν εξαίρεση. 

Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί και να κατανοείτε το ξέσπασμά τους.  Όμως μην τα πιέζετε να σας πουν πράγματα που δεν θέλουν να σας πουν ακόμη.

Τα πράγματα πρέπει να ρέουν. Όταν αισθανθούν ότι είναι απαραίτητο και πιστεύουν ότι είναι καιρός να εκφράσουν μία σκέψη ή ένα συναίσθημα, θα το κάνουν με τα πρόσωπα που εμπιστεύονται και αισθάνονται άνετα. 

  • Δώστε τους την ελευθερία να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Μην αγωνίζεστε και τσακώνεστε για το ποιος θα μείνει με τα παιδιά. Είναι λάθος. Πέρα από τις λογικές τροποποιήσεις που πρέπει να κάνουν οι ενήλικες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, τα παιδιά πρέπει επίσης να τροποποιήσουν τη δική τους ζωή για να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες. Αν λοιπόν υπάρχει ένα περιβάλλον σύγκρουσης και έντασης δεν θα βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία. 

Επομένως, είναι σημαντικό να τους δώσετε την ευκαιρία να αποφασίσουν. Μπορεί να θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο στο συνηθισμένο σπίτι τους με τον γονέα που μένει εκεί. 

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και πρέπει να το αποδεχτείτε. Σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται περιφρόνηση ή θυμό προς τον γονέα που έφυγε από το σπίτι.

  • Μην μπλέξετε τα παιδιά στη σύγκρουση.

Τώρα τα παιδιά είναι το σημείο επαφής για το χωρισμένο ζευγάρι. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επεμβαίνουν στις συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ των γονέων.

Αντίθετα, τα παιδιά δεν πρέπει να συμμετέχουν με κανένα τρόπο στις συζητήσεις των γονέων τους, εκτός και αν τα ίδια το θέλουν για κάποιο θετικό σκοπό. 

Εννοείται ότι δεν πρέπει να γίνονται προσβλητικά σχόλια για τον άλλο γονέα μπροστά στα παιδιά. Και φυσικά ποτέ δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν οι γονείς για να μαθαίνουν τα «νέα» του άλλου γονέα. 

Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια και σωστή παρέα σε κάποιο στάδιο της ζωής μας. (Για να μην πούμε πάντα). Το διαζύγιο, ιδίως στην ηλικία της εφηβείας είναι ένα από αυτά. Και η επαγγελματική βοήθεια ψυχολόγου μπορεί να είναι ενδεδειγμένη και ίσως απαραίτητη. Είναι στη διάθεση των παιδιών. 

Είναι απαραίτητο για τους γονείς να ενεργήσουν με πολλή στοργή προσφέροντας ασφάλεια και προστασία στα παιδιά τους. Καθώς δεν είναι εύκολο γι’ αυτά να επεξεργαστούν την κατάσταση σε συναισθηματικό επίπεδο και αυτό επηρεάζει την αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης.