Πώς θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας;

Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της υγιούς παιδικής ανάπτυξης. Πράγματι, η κοινωνική, συναισθηματική και υγιής συμπεριφορά ενός παιδιού θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις αποτυχίες, την πίεση από τους συνομηλίκους και τις άλλες προκλήσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η θετική αυτοεκτίμηση είναι επίσης ένας προστατευτικός παράγοντας για την καλή ψυχική υγεία. Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης συμβάλλει στη θετική κοινωνική συμπεριφορά και λειτουργεί σαν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας όταν το παιδί επηρεάζεται από αρνητικές καταστάσεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το παιδί ζει μέσα στην πανδημία, η οποία  δημιουργεί τόσο άγχος, ανησυχίες και αβεβαιότητες στα παιδιά και στους ενήλικες. 

Πως λοιπόν μπορείτε να επηρεάσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού με θετικό τρόπο κάθε μέρα;

Γνωρίστε την υγιή αυτοεκτίμηση.

Η αυτοεκτίμηση είναι βασικά ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά βλέπουν τον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης τους και της ικανότητας τους να κάνουν πράγματα. Διαμορφώνεται επίσης από το πόσο νιώθουν αγαπημένα και από την υποστήριξη και την ενθάρρυνση (ή κριτική) που λαμβάνουν από σημαντικά άτομα στη ζωή τους, όπως οι γονείς και οι δάσκαλοί τους.

Εν τω μεταξύ, η αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι σκέφτεστε ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω σας ή ότι οι ανάγκες σας είναι πιο σημαντικές από αυτές των άλλων ανθρώπων. Ομοίως η υγιής αυτοεκτίμηση δεν είναι υπεροψία, ναρκισσισμός ή δικαίωμα. Εξισορροπήστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας με άλλες σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η ενσυναίσθηση, η καλοσύνη, η καλή συμπεριφορά, η φιλανθρωπία και η αίσθηση ευγνωμοσύνης.

Δείξτε άνευ όρων αγάπη κάθε μέρα.

Γνωρίζοντας πόσο πολύ τα αγαπάτε, δίνει στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας που είναι ζωτικής σημασίας για τη γνώμη που έχουν για τον εαυτό τους. Η άνευ όρων αγάπη θέτει τα θεμέλια για όλες τις υγιείς και ισχυρές σχέσεις που θα σχηματίσουν αργότερα στη ζωή τους.

Λοιπόν, αγκαλιάστε τα παιδιά σας όταν τους λέτε αντίο, αγκαλιά διαβάστε ένα βιβλίο και εκφράζετε την αγάπη σας κάθε μέρα. Καθώς μεγαλώνουν αυτό το θεμέλιο της αγάπης θα τα βοηθήσει καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τους δικούς τους κοινωνικούς κύκλους, να κάνουν φίλους και να δημιουργούν σχέσεις. 

Παίξτε και διασκεδάστε μαζί.

Όταν παίζετε με το παιδί σας, αυτό δείχνει ότι σας αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί του και ότι εκτιμάτε την παρέα του. Έχει πολλά οφέλη και για τους δύο.

Τα παιδιά αναπτύσσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να είναι ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό άτομο που μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικούς δεσμούς, επίσης σε ένα ευτυχισμένο παιδί ο κίνδυνος κατάθλιψης και άγχους μειώνεται σημαντικά.

Δώστε στο παιδί ευθύνες και μικροδουλειές. 

Το να είναι υπεύθυνο το παιδάκι για τις μικροδουλειές, του δίνει μία αίσθηση σκοπού και επιτεύγματος. Ακόμη και αν δεν τις κάνει τέλεια, πείτε του ότι εκτιμάτε την προσπάθειά του. Επαινέστε τα παιδιά για όλα τα πράγματα που κάνουν καλά και διαβεβαιώστε τα ότι με την πάροδο του χρόνου, θα γίνουν όλο και καλύτερα σε πολλά πράγματα.

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία τους. 

Τα χρόνια του δημοτικού σχολείου είναι  μία εποχή που η ανεξαρτησία τους αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Μέχρι να φτάσουν στο τέλος του δημοτικού τα παιδιά αρχίζουν να μένουν λίγο μόνα τους στο σπίτι, να πηγαίνουν στο σχολείο (αν είναι δυνατόν) μόνα τους και να βοηθούν τα μικρότερα αδέλφια. 

Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στα παιδιά να μεγαλώνουν όλο και πιο ανεξάρτητα, να μπορούν να μιλήσουν στο δάσκαλό τους για τυχόν πρόβλημα, να οργανώνουν σωστά τις εργασίες τους στο σπίτι, να φροντίζουν τη σχολική τους τσάντα. Η υπερπροστασία των γονέων επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους. Τους «κλέβει» επίσης την αυτονομία τους.

Και μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη σχολική χρονιά υπάρχουν πολλά νέα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως μαθήματα στο διαδίκτυο και νέοι κανόνες στο σχολείο.

Αποφύγετε να προσβάλλετε το παιδί σας. 

Εάν το παιδί κάνει κάτι που σας στενοχωρεί πολύ, προσέξτε. Είστε άνθρωπος και όταν το μικρό πιέζει τα «κουμπιά» σας μπορεί να θυμώσετε πολύ. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά μην μιλήσετε άσχημα ή προσβάλλετε το παιδί σας.

Αντιθέτως, μιλήστε του με σεβασμό. Μην φωνάζετε, χρησιμοποιείστε επιχειρήματα με φυσικές και λογικές συνέπειες και μιλήστε του με ευχάριστο και φιλικό τόνο. 

Κάντε τις αποτυχίες μαθησιακές εμπειρίες. 

Τονίστε το γεγονός ότι το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να κάνεις λάθη και να μην είσαι τέλειος. Διδάξτε στο παιδί σας να βλέπει τις αποτυχίες ως ευκαιρίες βελτίωσης και ανάπτυξης. Να είστε υπομονετικοί μαζί του όταν κάνει λάθη. Και αν παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο, κάντε ότι μπορείτε για να μετατρέψετε αυτές τις καταστάσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι το να κάνεις λάθη δεν είναι το τέλος του κόσμου εφ’ όσον το αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο.

Παρακολουθήστε τη χρήση τεχνολογίας.

Σήμερα, όλοι μας συμπεριλαμβανομένων των μαθητών και των γονέων, είμαστε συνδεδεμένοι με τις συσκευές μας. Τα κινητά τηλέφωνα, tablet, οι φορητοί υπολογιστές επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα, κείμενα, να δημοσιεύουν σε κοινωνικά μέσα, να κάνουν δουλειές, σχολικές εργασίες και να ελέγχουν τακτικά το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Όλη αυτή η ευκολία είναι καλή αλλά και κακή. Είναι θετικό γιατί οι άνθρωποι μπορούν να είναι παραγωγικοί και να επικοινωνούν με τους άλλους από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους. Αλλά αυτή η διαδικτυακή δραστηριότητα μπορεί να εμποδίζει τις οικογενειακές σχέσεις και την επικοινωνία. Επίσης πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα. 

Σαν οικογένεια αποφασίστε τι είδους διαδικτυακή δραστηριότητα είναι απαραίτητη και τι είναι καθαρά ψυχαγωγία. Και σχεδιάστε ένα πλάνο ισορροπώντας την οθόνη με βόλτες, ποδήλατο, ανάγνωση και παιχνίδι.

Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν και να δείξουν την εργασία τους. 

Δίδοντας στα παιδιά την ευκαιρία να επιδείξουν τι έχουν κάνει ή να μιλήσουν για τα πράγματα που δημιουργούν, τα αφήνετε να καταλάβουν ότι η σκληρή δουλειά τους αξίζει την προσοχή και επίσης ότι οι απόψεις και οι σκέψεις τους έχουν σημασία. 

Προσπαθώντας να οικοδομήσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να περάσετε το χρόνο σας ως γονέας. Και παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια μερικές φορές, προετοιμάζετε τα παιδιά για επιτυχία τώρα και στο μέλλον.

Αλλά όπως δεν περιμένετε από τα παιδιά να είναι τέλεια, μην το περιμένετε και για τον εαυτό σας. Αρκεί να προσπαθείτε συνεχώς να μοιράζεστε την αγάπη και τη θετικότητα μαζί τους. Έτσι δεν πειράζει να κάνετε ένα μικρό λαθάκι  που και που!