Γιατί είναι σημαντικό να συμφιλιωθείτε μπροστά στα παιδιά

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τσακωμός μπροστά στα παιδιά δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, αλλά μερικές φορές δεν μπορεί να αποφευχθεί. Εάν αυτό συμβεί τότε θα πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στα παιδιά να δουν ότι οι γονείς τους συμφιλιώθηκαν.

Και να γιατί:

Στην καθημερινή ζωή, είμαστε συνήθως στον αυτόματο πιλότο, και ξεχνάμε ότι ως γονείς, τα παιδιά παρακολουθούν ότι κάνουμε  και το ενσωματώνουν στη ζωή τους. Σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των γονέων και όταν τα παιδιά το βλέπουν μπορεί να τα επηρεάσει. Έτσι αν καβγαδίσουμε μπροστά στα παιδιά, πρέπει να συμφιλιωθούμε επίσης μπροστά τους.

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να διαφωνούν, παρατηρούν επίσης ότι την επόμενη ημέρα είναι πάλι όλα φυσιολογικά. Βλέπουν ότι οι γονείς τους πλησιάζουν ο ένας τον άλλο ξανά με στοργή και χωρίς ένταση. 

Πως ο καυγάς επηρεάζει τα παιδιά;

Για το μικρό παιδί, οι γονείς του είναι οι δύο βασικές μορφές στη ζωή του. Τους εμπιστεύεται για να του δίνουν όχι μόνο αγάπη και φροντίδα, αλλά ασφάλεια και καθοδήγηση. Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν ως ομάδα για τα παιδιά τους, καθώς αυτό δείχνει δύναμη που τα γεμίζει με εμπιστοσύνη και ηρεμία. 

Έτσι όταν οι γονείς τσακώνονται μπροστά τους, τα παιδιά υποφέρουν, ειδικά όταν ο σεβασμός, η αυτοπεποίθηση και η αγάπη που πρέπει πάντα να κυριαρχούν δεν υπάρχουν τη στιγμή αυτή. Βλέποντας τα δύο πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους να φωνάζουν, και να μην σέβονται ο ένας τον άλλο, τα επηρεάζει πάρα πολύ. 

Αισθάνονται φοβισμένα, καθώς τα δύο άτομα που είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια και την ευημερία τους φαίνονται αναστατωμένα, τσακώνονται και είναι εκτός ελέγχου. Τα παιδιά πιθανώς δεν γνωρίζουν πως ξεκίνησε ο καυγάς και πως θα τελειώσει. Αυτή ακριβώς η αβεβαιότητα τα κάνει να αισθάνονται ανήσυχα. 

Βιώνουν ένα αίσθημα ενοχής, καθώς τα παιδιά συχνά πιστεύουν ότι είναι η αιτία του τσακωμού. Και νομίζουν ότι είστε θυμωμένοι γιατί έκαναν κάτι λάθος ή ότι η συμπεριφορά τους δεν ήταν σωστή. 

Μαθαίνουν ακατάλληλες στρατηγικές για κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα παιδιά μαθαίνουν με τη μίμηση. Μέσα από αυτά που παρατηρούν, δημιουργούν μία εικόνα για το πώς λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις και αφομοιώνουν συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Έτσι μπορεί να πιστεύουν ότι οι φωνές, οι προσβολές και η αδιαφορία είναι έγκυρα εργαλεία επικοινωνίας. 

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Καλό είναι να προσπαθούν οι γονείς να συζητήσουν και φυσικά να διαφωνήσουν όταν δεν είναι μπροστά τα παιδιά. Ομοίως, αν κάτι πρέπει να ειπωθεί μπροστά τους, πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και συνείδηση, με σεβασμό και αποφασιστικότητα. 

Βέβαια οι γονείς είναι επίσης ανθρώπινα όντα! Δεν είναι μηχανές ή ρομπότ. Δεν μπορούν να ελέγχουν πάντα τις ενέργειές τους. Έτσι μία διαφωνία και ένας τσακωμός μπορεί να προκύψουν σε λάθος στιγμή. Αυτό έχει συμβεί σε όλες τις οικογένειες. 

Η σημασία της συμφιλίωσης μπροστά στα παιδιά. 

Δεν χρειάζεται να κατηγορούν οι γονείς τον εαυτό τους γιατί μάλωσαν μπροστά στα παιδιά.  Αυτό όμως που είναι απαραίτητο να κάνουν, είναι να συμφιλιωθούν μπροστά τους και να τους επιτρέψουν να μάθουν από αυτήν την εμπειρία. 

Τις περισσότερες φορές επιλύουμε το πρόβλημά μας με τον σύντροφό μας όταν τα παιδιά κοιμούνται ή παίζουν στο διπλανό δωμάτιο. Όμως αν τους επιτρέψουμε να είναι μπροστά θα τα ωφελήσει με πολλούς τρόπους. 

Πρώτα, θα ηρεμήσουν βλέποντας ότι οι γονείς τους είναι συμφιλιωμένοι. Επίσης, θα καταλάβουν ότι είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται συγκρούσεις και διαφωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει έλλειψη αγάπης ή τέλος της σχέσης. Τους δείχνει πώς να αντιμετωπίσουν τις διαφωνίες και να επιλύσουν τυχόν προβλήματα με άλλα άτομα. 

Αλλά, πάνω απ’ όλα τους επιτρέπουμε να παρακολουθούν σημαντικές πράξεις και αξίες, όπως η σεμνότητα να ζητήσεις συγνώμη, η ευγένεια να την αποδεχτείς και τα σημάδια της αγάπης που χαρακτηρίζουν τη συμφιλίωση. 

Επομένως, εάν κάποιες διαφωνίες δεν μπορούν να αποφευχθούν μπροστά στα παιδιά, η συμφιλίωση μπροστά τους είναι πάντα μία εξαιρετική εναλλακτική λύση.