Συμβουλές για την ανατροφή του γιού

Η ανατροφή ενός ευγενικού και συμπονετικού αγοριού απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Πολλά αγόρια ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να παίζουν στον υπολογιστή τους παρά να γνωρίσουν άλλα άτομα, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να καθυστερήσουν στην κοινωνική τους ένταξη.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί, ώστε οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά τους να εξερευνήσουν όλες τις πλευρές της προσωπικότητάς τους καθώς μεγαλώνουν, όχι μόνο εκείνες που τους έρχονται πιο εύκολα.

Δώστε του κάποια ευθύνη.Το να ακολουθήσει οδηγίες και να τελειώσει κάποια δουλειά είναι δεξιότητες που συχνά αναπτύσσονται αργά στα αγόρια. Η πρακτική βοηθά. Ζητήστε από το αγόρι σας να σας βοηθήσει να ταΐζετε το σκύλο σας κάθε μέρα, ή να σας δίνει τα μανταλάκια όταν απλώνετε τα ρούχα. Αναπτύσσοντας μία αίσθηση ευθύνης θα τον εξυπηρετήσει καλά στο σχολείο και η καθημερινή ζωή στο σπίτι θα κυλά πιο ομαλά.

Αφήστε το να δείξει τα συναισθήματά του.
Ακόμη και σήμερα, τα αγόρια δεν επιτρέπεται να κλάψουν! Πρέπει να καταπίνουν την οργή και τα δάκρυά τους, ενώ τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να δείξουν τα συναισθήματά τους. Όταν βλέπετε το παιδί αναστατωμένο αφήστε το να εκφραστεί, αρκεί να μην είναι καταστροφικός ή εκτός ελέγχου. Είναι πολύ πιο υγιεινό από το να κρατάει τα πάντα μέσα του. Στη συνέχεια, μόλις ηρεμήσει, μπορείτε να του μιλήσετε για το τι αισθάνεται και γιατί.

Μην φοβάστε να του δείχνετε πολλή στοργή και αγάπη.
Οι γονείς έχουν συνήθως λιγότερη φυσική επαφή με τα αγόρια παρά με τα κορίτσια. Αυτή είναι μία τάση που μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την παιδική ηλικία. Ωστόσο, τα κορίτσια δεν είναι τα μόνα που πρέπει να τα κρατάμε αγκαλιά. Οι αγκαλιές θα βοηθήσουν το αγόρι να νιώθει ασφάλεια.

Καθώς ο γιος σας μεγαλώνει, είναι πιθανό να αποφεύγει τις πολλές αγκαλιές και τα φιλιά, ειδικά όταν είναι οι φίλοι του γύρω. Ακόμη και αν λέει ότι δεν θέλει καμία αγκαλιά, δεν είναι αλήθεια. Το χρειάζεται ακόμη. Έτσι, ίσως χρειαστεί να του δείχνετε την αγάπη σας με μικρές τρυφερές κινήσεις, όπως να του χαϊδέψετε την πλάτη όταν διαβάζει.

Μην προσπαθήσετε να περιορίσετε τον ενθουσιασμό του.
Τα αγόρια τείνουν να έχουν πολλή ενέργεια, η οποία συσσωρεύεται αν δεν έχουν αρκετές πιθανότητες να την διοχετεύσουν στο παιχνίδι ή στα σπορ. Απλά τονίστε του ότι υπάρχουν μέρη και χρόνος που πρέπει να είναι ήρεμο, όπως για παράδειγμα στην τάξη.

Μην ανησυχείτε αν του αρέσουν τα «κοριτσίστικα» πράγματα.
Αν το αγοράκι σας θέλει να παίξει με μία κούκλα, ή να κοιμηθεί με το αγαπημένο του αρκούδι, αφήστε το! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξει την καλοσυνάτη και με αίσθηση φροντίδας φύση του.

Εργαστείτε για τις κοινωνικές δεξιότητές του.
Τα περισσότερα αγόρια δεν κάνουν στενές φιλίες τόσο εύκολα όσο τα κορίτσια. Είναι πιο πιθανό να παίζουν σε ομάδες και να ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο αρχηγός, από το να καθίσουν ήρεμα και να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Βοηθήστε το γιο σας να ενισχύσει τις φιλίες του, οργανώνοντας συναντήσεις παιχνιδιού όπου μπορεί να μοιραστεί τα παιχνίδια του, να είναι ευγενικός με καλούς τρόπους και γενικά να παίξει ήρεμα.

Μουσική.
Μαθαίνοντας να παίζει ένα όργανο μπορεί να του δώσει μία μεγάλη αίσθηση ολοκλήρωσης. Τα μαθήματα της μουσικής μπορούν επίσης να οξύνουν τις δεξιότητες σκέψης ενός μικρού παιδιού και να βελτιώσουν τη μνήμη του.

Εάν οι ομαδικές δραστηριότητες του αρέσουν περισσότερο, μια παιδική χορωδία μπορεί να είναι κάτι πολύ διασκεδαστικό για το μικρό σας. Είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνει φίλους.

Ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά του.
Εάν θέλει να κάνει μαθήματα χορού, μην του πείτε ότι αυτό είναι αδύνατο. Οι φίλοι του μπορεί να τον πειράζουν, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, αν γνωρίζει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ότι είναι τέλειος όπως είναι, τότε θα είναι σε θέση να διαχειριστεί δυναμικά ο μικρός τις όποιες αποφάσεις θέλει να πάρει.

Πείτε μπράβο σε ό,τι θετικό.
Η έντονη ζωηρή συμπεριφορά, ακόμη και όταν είναι κατάλληλη για την ηλικία, μπορεί να είναι δύσκολη για τους ενήλικες να την διαχειριστούν, έτσι τα αγόρια δέχονται πολλές παρατηρήσεις για να διορθώσουν την συμπεριφορά αυτή, στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Οι γονείς των κοριτσιών συχνά παραπονιούνται ότι τα αγόρια έχουν όλη την προσοχή στην τάξη τους αλλά αρκετές φορές αυτή είναι αρνητική.

Έτσι λοιπόν όποτε είναι δυνατόν προσπαθήστε να επαινέσετε την καλή του συμπεριφορά και πείτε του ότι εκτιμάτε πολύ την προσπάθειά του. Και μάλλον θα τα καταφέρετε να συμπεριφέρεται καλά πολύ πιο συχνά!