Συμβουλές για την πρόληψη του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια.

Σήμερα, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν συνεχή πρόσβαση σε βιντεοπαιχνίδια, γεγονός που ανησυχεί και πολύ σωστά τους γονείς.

Οι ειδικοί δίνουν κάποιες συμβουλές για την πρόληψη του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια.

Τα παιδιά περνούν πολλές ώρες στον υπολογιστή τους παίζοντας παιχνίδια προτού καν φτάσουν στην εφηβεία. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποτρέψουν οι γονείς τον εθισμό αυτό προτού κλιμακωθεί.

Πριν μερικά χρόνια τα παιδιά έβγαιναν έξω για να παίξουν στο δρόμο με τους φίλους τους.

Τώρα ζουν σε μία εποχή όπου τα βιντεοπαιχνίδια, τα κινητά τηλέφωνα, το tablet, είναι μία καθημερινή (φυσιολογική γι’ αυτά) συνήθεια.

Γιατί τα βιντεοπαιχνίδια είναι εθιστικά;

Το γεγονός ότι είναι εντελώς προσιτά αυτή τη στιγμή τα κάνει ακόμη πιο εθιστικά. Επίσης οι μεγάλες εταιρείες, οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές επενδύουν όλο και περισσότερο χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για να γίνουν τα παιχνίδια αυτά ιδιαίτερα ελκυστικά για τα παιδιά.

Σε νευροεπιστημονικές δοκιμές, οι ειδικοί έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές δημιουργούν αύξηση στην παραγωγή ντοπαμίνης και κορτιζόλης, ουσίες που και οι δύο σχετίζονται με την ευτυχία.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο εγκέφαλος των εφήβων προσελκύεται από αυτούς τους τύπους παιχνιδιών και ο εθισμός έρχεται πολύ γρήγορα.

Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς.

Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να ξέρουν ξεκάθαρα ότι το να παίζουν βιντεοπαιχνίδια είναι απλά μία δραστηριότητα που μπορούν να ασκήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους αλλά σε καμία περίπτωση η μόνη.

Οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου τα παιδιά θα μπορούν να έχουν πολλές δραστηριότητες. Έτσι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τον υπολογιστή τους.

Έλεγχος του χρόνου των παιχνιδιών.

Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν βιντεοπαιχνίδια παραπάνω από μία ώρα την ημέρα, προκειμένου να προφυλάξουν τα μάτια τους και να μην έχουν άγχος.

Οι γονείς λοιπόν οφείλουν να ορίσουν πότε και για πόσο χρονικό διάστημα επιτρέπεται στα παιδιά να είναι μπροστά στον υπολογιστή τους για να παίζουν.

Περισσότερη υποστήριξη και αγάπη και λιγότερη τεχνολογία.

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη, ασφάλεια και προστασία, αλλά τα παιδιά και οι έφηβοι το χρειάζονται ακόμη περισσότερο.

Λοιπόν, αντί να τα αφήνετε μόνα τους μπροστά στην κονσόλα των παιχνιδιών, γιατί να μην περάσετε χρόνο μαζί τους.

Ο πολύτιμος χρόνος με τους γονείς δεν μπορεί ποτέ να αντικατασταθεί από ένα βιντεοπαιχνίδι.

Οι γονείς πρέπει πάντα να γνωρίζουν τι παιχνίδι παίζει το παιδί τους.

Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό. Δείτε τι παίζουν και αν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Προτείνετε εναλλακτικές λύσεις.

Γιατί να μην τα προωθήσετε σε κάποια δημιουργικά χόμπι, όπως η ζωγραφική για παράδειγμα. Θα μπορούσατε να ζωγραφίζετε και εσείς μαζί τους.

Και οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι μία εξαιρετική επιλογή! Ανακαλύψτε τι τους αρέσει και ενθαρρύνετε τα παιδιά να βγουν έξω, μακριά από τον υπολογιστή!

Προωθήστε το καλό βιβλίο για να τα αποτρέψετε από τα βιντεοπαιχνίδια.

Η ανάγνωση είναι πολύ σημαντική σε όλες τις ηλικίες. Αυξάνει τις δεξιότητες κατανόησης ενός παιδιού, καθώς και την απόκτηση ενός μεγαλύτερου λεξιλογίου. Αυτό θα έχει θετική επίδραση και στο σχολείο τους.

Μειώστε πάρα πολύ το χρόνο οθόνης.

Όταν τα παιδιά διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, tablet, υπολογιστή και βίντεο κονσόλα, θα είναι πολύ δύσκολο να μην τα χρησιμοποιούν πολλές ώρες την ημέρα.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο οθόνης που τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους, τόσο στο σπίτι όσο και όταν είναι εκτός.

Βρείτε την ισορροπία.

Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε μήπως το παιδί σας έχει εθιστεί στα βιντεοπαιχνίδια.

Όμως, εάν το παιδί πηγαίνει καλά στο σχολείο, κάνει τις εργασίες τους, ασχολείται με σπορ, έχει εξωσχολικές δραστηριότητες και δεν παίζει απλά και μόνο βιντεοπαιχνίδια, δεν χρειάζεται να δημιουργείσετε περιττές εντάσεις στο σπίτι.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για να αποτρέψετε τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή πιστεύετε ότι το παιδί μπορεί πράγματι να έχει πρόβλημα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Σίγουρα θα σας καθοδηγήσει σωστά και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

Τέλος και το πιο σημαντικό από όλα, περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ικανοποιητικό για τα παιδιά από το να αφιερώνετε το χρόνο σας σε αυτά.