Τσακωμοί γονέων. Πώς επηρεάζουν τα παιδιά;

Οι τσακωμοί των γονέων είναι φυσιολογικοί σε κάθε σχέση. Ωστόσο, η γνώση του τρόπου επίλυσης των συγκρούσεων χωρίς να επηρεάζονται τα παιδιά είναι σημαντική, ώστε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί.

Γνωρίζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης μιας διένεξης είναι απαραίτητος σε οποιαδήποτε σχέση και ιδίως σε μία οικογένεια.

Η μη καλή διαχείριση των προβλημάτων μπορεί να βλάψει σοβαρά τα παιδιά.

Κάθε διαφωνία είναι διαφορετική και μπορεί να έχει πολλές μορφές. Μπορεί να κυμαίνεται από μικρή διαφωνία έως μεγάλα επιχειρήματα. Ή και σε πολύ σοβαρούς καβγάδες.

Οι διαφωνίες είναι φυσικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σύγκρουση στις οικείες σχέσεις είναι φυσιολογική.

Μόλις το ζευγάρι το καταλάβει, θα σταματήσει να αποτελεί κρίση στην οικογένεια. Και στη συνέχεια, τα ζευγάρια μπορούν να δουν τις διαφωνίες τους ως ευκαιρία να ωριμάσουν.

Το να μην διαφωνείτε σαν ζευγάρι δεν σημαίνει ότι θα έχετε μία καλή σχέση στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, οι σύζυγοι που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν κάποια διαφωνία τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν άλυτα προβλήματα και σοβαρές συγκρούσεις.

Το ζευγάρι που αποφεύγει την αντιπαράθεση και δεν αγωνίζεται για κάτι που θεωρεί σωστό, συχνά καταλήγει σε «υποκατάστατα του θυμού» αντί να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του.

Μερικά από αυτά τα υποκατάστατα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, φαγητό περισσότερο από το απαραίτητο ή ακόμη και σωματική ασθένεια.

Οι συγγραφείς Gloria και Victoria Perez στο βιβλίο τους «Μαθαίνοντας να ζείτε μαζί: η σύγκρουση ως ευκαιρία για ωρίμανση», δηλώνουν ότι οι συγκρούσεις δεν είναι θετικές ή αρνητικές.

Στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Όμως μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές αν δώσετε προσοχή σε ασήμαντα πράγματα, ενεργείτε ανεύθυνα ή μιλάτε άσχημα.

Όλα αυτά θα χειροτερεύσουν την κατάσταση.

Πώς να επιλύσετε τις συγκρούσεις ως ζευγάρι χωρίς να επηρεάσετε τα παιδιά σας.

  • Αντιμετωπίστε τις διαφωνίες την κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα όταν τα παιδιά δεν είναι στο σπίτι. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να συζητήσετε το ζήτημα όταν είστε και οι δύο ήρεμοι.
  • Κρατήστε τη διαφωνία σας μακριά από τα παιδιά. Η ασέβεια και οι έντονες συγκρούσεις πρέπει να είναι ιδιωτικές.
  • Σκεφτείτε να αναβάλλετε την αντιμετώπιση. Εάν ένας από εσάς δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή, περιμένετε λίγο. Όμως όχι περισσότερο από μία ημέρα.
  • Ζητήστε ένα διάλειμμα. Εάν η συζήτηση αγριέψει, θυμηθείτε ότι μπορείτε να ζητήσετε ένα διάλειμμα. Με τον τρόπο αυτό, θα ηρεμήσετε και οι δύο πριν συζητήσετε ξανά.

«Εμπιστευτείτε το χρόνο που συχνά δίνει γλυκές εξόδους σε πολλές πικρές στιγμές».

Όταν τα παιδιά είναι παρόντα στη διάρκεια του καβγά.

Μερικές φορές δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Εάν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε κάποια βήματα, ώστε να μην τα πληγώσετε.

  • Εξηγήστε τους ότι δεν είναι αυτά το πρόβλημα. Μερικές φορές όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να τσακώνονται νομίζουν ότι αυτά είναι υπεύθυνα.  Πείτε τους ότι ο καβγάς αφορά μόνο αυτούς τους δύο και όχι εσάς. Επίσης πείτε ότι προσπαθείτε να βρείτε μία λύση, χωρίς να εξηγήσετε ποιο είναι το πρόβλημα.
  • Γίνετε μοντέλο γι’ αυτά. Προσπαθήστε να δουν τα παιδιά τη διαφωνία σαν ευκαιρία μάθησης. Διδάξτε πώς να λύνουν μία διαφωνία με εποικοδομητικό τρόπο. Δείξτε πως γίνεται μία ήρεμη συζήτηση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό. Και βέβαια μετά ακούστε και μιλήστε ευγενικά για να κατανοήσετε ό ένας τον άλλο καλύτερα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η σωστή επίλυση των προβλημάτων του ζευγαριού, όσον αφορά τα παιδιά.

Είναι σαφές ότι η σωστή επίλυση είναι πολύ ωφέλιμη για το ζευγάρι. Όταν επιλύσετε το πρόβλημα και βρείτε τη λύση μαζί, θα αισθανθείτε πιο ενωμένοι.

Επομένως θα ενισχύσετε τη σχέση σας.

Από την άλλη πλευρά, εάν τα παιδιά βλέπουν ότι χειρίζεστε με τον τρόπο αυτό τις διαφωνίες σας, θα μάθουν να αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα με τον ίδιο τρόπο.

Θα μάθουν πολύτιμες δεξιότητες όπως διαπραγμάτευση και επίλυση προβλημάτων.

Έτσι λοιπόν, η σωστή αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων στο σπίτι χωρίς να επηρεάζονται τα παιδιά είναι πολύ σημαντική.

Όταν οι γονείς τσακώνονται συνεχώς χωρίς να καταλήγουν κάπου τα παιδιά εισπράττουν όλη αυτή την κακή ενέργεια.

Αυτό τα κάνει πιο επιρρεπή σε προσωπικά προβλήματα όταν φτάσουν στην ενηλικίωση.

Η εποικοδομητική διαχείριση των προβλημάτων με τον σύντροφό σας, προσφέρει στα παιδιά ένα καλό μοντέλο σχέσης που θα ακολουθήσουν και τα ίδια.