Κράτημα μωρού – μάρσιπος: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Το μωρό σας έχει ανάγκη να τo αγγίζετε και να το κρατάτε στην αγκαλιά σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε και άνετα κοντά του, επει­δή, αν κάθεστε σε άβολη στάση, νιώθετε αδέξια και έχετε υπερένταση, θα το μεταδώσετε και στο μωρό.

Αν στηρίζετε το κεφάλι του και νιώ­θει ασφάλεια στην αγκαλιά σας, το μωρό θα εί­ναι ήρεμο και χαλαρό.

Όταν πηγαίνετε να σηκώσετε το μωρό σας, μιλήστε του για να καταλάβει ότι το πλησιάζετε, ώστε να μην φοβηθεί από την ξαφνική κίνηση.

Σηκώστε λίγο τα πόδια του με το ένα χέρι, για να μπορέσετε να περάσε­τε το άλλο χέρι κάτω από το σώμα του, έτσι ώστε να στηρίξετε την πλάτη και το κεφάλι του.

Έπειτα με το ένα χέρι κάτω από το κε­φάλι του και την πλάτη και το άλλο κάτω από τον ποπό του, σηκώστε το προσεχτικά εξακολουθώντας να του μιλάτε.

Όταν θέλετε να το αποθέσετε ξανά στην κούνια, εξακολουθήστε να στηρίζετε το κεφάλι και τον ποπό του με τα χέρια σας ενώ το ξαπλώνετε και έπειτα τραβήξτε τα χέρια σας απαλά και σταδιακά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρατάτε το μωρό σας. Οι στάσεις αυτές μπορεί να δώ­σουν και σε εσάς μεγαλύτερη άνεση αλλά και στο μωρό σας τη δυνατότητα να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του.

Κράτημα του μωρού – Διαφορετικές στάσεις

Η στάση κούνιας χρησιμοποιείται για τη με­ταφορά μικρών μωρών και σας επιτρέπει να κρατάτε εύκολα το μωρό σε ένα από τα μπρά­τσα σας καθώς περπατάτε. Το κεφάλι του μω­ρού σας στηρίζεται καλά, ενώ το ίδιο νιώθει ασφάλεια καθώς σας βλέπει.

Μερικά μωρά νιώθουν πιο άνετα όταν ακου­μπάνε σε κάποιον ώμο και απολαμβάνουν την κίνηση καθώς βαδίζετε. Βεβαιωθείτε ότι στη­ρίζετε το κεφάλι του μωρού μέχρι να μπορέ­σει να το στηρίξει μόνο του.

Σε πολλά μωρά αρέσει να τα κρατούν έχο­ντας το πρόσωπο τους στραμμένο προς τα κάτω και αισθάνονται ανακούφιση με την πίεση που ασκείται στην κοιλιά τους από το χέρι σας. Σταθείτε όρθια, βάλτε το μωρό με το πρόσωπο του να ακουμπά σε έναν πήχη σας και με τα οπίσθια του να ακουμπούν στην καμπή του αγκώνα σας.

Περάστε το άλλο χέρι γύρω από το στήθος του, για να το κρατήσετε σταθερό και κοντά στο σώμα σας.

Πώς να κρατήσετε το μωρό για να θηλάσετε

Υπάρχουν αρκετές στάσεις τις οποίες μπορεί­τε να υιοθετήσετε για να ταΐσετε το μωρό σας, αν και τις πρώτες μέρες ίσως είναι πιο εύκολο να κάθεστε στο κρεβάτι. Μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι στα γόνατα σας για να στηρίζετε το χέρι με το οποίο θα κρατάτε το μωρό, έτσι ώστε να μην είστε υποχρεωμένη να σκύβετε και να καταπονείτε την πλάτη σας.

Αν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, το τάισμα με το μωρό ακουμπισμένο στην κοιλιά σας μπορεί στην αρχή να είναι ενοχλητικό. Ίσως είναι καλύτερα να ξαπλώσετε στηριγμέ­νη σε ένα μαξιλάρι έχοντας το μωρό ξαπλω­μένο παράλληλα στο σώμα σας και με το πρό­σωπο του στραμμένο προς το στήθος σας.

Η θέση του μωρού είναι εξίσου σημαντική με τη δική σας. Κρατήστε το με το κεφάλι στην καμπή του αγκώνα σας και με τον πήχη σας να συγκρατεί το σώμα του. Η πλάτη του πρέπει να είναι ίσια και το κεφάλι του λίγο πιο ψηλά από το σώμα του, ώστε να μπορεί με ευ­κολία να γυρίσει ή να τραβήξει το κεφάλι του.

Μην το βάζετε ανάσκελα με την κοιλιά του προς τα πάνω, γιατί θα πρέπει να γυρίσει το κεφάλι του στο πλάι για να φάει, κάτι που εί­ναι εξαιρετικά δύσκολο και άβολο. Το σώμα του θα πρέπει να είναι έτσι στραμμένο ώστε να σας «κοιτάει» και η κοιλιά του θα πρέπει να ακουμπάει τη δικιά σας.

Πέντε συμβουλές για το κράτημα του μωρού κατά το θηλασμό

Αν κάθεστε σε μια βαθιά πολυθρόνα, βάλ­τε πολλά μαξιλάρια στην πλάτη για να έρ­θει το σώμα σας μπροστά.
Τοποθετήστε τα πόδια σας σε ένα χαμηλό σκαμνί ή πάνω σε μια στοίβα βιβλίων για να είστε πιο αναπαυτικά.
Αν το μωρό κουνάει πολύ τα χέρια του, προσπαθήστε, όσο γίνεται, να τα κρατή­σετε κοντά στο σώμα του.

Να φέρετε το μωρό προς το στήθος σας και όχι το στήθος σας προς το μωρό, γιατί διαφορετικά μπορεί να βρεθείτε σε άβολη θέση και να μην ρέει ελεύθερα το γάλα.

Αν έχετε κάποια αμφιβολία για το ποια εί­ναι η σωστή στάση, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον σύμβουλο θηλασμού ή τη μαία σας.

Κράτημα του μωρού – Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Το κοριτσάκι μου φαίνεται φοβερά εύ­θραυστο και φοβάμαι μην το πληγώσω καθώς το σηκώνω. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Αν και το μωρό σας μοιάζει ευάλωτο, στην πραγματικότητα είναι πολύ δυνατό. Να είστε σίγουρη ότι δεν είναι δυνατόν να της κά­νετε κακό όταν τη σηκώνετε, αρκεί να στηρίζε­τε καλά το κεφαλάκι της. Για 4 εβδομάδες του­λάχιστον δεν θα ελέγχει το κεφάλι της ή θα το ελέγχει ελάχιστα, γι’ αυτό πρέπει να το κρατά­τε εσείς στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε να μην «κρεμάει».

Μπορώ να αφήσω το μωρό μου να κάθε­ται μόνο του;

Για να συμβεί αυτό πρέπει να περιμένετε μέχρι να γίνει τουλάχιστον 6 εβδομάδων, γι’ αυτό καλύτερα να μην το αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη. Δεν είναι ακόμα σε θέση να στηρι­χτεί στην καθιστή στάση, γι’ αυτό βεβαιωθεί­τε ότι έχετε αρκετά στηρίγματα για να είναι άνετα – τα μαξιλάρια είναι ιδανικά. Επίσης προσπαθήστε να μην το βάλετε να καθίσει πολύ στητά, γιατί κινδυνεύει να πέσει μπρο­στά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ριλάξ για να κάθεται το μωρό σας σε αυτή την ηλικία, αν και μια πολυθρόνα ή το καροτσάκι του είναι εξίσου καλά.

Το μωρό μου συχνά μαζεύεται φοβισμένο, όταν πάω να το σηκώσω. Τι πρέπει να κάνω μα να μην το ξαφνιάζω;

Το μωρό πρέπει πάντα να αντιλαμβάνεται την παρουσία σας πριν το σηκώσετε. Ακουμπήστε το ήρεμα και μιλήστε του καθησυχα­στικά. Χαϊδέψτε του την κοιλιά ή την πλάτη γία λίγα δευτερόλεπτα πριν το σηκώσετε. Να το σηκώνετε πάντα ήρεμα και αργά αποφεύγοντας να το αρπάζετε και να το σηκώνετε απότομα ψηλά.

Η κόρη μου βιάζεται να σηκώσει το νεο­γέννητο αδελφό της. Είναι μόλις 4 ετών, να την αφήσω;

Ακόμα και το πιο μικρό παιδάκι μπορεί να κρατήσει ένα νεογέννητο μωρό, αρκεί να το καθοδηγήσετε. Βάλτε το κοριτσάκι σας να κα­θίσει σε μια πολυθρόνα. Δείξτε του το σωστό τρόπο να κρατήσει το μωρό, τονίζοντας του ότι πρέπει να στηρίξει την πλάτη και το κεφάλι του. Βάλτε το μωρό στα χέρια της και ενθαρ­ρύνετε τη να έχει καλή οπτική επαφή μαζί του. Μην αφήνετε ποτέ τα δυο παιδιά μόνα τους, γιατί – εκτός από το ότι είναι επικίνδυνο για το μωρό – μπορεί να γίνουν νευρικά και ανήσυχα.

Χρήση μάρσιπου

Βρίσκω καλή την ιδέα να χρησιμοποιήσω ένα μάρσιπο μωρού για τη μεταφορά του τό­σο έξω από το σπίτι όσο και μέσα στο σπίτι ενώ κάνω τις καθημερινές μου δουλειές. Ό­μως, είναι ασφαλές για το μωρό;

Ένας μάρσιπος μπορεί να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη, ενώ από τη χρήση του υπάρ­χουν πραγματικά πλεονεκτήματα και για το μωρό σας. Ανάλογα με το μάρσιπο που χρησι­μοποιείτε, θα έχει καλύτερη θέα απ’ ό,τι έχει από το καρότσι. Για παράδειγμα, μπορεί να σας κοιτάζει, να κοιτάζει γύρο του, ενώ υπάρ­χουν και μάρσιποι που σας επιτρέπουν να με­ταφέρετε το μωρό είτε στην πλάτη είτε στο γο­φό σας. Μερικοί, μάλιστα, επιτρέπουν στο μωρό να ξαπλώνει.

Τα πλεονεκτήματα του μάρσιπου

Ευκολία και ευκαμψία. Η μεταφορά του μωρού σε μάρσιπο σας επιτρέπει να έχετε ελεύθερα και τα δυο σας χέρια για να κάνετε άλλες εργασίες ή να φροντίζετε τα άλλα παι­διά σας.

Ασφάλεια. Αν το μωρό σας θέλει να το κρατάτε συνεχώς αγκαλιά, αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να το ικανοποιήσετε. Ο μάρσιπος βοηθά τα μωρά που αρνούνται το θηλασμό, επειδή παραμένουν περισσότερες ώρες ξύπνια, συνεπώς είναι πιο πιθανό να πεινάσουν και συνεπώς να θηλάσουν ευκολό­τερα αργότερα.

Ευχαρίστηση. Ένα μωρό που μεταφέρεται με μάρσιπο 3 ώρες την ημέρα θα κλαίει λιγότερο.

Μάθηση. Τα μωρά βλέπουν τον κόσμο όπως ακριβώς τον βλέπετε εσείς και συμμετέ­χουν σε ό,τι συμβαίνει αποκτώντας περισσό­τερες εμπειρίες.

Δημιουργία δεσμού. Η μεταφορά του μω­ρού σας με μάρσιπο του προσφέρει θαλπωρή και βοηθά στη δημιουργία δεσμού μεταξύ οας.
Ασφάλεια μάρσιπου

Ο μάρσιπος γενικά θεωρείται ασφαλής. Το μωρό είναι πιο κοντά σας, ενώ συγχρόνως σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε και άλλα πράγματα. Πρέπει όμως να είστε ενήμερη για μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας:

Τις πρώτες μέρες βεβαιωθείτε ότι το κε­φάλι του μωρού σας στηρίζεται σωστά όταν κάθεται στο μάρσιπο. Χρησιμοποι­ήστε το ένα ή και τα δυο χέρια σας για να το στηρίξετε μέχρι να τον συνηθίσετε και να μάθετε πώς αντιδρά και πώς κινείται το μωρό όταν κινείστε εσείς.

Αν θέλετε να μεταφέρετε το μωρό σας ενώ κάνετε δουλειές του σπιτιού, προσέξ­τε ιδιαίτερα την κουζίνα: σε καμία περί­πτωση μην μεταφέρετε το μωρό σε μάρ­σιπο ενώ μαγειρεύετε.

Είναι ασφαλές να τρώτε ενώ έχετε το μω­ρό σε μάρσιπο, αλλά να αποφεύγετε να πίνετε ζεστά ποτά.

Να στηρίζετε πάντα με το χέρι σας το μωρό όταν σκύβετε για οποιοδήποτε λό­γο. Να λυγίζετε τα γόνατα και όχι τη μέ­ση σας.

Μην μεταφέρετε το μωρό με μάρσιπο ενώ κάνετε ποδήλατο και ποτέ να μην τον χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο ενός καθίσματος αυτοκινήτου όταν ταξιδεύε­τε.

Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη σωστή χρήση του μάρσιπου και για το μέγιστο βάρος μωρού που μπορεί να σηκώσει.

πηγή άρθρου: healthyliving.gr