Μαθαίνω στο παιδί μου να κυκλοφορεί στο δρόμο με ασφάλεια

Μαθαίνω στο παιδί μου να κυκλοφορεί στο δρόμο με ασφάλεια

Είναι γεγονός πως από την ημέρα που γινόμαστε γονείς αγωνιούμε καθημερινά για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας. Πόσο μάλλον όταν ξεκινούν να εξερευνούν τον κόσμο όχι μόνο εντός του σπιτιού αλλά και εκτός, μόνα τους! Η λύση σίγουρα δεν είναι να τα «τυλίξουμε» με προστατευτική μεμβράνη. Η σωστή εκπαίδευσή τους από μικρή ηλικία μπορεί να προσφέρει εμπιστοσύνη να τους επιτρέψουμε να «ανοίξουν τα φτερά» τους.

Ακολουθεί ένας πρακτικός οδηγός κυκλοφοριακής αγωγής που θα βοηθήσει κάθε γονέα να μάθει στο παιδί πώς να κυκλοφορεί με ασφάλεια στον δρόμο.

Mαθαίνω στο παιδί μου να κυκλοφορεί στο δρόμο με ασφάλεια, σε νεαρή ηλικία:

Τα παιδιά αρχικά ξεκινούν να κυκλοφορούν συνήθως με κάποιο συνοδό. Με τον καιρό «ξεθαρρεύουν» και τρέχουν παίζοντας μόνα τους. Από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι οι διάφοροι κρυφοί κίνδυνοι. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από εμάς τους οδηγούς. Το παιχνίδι τις περισσότερες φορές γίνεται στο πεζοδρόμιο ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Τι πρέπει να κάνουμε:

  1. Όταν συνοδεύουμε παιδιά όσο βιαστικοί και να είμαστε θα πρέπει να διασχίζουμε το δρόμο από τις διαβάσεις και σεβόμενοι τη σήμανση του φαναριού (Σταμάτης & Γρηγόρης).
  2. Όταν κινούμαστε στο πεζοδρόμιο με το παιδί στο χέρι πρέπει πάντα να το κρατάμε από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.
  3. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα να δίνουμε χρόνο στα παιδιά μας πριν ξεκινήσουν για το σχολείο. Δηλαδή να φροντίζουμε να ξεκινούν έγκαιρα από το σπίτι, για να μην βιάζονται στο δρόμο. Η βιασύνη προκαλεί την απροσεξία και αυτή με την σειρά της τα σοβαρά λάθη στο δρόμο που τις περισσότερες φορές είναι μοιραία.
  4. Εξηγούμε και πάλι το ρόλο του τροχονόμου. Ο φόβος γι’αυτούς φέρνει πάντα αρνητικά αποτελέσματα.
  5. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τα βασικά σήματα του Κ.Ο.Κ., τη σημασία των χρωμάτων και των σχημάτων τους. Είναι η ηλικία που το κάθε παιδί γνωρίζει τα είδη των μέσων μαζικής μεταφοράς και την σημασία τους.
  6. Όταν αρχίσει το παιδί να χρησιμοποιεί το ποδήλατο είναι δική μας ευθύνη να του δώσουμε να καταλάβει ότι αποτελεί ισότιμο μέλος της «της κυκλοφοριακής κοινωνίας», δίχως ελαφρυντικά σε περιπτώσεις άστοχων ενεργειών. Τα προετοιμάζουμε σωστά και γρήγορα διότι σε ελάχιστα χρόνια θα είναι και οδηγοί αυτοκινήτων. Συζητάμε μαζί τους για κάποιο τροχαίο ατύχημα που συνέβη στην περιοχή μας ή για άλλο που συνέβη και παρουσιάστηκε από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Ακούμε τις απόψεις τους και στη συνέχεια λέμε τις δικές μας. Είναι λάθος μας να προσπαθήσουμε να επιβληθούμε. Αναπτύσσουμε τα πάντα όμως με συγκεκριμένα επιχειρήματα.
  7. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε στα παιδιά το αίσθημα της ευθύνης και του σεβασμού. Είναι πολύ σημαντικό να προβλέψετε όταν ξεκινάτε να κάνετε ποδήλατο με το παιδί σας. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική δημιούργησε δύο προγράμματα ασφάλισης ποδηλάτου τα MINETTA Bike1&2, τα οποία διατίθενται για άτομα ηλικίας από 5 έως 70 ετών, στοχεύοντας στην πληρέστερη κάλυψη του ποδηλάτη, αλλά και του ποδηλάτου, καλύπτοντας από την αστική ευθύνη, ακόμα και σε περιπτώσεις ατυχήματος μεταξύ ατόμων με συγγένεια α’ βαθμού, μέχρι και ολική κλοπή του ποδηλάτου.

Για το τέλος κρατήστε πως τα παιδιά είναι σημαντικό να μπορούν να «ανοίξουν τα φτερά τους» εξερευνώντας τον κόσμο. Η δική μας ευθύνη είναι τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να κυκλοφορούν με ασφάλεια και σεβασμό.