Μην λέτε στα παιδιά που έχουν άγχος ότι όλα θα πάνε καλά.

kids-anxiety

Τα σημερινά παιδιά ανησυχούν περισσότερο από ότι τα παιδιά στην πρόσφατη ιστορία. Σύμφωνα με ορισμένες μακροχρόνιες έρευνες για την ψυχική υγεία, το μέσο παιδί σήμερα έχει περισσότερο άγχος από τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν για το άγχος στη δεκαετία του 1950.

Και αυτό το άγχος έχει την τάση να δυναμώνει γύρω από κάποιες περιόδους αλλαγής, όπως για παράδειγμα, την έναρξη του σχολείου.

Τι μπορούν να πουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χειριστούν το άγχος;

Από την ηλικία του δημοτικού, δηλώνουν οι ειδικοί, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να δεχτούν, να αναγνωρίσουν το άγχος του παιδιού. Όταν κάποιος λέει, «ανησυχώ ή έχω άγχος» επισημαίνουν οι επιστήμονες, «το πρώτο πράγμα που οι άλλοι θέλουν να πουν είναι: «θα είσαι μια χαρά, όλα θα πάνε καλά», για να τον καθησυχάσουν φυσικά.

Όμως όταν οι γονείς κάνουν αυτή τη δήλωση, δεν δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να γνωρίσει τι ακριβώς είναι αυτό που το αγχώνει. Παρηγορητικά λόγια μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά αν δεν αντιμετωπίσουν το άγχος σωστά, αυτό θα επανέλθει, ακόμη πιο ισχυρό.

Αντίθετα όταν τα παιδιά ανησυχούν για κάτι, οι γονείς μπορούν να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τις ανησυχίες τους, και βοηθώντας τα να καταλήξουν σε σωστές στρατηγικές για να διαχειριστούν τους φόβους τους.

Τα παιδιά στην ηλικία του γυμνασίου, αντιμετωπίζουν ένα ολόκληρο ολοκαίνουργο κόσμο γεμάτο με κοινωνικό άγχος, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας τρόπος για τους γονείς να διαχειριστούν το άγχος των παιδιών, είναι να διαχειριστούν σωστά τις ηλεκτρονικές συσκευές τους. «Μειώστε το χρονικό διάστημα που τα παιδιά περνούν μπροστά στον υπολογιστή τους ή τα κινητά τηλέφωνά τους».

Είναι επίσης μία καλή ηλικία, για τους γονείς και τα παιδιά να εξερευνήσουν την επιστήμη πίσω από το στρες. Το άγχος παρουσιάζεται αυτόματα. Αλλά πρέπει να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας πώς να ανταποκριθεί για να χαλαρώσει. Δεν υπάρχει απλά μία απάντηση για όλους.

Όμως οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν να συζητούν με τα παιδιά για τις κατάλληλες στρατηγικές που θα τα βοηθήσουν να διώξουν το άγχος, όπως για παράδειγμα, γιόγκα, χορός ή τραγούδι. Δηλαδή, ότι μπορούν και τους αρέσει να κάνουν, για να σταματήσουν να σκέφτονται συνέχεια αυτό που τα ενοχλεί.

Τα μεγαλύτερα παιδιά, στην ηλικία του λυκείου, περνούν από σημαντικές αλλαγές του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένα θέματα ψυχικής υγείας.

Για τους γονείς οι στρατηγικές για τη βοήθεια της διαχείρισης του άγχους στην ηλικία αυτή είναι οι ίδιες όπως σε κάθε ηλικία: «να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν και να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες και τα άγχη τους και να τα οδηγήσουν να βρουν τις καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους».

Αλλά με τα παιδιά του λυκείου υπάρχει ένα ακόμη βήμα.

Επειδή είναι τόσο κοντά στην ενηλικίωσή τους θα πρέπει να λάβετε και εσείς ένα μέρος από αυτό το άγχος, να συνεργαστείτε.

Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά στην ηλικία αυτή, πιέζοντας τα λίγο για να πετύχουν.

Όπως ετοιμάζονται να αφήσουν το σχολείο και να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιο, ή σε κάποια άλλη φάση της ζωής τους, το διακύβευμα μπορεί να φαίνεται απίστευτα υψηλό.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν, επιτρέποντας τους να καταλάβουν ότι ένας κακός βαθμός δεν θα καταστρέψει τις πιθανότητες τους στην ευτυχία στο μέλλον, και ότι μπορούν να έχουν καλή εκπαίδευση σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Σε όλες τις ηλικίες, οι γονείς είναι καλό να προσέξουν να μην είναι μέρος του άγχους των παιδιών τους, οι ίδιοι. Αν τα παιδιά καταλάβουν ότι οι γονείς ανησυχούν γι’ αυτά θα είναι ακόμη χειρότερα.

Και από την άλλη πλευρά, αν τα παιδιά παρατηρούν ότι οι γονείς τους διαχειρίζονται τα δικά τους άγχη με σωστό και ήρεμο τρόπο, θα αρχίσουν και εκείνα να διαμορφώνουν την ίδια συμπεριφορά.

Τελικά, ένα από τα καλύτερα πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χειριστούν το άγχος τους, είναι να βρουν τρόπους για να είναι λιγότερο αγχωμένοι οι ίδιοι.

Ακόμη: Η πατρότητα σε μεγάλη ηλικία συνδέεται με διαταραχές στα παιδιά

mpampasmegaliolikia