Μπαμπά, σε χρειάζομαι…

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και συγκλίνουν στο ίδιο αποτέλεσμα: Η συμμετοχή και των δύο γονιών στην εκπαίδευση των παιδιών τους, προσδίδει πολλαπλά θετικά στοιχεία στην επίδοση τους.

Στο παρελθόν βέβαια η συμμετοχή του γονέα σήμαινε…συμμετοχή της μητέρας. Πορίσματα ερευνών ωστόσο καταδεικνύουν ότι η συμμετοχή του πατέρα, ανεξαρτήτως οικονομικού ή κοινωνικού επιπέδου, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού του.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, A Call to Commitment: Fathers’ Involvement in Children’s Learning, όταν ο πατέρας συμμετέχει στην εκπαίδευση των παιδιών του, αυτά μαθαίνουν περισσότερα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και εμφανίζουν υγιή συμπεριφορά. Ακόμα και όταν ο πατέρας δεν ζει στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά του, η ενεργός συμμετοχή του μπορεί να έχει ένα διαρκή και θετικό αντίκτυπο στην πρόοδο τους.

Τα παιδιά λαμβάνουν από τον πατέρα τους μια σειρά από επιλογές για πολλά ζητήματα, από τα ρούχα τους μέχρι την αφοσίωση τους σε ένα μεγάλο σκοπό, με αποτέλεσμα την απόληψη θετικών ηθικών αξιών, τη συμμόρφωση προς τους κανόνες, και την ανάπτυξη της συνείδησης των παιδιών. Τα σχολεία χρειάζονται παιδιά που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά και οι μπαμπάδες είναι το κλειδί. Αυτά τα συναισθηματικά, διανοητικά, και πνευματικά εφόδια βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Στο βιβλίο του, Fatherneed: Why Father Care is as Essential as Mother Care for Your Child, ο συγγραφέας Kyle Pruett εστιάζει στην έρευνα που δείχνει ότι ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά που έχουν βιώσει ουσιαστική συμμετοχή του πατέρα τους, δείχνουν αύξηση στην περιέργεια και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή του πατέρα στη ζωή των παιδιών τα ενθαρρύνει στην εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους, στην εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και στην επίλυση προβλημάτων. Οι μπαμπάδες δείχνουν στα παιδιά τους ότι οι ενήλικοι άνδρες μπορούν να αναλάβουν ευθύνες, συμβάλουν στη διαμόρφωση σωστής συμπεριφοράς, αποτελούν για τα παιδιά τους παράδειγμα για το πώς να προσεγγίζουν τη ζωή και τους μαθαίνουν την σημασία της επίτευξης στόχων και της παραγωγικότητας.

Οι μπαμπάδες, όπως και οι μαμάδες, λειτουργούν, επίσης, ως πρότυπα στον τομέα της πνευματικής ζωής. Αν οι γονείς δεν πάρουν το προβάδισμα στη διαμόρφωση της πνευματικότητας και της θρησκευτικής πίστης των παιδιών τους, η κοινωνία θα καλύψει, με το ήθος και την πνευματικότητα που εκπέμπει, το κενό αυτό.

Η κοινωνία, τις περισσότερες φορές, βλέπει τη συνδρομή των μπαμπάδων σε μια οικογένεια με οικονομικούς όρους, ενώ παράλληλα δείχνει να πιστεύει ότι οι μητέρες θα πρέπει να φροντίζουν για τα υπόλοιπα. Στο βιβλίο, The Role of the Father in Child Development, του Michael Lamb, οι μπαμπάδες εμφανίζονται να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο από αυτόν του απλού «κουβαλητή». Η οικονομική υποστήριξη είναι ένας σημαντικός τρόπος συνεισφοράς του πατέρα προς τα παιδιά του. Άλλος βέβαια τρόπος, εξίσου σημαντικός, είναι η συναισθηματική στήριξη που παρέχει στην μητέρα των παιδιών του. Η στήριξη αυτή ενισχύει την συνολική ποιότητα της σχέσης μητέρας-παιδιών και διευκολύνει τον φόρτο εργασίας της μητέρας. Για παράδειγμα, η ενασχόληση ενός μπαμπά με το διάβασμα των παιδιών του μπορεί να επιτρέψει στη μαμά να κάνει άλλα πράγματα στο σπίτι ή απλώς να της δώσει ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα που θα ωφελήσει όλη την οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Lamb, η σταθερή και ουσιαστική ενασχόληση των μπαμπάδων συμβάλει στην αύξηση των δεξιοτήτων των παιδιών, στην αυξημένη ενσυναίσθηση τους, στη διαμόρφωση λιγότερο στερεότυπων πεποιθήσεων για το ρόλο των φύλων και στην ανάπτυξη μεγαλύτερου αυτοελέγχου. Όταν οι μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν και τα ίδια ευτυχισμένους γάμους.

Ο παράγοντας του χρόνου είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τους μπαμπάδες στη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Όμως, υπάρχουν τρόποι, ώστε ακόμα και οι πιο πολυάσχολοι μπαμπάδες να μπορέσουν να αφιερώσουν κάποιο από τον χρόνο τους στα παιδιά τους – αρκεί να γίνει προτεραιότητα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

– καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα με τα παιδιά σας (π.χ. να τους σερβίρετε εσείς το πρωινό τους ή να τα πηγαίνετε στο σχολείο, ή, αν δεν μένετε στο ίδιο σπίτι, να μιλάτε κάποια σταθερή ώρα μαζί τους στο τηλέφωνο)

– ορίστε μια ώρα για το διάβασμα των παιδιών σας

– δεσμευτείτε να τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα με την οικογένειά σας κάθε μέρα

– αξιοποιείστε την ώρα ύπνου με τα παιδιά σας για να τους διαβάσετε ένα παραμύθι ή να συζητήσετε για την ημέρα τους

Είναι κοινός τόπος ότι η ικανότητα να διαβάζει καλά ένα παιδί είναι μία από τις πιο κρίσιμες δεξιότητες που χρειάζεται για την επιτυχία του στο σχολείο και στην ζωή. Έτη ερευνών δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει το παιδί ένας καλός μελετητής είναι να έχει ως πρότυπο τον πατέρα του, όταν ο ίδιος διαβάζει και διαβάζει συχνά και στο παιδί του.

Προς επίρρωση των ανωτέρω το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τα σχολεία, στις οικογένειες όπου ο πατέρας δεν ζει στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά του, να ενημερώνεται όσο και η μητέρα για την πρόοδο των παιδιών στο σχολείο, με στόχο να ενθαρρύνονται οι μπαμπάδες να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών τους και στην υποστήριξη τους στο σχολείο.

Πηγή