Ο Ιός Η1Ν1 “αδειάζει τα σχολεία”

ο η1ν1 αδειάζει τα σχολεία

Τον τελευταίο καιρό λείπουν πολλά παιδιά από το σχολείο. Κάθε φορά που πηγαίνω να πάρω τα παιδιά μου είναι όλο και λιγότερα παιδάκια στην τάξη. Χθες ήταν μόνο 5 στην τάξη της Ίριδας. Βλέποντας αυτή την εικόνα και διαβάζοντας πολλά άρθρα τον τελευταίο καιρό για τον ιό της γρίπης Η1Ν1 θυμήθηκα την δική μου πρόσφατη και καθόλου ευχάριστη εμπειρία και θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας.

Τι συμβαίνει με τον ιό της γρίπης Η1Ν1;

Πριν λίγο καιρό η Ίριδα ανέβασε πυρετό. τα συμπτώματα αρχικά δεν μας ανησύχησαν καθόλου. Πυρετός που δεν ξεπερνούσε το 38,5, λίγος βήχας και συνάχι. Η μικρή ήταν ευδιάθετη σε γενικές γραμμές. Μίλησα με τον γιατρό και έκανα ότι μου είπε. Όμως οι μέρες περνούσαν, ο πυρετός όχι μόνο δεν υποχωρούσε αλλά ανέβαινε ακόμα περισσότερο, ο βήχας έγινε πιο έντονος και η Ίριδα δεν είχε πια διάθεση. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο. Πήγαμε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Εκεί της έκαναν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, η διάγνωση δεν ήταν σαφής, ίσως πνευμονία. Οι γιατροί προτίμησαν να μείνει στο νοσοκομείο μερικές μέρες να την παρακολουθήσουν, να της δώσουν τα απαραίτητα φάρμακα, τουλάχιστον μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός. Εκεί λοιπόν περιμέναμε να μάθουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μια μέρα μετά και αφού η μικρή ήταν στο νοσοκομείο με μάσκες, αντιβίωση και καθόλου καλύτερα (πράγμα που με ανησυχούσε ιδιαίτερα), οι γιατροί ήρθαν και μας είπαν ότι οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε τον ιό της γρίπης. Κι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη φαρμακευτική αγωγή. Φυσικά το κάναμε και η Ίριδα μέσα σε μια μέρα ήταν πολύ καλύτερα.

Όταν βγήκαμε από το νοσοκομείο και ενώ το παιδί ήταν τελείως καλά ,επέλεξα να την κρατήσω σπίτι για μια εβδομάδα. Για να μην κολλήσει κάτι ξανά αλλά και για να είναι ασφαλή τα υπόλοιπα παιδιά.

Τελικά, εμείς οι γονείς δεν πρέπει να φοβόμαστε για όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε κατά καιρούς. Αρκεί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση για να είναι όλα καλά.

Ο Η1Ν1 μπορεί να προληφθεί;

  • Όταν λέω πρόληψη εννοώ, ότι εμείς οι γονείς όταν τα μικρά μας είναι άρρωστα είναι καλό να τα κρατάμε στο σπίτι μέχρι να γίνουν τελείως καλά. Να μην τα στέλνουμε σχολείο αν δεν είναι τουλάχιστον ένα εικοστετράωρο απύρετα χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.
  • Να τους μάθουμε να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να αλλάζουν τα ρούχα τους αμέσως μετά το σχολείο.

    Να τα μάθουμε να μην ακουμπούν τη μύτη, τα μάτια και το στόμα τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.

  • Όταν βήχουν ή φτερνίζονται να καλύπτουν το στόμα τους με χαρτομάντηλο.
  • Και το πιο σημαντικό όταν έχουν πυρετό ή συμπτώματα έντονα να επικοινωνούμε κατευθείαν με το γιατρό μας.
  • Εάν τα συμπτώματα του Η1Ν1 επιβεβαιωθούν ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του ιού Η1Ν1.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα, στο paidorama.com