Οι επιπτώσεις της ακαδημαϊκής γονικής πίεσης στα παιδιά

Σαν γονείς πιστεύετε ότι υπάρχουν πολύ λίγες απολαύσεις μεγαλύτερες από την επιτυχία του παιδιού σας στο σχολείο.

Ωστόσο, εάν ασκείτε υπερβολική πίεση στα παιδιά σας για όλο και καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να τα επηρεάσει αρνητικά με διάφορους τρόπους.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά.

Διαρκώς ανησυχείτε.

Έχοντας ένα γονέα να του ασκεί πίεση για να πετύχει, το παιδί θα αισθανθεί ότι δεν έχει έμπνευση και ότι απειλείται. Ο φόβος της αποτυχίας δεν θα του επιτρέψει να μάθει και να επιτύχει στα μαθήματά του όπως θα έκανε διαφορετικά. Επιπλέον, εάν αισθάνονται άγχος, είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζουν ποιος είναι ο ένοχος. Τι δηλαδή έκαναν λάθος. Μπορεί να σκεφτούν ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα, προκαλώντας έτσι περισσότερο άγχος. Στα πρώτα σημάδια άγχους για τα μαθήματά τους, οι γονείς οφείλουν να μιλήσουν ήρεμα με τα παιδιά τους, ρωτώντας πως αισθάνονται και βοηθώντας τα  να αισθανθούν καλύτερα.

Δεν είμαι αρκετά καλός. 

Αν δείχνετε ανυπομονησία για να φτάσει το παιδί σας τις δικές σας προσδοκίες στο σχολείο, τότε είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμη και αν ο βαθμός του είναι λίγο πιο χαμηλός από αυτό που εσείς θέλετε. Το παιδί θα πιστέψει ότι η επιτυχία βασίζεται στην τελειότητα και εάν δεν μπορεί να το πετύχει, ας τα παρατήσει. Αν λοιπόν αισθάνεται ότι έχει αποτύχει γιατί ο βαθμός του είναι λίγο μικρότερος, πείτε του ότι είστε δίπλα του και ότι ο βαθμός δεν είναι το παν, και ασφαλώς δεν καθορίζει το αν είναι ένα καλό άτομο ή όχι.

Κακή συμπεριφορά. 

Η υπερβολική πίεση στο σχολείο μπορεί να προτρέψει τα παιδιά να κάνουν πράγματα που δεν είναι σωστά. Για παράδειγμα να αντιγράψουν σε ένα διαγώνισμα ή μία εργασία για να πάρουν καλό βαθμό. Μπορεί επίσης να στραφούν στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ για να διαχειριστούν το άγχος τους. Προσέξτε και παρακολουθείτε προσεκτικά το παιδί σας εάν δείχνει κάποια περίεργα σημάδια και φαίνεται ιδιαίτερα αγχωμένο με τα μαθήματά του,  μιλήστε οπωσδήποτε μαζί του. 

Να είστε εκεί για τα παιδιά σας. 

Εάν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά να έχουν καλά αποτελέσματα στο σχολείο, πρέπει να τα ενθαρρύνετε, αντί να τα πιέζετε. Βοηθώντας τα στα μαθήματα και συζητώντας διάφορες ιδέες και έννοιες, θα τα προκαλέσετε να αναπτύξουν τη φαντασία και την έμπνευσή τους. 

Αν πιστεύετε ότι πράγματι πιέζετε πάρα πολύ τα παιδιά σας, μη κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Αντ’ αυτού αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε ειλικρινά μαζί τους, εξηγώντας ότι δεν χρειάζεται να πιέζονται για τους βαθμούς στο σχολείο. Εσείς απλά θέλετε να πετύχουν στη ζωή τους και για το λόγο αυτό τα πιέζετε. 

Τελικά, προσέξτε, η υπερβολική πίεση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.