Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι, μετά το διαζύγιο των γονιών

Με τον σύζυγό μου χωρίσαμε πριν 3 μήνες μετά από έντονους καβγάδες και ψυχολογική βία μεταξύ μας. Η κόρη μας είναι 6 ετών και πρόσφατα άρχισε να βρέχει το κρεβάτι της. Μπορεί είναι σύμπτωμα του αποχωρισμού από τον πατέρα της;

Η ακούσια απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του ύπνου στα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών αποτελεί συχνό σύμπτωμα σε περιόδους στρες ή μεγάλων αλλαγών στη ζωή τους.

Στην πραγματικότητα, οι ψυχολογικοί παράγοντες αποτελούν κύρια αιτία νυχτερινής ενούρησης, αφού πρώτα αποκλειστούν οι οργανικές και οι λειτουργικές αιτίες.

Ένα διαζύγιο βιώνεται από το μικρό παιδί ως ένα ορόσημο ζωής, μέσα στο οποίο νιώθει να χάνει την ασφάλεια και τη δυνατότητα να προβλέπει την καθημερινότητά του.

Η απουσία του πατέρα, η ανατροπή της οικογενειακής θαλπωρής, οι ψυχολογικές διακυμάνσεις της μητέρας που είναι συνήθως εκείνη που μένει με το παιδί, λειτουργούν ως πολλαπλές απώλειες στον συναισθηματικό κόσμο του μικρού παιδιού.

Το άγχος και η μελαγχολία ως απόρροια της αίσθησης του παιδιού ότι «χάνει τον κόσμο του όλον» είναι συναισθήματα που τείνουν εύκολα να σωματοποιούνται στις μικρές ηλικίες. Η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί μια συγκεκαλυμμένη έκφραση της συναισθηματικής καταπόνησης του παιδιού, το οποίο παλεύει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που του επιτάσσεται.

Η ψυχολογική βία μεταξύ των γονιών προ χωρισμού ενδεχομένως έχτισε το εύφορο έδαφος για την ενούρηση, καθώς η κόρη σας είχε ήδη εκτεθεί σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να την υποστηρίξετε ψυχολογικά χωρίς να τη στιγματίσετε για την συμπεριφορά της ή να την πιέσετε να την διακόψει. Μέσα από το σύμπτωμα είναι σαν να σας μιλά. Ακούστε την. Μιλήσετε της κατά τη διάρκεια της ημέρας και βοηθήστε την να πει τι νιώθει, να εκφράζει τη χαρά και τη στεναχώρια της, χωρίς να καταφεύγει στην συγκάλυψή τους.

Εάν είναι ένα εσωστρεφές παιδί, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη παρότρυνση να ανοιχτεί και να μην επιλέξει την αποφυγή σαν στάση ζωής. Παράλληλα θα την βοηθήσει να πηγαίνει στην τουαλέτα σε προγραμματισμένα και τακτά χρονικά διαστήματα με την βοήθεια σας και ιδιαίτερα πριν κοιμηθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση υγρών μετά το μεσημέρι.

Αν ωστόσο η νυχτερινή ενούρηση εμφανίζεται με επίμονη θλίψη, ευερεθιστότητα, μείωση της λήψης φαγητού, διαταραγμένο ύπνο ή επιθετικότητα τότε προτείνεται η επίσκεψη των γονιών σε παιδοψυχολόγο

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected], twitter @myrsi1 – πρώτη δημοσίευση – πηγή: ygeia.tanea.gr