3 πράγματα που πρέπει να κάνετε, όταν το παιδί σας είναι εκτός παρέας

Υπάρχουν στιγμές που το παιδί σας δεν έχει προσκληθεί σε ένα πάρτι, δεν έχει κανείς καθίσει μαζί του στο μεσημεριανό γεύμα, δεν έχει επιλεγεί να συμμετάσχει σε μία ομάδα, είναι δηλαδή εκτός παρέας.

Αυτό πληγώνει τις καρδιές και των δύο, των παιδιών και των γονιών τους. Όταν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, δείτε 3 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μπαμπάδες.

Επιβεβαιώστε την ταυτότητα του παιδιού σας.

Υπενθυμίστε στα παιδιά, ότι η αξία τους δεν καθορίζεται από αυτό που λένε οι άλλοι για αυτά ή τι κάνουν σε αυτά.

Όταν το παιδί μας πονάει, είναι φυσικό ένστικτο να αντιδρούμε στην πηγή του πόνου τους με θυμό. Ωστόσο, τα αντίποινα κάνουν μία κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη.

Γι’ αυτό πείτε στο παιδί «η καλύτερη απάντηση είναι να ζεις καλά»!

Δείξτε στα παιδιά σας πώς να ωριμάσουν από αυτή την εμπειρία, να επεξεργαστούν τον πόνο, να τον χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και συμπόνια για τους άλλους και, τελικά να γίνουν ένα όμορφο, ολοκληρωμένο άτομο.

Να είστε διαθέσιμος.

Πρέπει να το βγάλουν από μέσα τους. Αφήστε το παιδί να μιλήσει ελεύθερα χωρίς κριτική και διάλεξη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αγάπη και φροντίδα.

Σας χρειάζονται για να είστε μάρτυρας και να επικυρώσετε τον πόνο τους. Μην ψάχνετε για μία γρήγορη λύση, δεν υπάρχει.

Πρόκειται για το αν έχετε τη δύναμη να καθίσετε δίπλα στα παιδιά σας και να είστε μάρτυρας του πόνου τους.

Εάν δείτε κάποια σημάδια ότι θέλουν να μιλήσουν, με σαρκασμό, να εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και να έχουν κακή διάθεση, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να είστε πραγματικά δίπλα τους.

Είναι πάντα σημαντικό να είσαι καλός ακροατής σαν γονέας.

Αναπτύξτε τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Οι άνθρωποι προσελκύονται από αυτούς που εμπιστεύονται, που έχουν πάθος και κάποιες δεξιότητες που είναι ενδιαφέρουσες. Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να ταιριάζουν ευκολότερα.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό.

  • Παίξτε μαζί τους. Ζητήστε από το παιδί να υποκριθεί ότι είναι το άτομο που δεν ταιριάζει με τα άλλα παιδιά, ενώ εσείς παίζετε το ρόλο του παιδιού σας. Δείξτε του τρόπους για να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά και να χρησιμοποιεί τη σωστή γλώσσα του σώματος.
  • Διδάξτε τους πώς να κάνουν ερωτήσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε κάποιον είναι να του ζητήσετε να μιλήσει για τον εαυτό του. Βοηθήστε το παιδί να βρει κοινά ενδιαφέροντα με άλλους.
  • Αναπτύξτε τα πάθη τους. Όταν ένα παιδί, ή οποιοσδήποτε, είναι παθιασμένος με ένα θέμα ή μία δεξιότητα και το έχει αναπτύξει σε ένα σημείο όπου αισθάνεται σίγουρος, αυτό είναι ένα κοινωνικό πλεονέκτημα. Θα τραβήξει και άλλους με την ίδια σκέψη. Διδάξτε στο παιδί τη διαφορά μεταξύ της αλαζονείας που ωθεί τους ανθρώπους μακριά και της εμπιστοσύνης που προσελκύει τους ανθρώπους κοντά μας.

Και να είστε σίγουροι ότι με την αγάπη, τη συζήτηση και την παρουσία σας δίπλα τους, θα τα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτό το τόσο ενοχλητικό σχόλιο «εμένα δεν με κάλεσαν».