8 συμπεριφορές που δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν υπερβολικά

26

Για ποια πράγματα που αφορούν στο παιδί σας θα μπορούσατε να ανησυχείτε ή να αγχώνεστε λιγότερο;

Είστε γονείς και αναμφίβολα ανησυχείτε! Τι θα φάει; Τι θα φορέσει; Είναι ασφαλές στο σχολείο ή στην βόλτα; Σήμερα αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε από τους ώμους σας ένα μεγάλο βάρος και να σας φανερώσουμε μερικά πράγματα που δεν χρειάζεται να σας απασχολούν σε υπερβολικά βαθμό. Η γνώση αυτή θα σας βοηθήσει, όχι μόνο στην καθημερινότητά σας, αλλά και στην σχέση με το παιδί σας!

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ανησυχείτε και τόσο για το:

– Αν θα αδειάσει το πιάτο του. Η βασική σας έγνοια είναι το φαγητό. Έφαγε; Πόσο έφαγε; Πότε θα φάει; Και φυσικά αν δεν αδειάζει το πιάτο του, πράγμα αυτονόητο για εσάς, θεωρείτε πως υπάρχει πρόβλημα. Κι όμως αν το παιδί σας δεν έχει κάποια διαταραχή που να σχετίζεται με το φαγητό ή πολύ χαμηλό βάρος για την ηλικία του, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αφήσετε να ρυθμίζει μόνο του την ποσότητα που θα καταναλώσει. Τολένεκαιοιειδικοί. Επομένως αυτή η γνώση είναι αρκετή – τουλάχιστον για αρχή – να μειώσει το άγχος σας για το φαγητό και τους τσακωμούς στο τραπέζι.

– Αν θα μπορέσετε ποτέ να οργανώσετε συναθροίσεις για παιχνίδι. Σας ενδιαφέρει αναμφίβολα η κοινωνικοποίησή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αγχώνεστε για το αν κάθε βδομάδα θα συμμετέχει σε συναθροίσεις για παιχνίδι ή να πιέζεστε για να οργανώνετε τέτοιου είδους συναντήσεις στο σπίτι σας. Το μικρό σας θα κάνει φίλους και θα μάθει να συναναστρέφεται με συνομήλικα παιδιά στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο. Δεν έχει νόημα να στηρίζετε όλες σας τις ελπίδες για κοινωνικότητα στις οργανωμένες συναθροίσεις για παιχνίδι.

– Αν θα πάρει καλούς βαθμούς. Οι βαθμοί του άρα και οι επιδόσεις του δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας; Μην βγάζετε συμπεράσματα από τον πρώτο έλεγχο και μην σας πιάνει πανικός ότι το παιδί σας δεν είναι καλός μαθητής ή μαθήτρια. Αποφύγετε να το αναδείξετε ως μείζον ζήτημα στο παιδί σας και προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με τη δασκάλα του για να εντοπίσετε τις αδυναμίες του και να το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει.

– Αν θα λερωθεί. Μπορεί να έχετε μανία με την καθαριότητα αλλά καλό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι το μικρό σας – όπως όλα τα παιδιά – θα παίξει και θα λερωθεί, πράγμα απολύτως υγιές. Ένα περιβάλλον που δεν είναι αποστειρωμένο θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να είναι πιο ισχυρό, για να αποφεύγει αρρώστιες και αλλεργίες. Άλλωστε και για το ίδιο το να δημιουργεί έναν μικρό χαμό ή να πασαλείβεται με χρώματα, με χώμα ή με αλεύρι είναι ένας τρόπος για να πειραματιστεί και να μάθει τον κόσμο γύρω του.

pickyeater

– Αν θα κάνει μπάνιο. Αν το μικρό σας απολαμβάνει το βραδινό του μπάνιο γιατί το χαλαρώνει και είναι μέρος της ρουτίνας πριν κοιμηθεί, έχει καλώς. Διαφορετικά αν πρέπει να κάνετε αγώνα για να το βάλετε στην μπανιέρα, φροντίστε να συμβιβάζεστε κάποιες φορές. Είναι πράγματι τόσο σοβαρό να πέσει στο κρεβάτι χωρίς να έχει κάνει μπάνιο, ειδικά αν δεν έχει λερωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας; Ίσως όχι και τόσο. Συνεπώς καλύτερα είναι να επιλέξετε πότε και πόσες φορές θα τσακωθείτε μαζί του για τον συγκεκριμένο λόγο.

– Αν θα ακολουθήσει τους κανόνες γύρω από το φαγητό. Έχετε θέσει τους κανόνες σας και θέλετε να τηρούνται. Σύμφωνοι! Αλλά πόσο ευέλικτοι είστε όσον αφορά στους κανόνες για το φαγητό, ειδικά αν το παιδί σας δεν έχει δυσκολία να φάει ό, τι του σερβίρετε; Για παράδειγμα, μπορεί να ισχύει ο κανόνας ότι τρώτε το γλυκό μετά το γεύμα αλλά αν το παιδί σας τρώει την ίδια ποσότητα, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ότι ήρθε η καταστροφή αν του δώσετε το γλυκό πριν το φαγητό κάποιες φορές. Φυσικά πρόβλημα υπάρχει αν η εξαίρεση τελικά μετατραπεί σε κανόνα ή αν το μικρό σας είναι αρκετά επιλεκτικό και έτσι κινδυνεύει να μην προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Όπως και να έχει είναι κάτι που το βλέπετε κάθε φορά, διατηρώντας μια ισορροπία ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας.

– Αν θα ξεκινήσει να βρίζει. Το παράδειγμα που θα δώσετε στο παιδί σας είναι σημαντικό για το αν θα βρίζει ή όχι. Ωστόσο δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός αν ακούσει κάποια άσχημη λέξη από έναν ενήλικα, την τηλεόραση ή στους στίχους τραγουδιών. Σε περίπτωση που ακούσετε την επίμαχη λέξη μαζί, επισημάνετε τι είδους λέξη είναι και συνεχίστε αυτό που κάνατε. Αν πάλι ακούσετε το μικρό σας να επαναλαμβάνει βρισιές και να είναι αθυρόστομο εξηγήστε του ότι αυτός ο τρόπος ομιλίας δεν είναι αποδεκτός. Φροντίστε όμως να μην αντιδράτε υπερβολικά.

– Αν η μουσική θα το επηρεάσει αρνητικά. Πολλά από τα τραγούδια που ακούγονται στο ραδιόφωνο μεταφέρουν μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, στερεότυπα γύρω από τη σχέση των δύο φίλων και συγκεκριμένους τύπους συμπεριφοράς που είναι τελείως διαφορετικά από τη δική σας φιλοσοφία. Το να απαγορεύσετε όμως την ακρόασή τους δεν τα κάνει παρά πιο ελκυστικά. Οι αρχές και οι αξίες που θα δώσετε στο παιδί σας θα το βοηθήσει να μην επηρεάζεται από κάθε ερέθισμα που υπάρχει γύρω του.

Πηγή