Ασκήσεις με βάρη στην παιδική ηλικία: Μύθοι και πραγματικότητα

paidiakaivariΦωτογραφία © Dave Engledow

Υπάρχει η εντύπωση ότι οι ασκήσεις με βάρη δεν επιτρέπονται στα παιδιά διότι μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ανάπτυξή τους. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί απ’ τον τραυματισμό της επιφυσιακής πλάκας, του μέρους δηλαδή του οστού απ’ το οποίο γίνεται η αύξηση του οστού. Είναι όμως η άποψη αυτή ένας μύθος ή η πραγματικότητα;

Κείμενο: Δρ. Νικόλαος Κουκουλιάς, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Η αλήθεια είναι ότι οι ασκήσεις με βάρη και γενικότερα οι ασκήσεις ενδυνάμωσης χρειάζονται προσοχή για να είναι ασφαλείς. Κάποιες παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους οι ασκήσεις προκάλεσαν τραυματισμό στην επιφυσιακή πλάκα σε σκελετικά ανώριμους αθλητές. Στις μελέτες αυτές όμως, οι ασκήσεις γίνονταν χωρίς ικανοποιητική καθοδήγηση-επίβλεψη από εξειδικευμένο γυμναστή, με κακή τεχνική και λανθασμένη επιλογή αντίστασης στην άσκηση (βάρος).

Αν λοιπόν εξαλειφθούν οι αδυναμίες αυτές, πιθανότατα οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να γίνουν με ασφάλεια για τα παιδιά και τους εφήβους. Σωστή τεχνική, βάρος και επίβλεψη είναι απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας τραυματισμού.

Τι πρέπει να προσέξει ο νέος αθλητής πριν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης:

– Να συμβουλευθεί ένα ειδικό γυμναστή που θα καθορίσει με ακρίβεια το είδος των ασκήσεων, την αντίσταση και τη συχνότητα της άσκησης.

– Να επιλέξει ασφαλή όργανα και αίθουσα γυμναστικής.

– Να ακολουθεί σωστή τεχνική των ασκήσεων με επίβλεψη από ειδικό (ειδικά στην αρχή των προπονήσεων).

– Να αναφέρει τυχόν ενοχλήσεις που έχει κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση στον προπονητή του και σε εμμονή των ενοχλημάτων να απευθυνθεί στον ιατρό του.

Σημείωση: Όταν αναφερόμαστε σε παιδιά εννοούμε τα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει την σκελετική τους ανάπτυξη. Η σκελετική ανάπτυξη ολοκληρώνεται µετά το κλείσιµο των επιφυσιακών πλακών, µετά την ωρίµαση των γονάδων, δηλαδή την πλήρη ορµονική ωρίµαση. Αν και κάθε άνθρωπος ωριµάζει με διαφορετικό τρόπο, η ανάπτυξη αυτή στην Ελλάδα συµπληρώνεται περίπου στο 15ο έτος της ηλικίας στα κορίτσια και στο 17ο-18ο έτος στα αγόρια.