«Δικό μου, δικό μου!»

Boys fighting over a toy

Τι να κάνουμε όταν τα παιδιά μας αρνούνται να μοιραστούν τα παιχνίδια τους.

Τρίχρονα. Όλα είναι δικά τους. Όχι μόνο αυτά που όντως είναι δικά τους, αλλά και τα όλα παιχνίδια του άλλου τρίχρονου, με του οποίου τους γονείς κανονίσατε να παίξουν. Έτσι, πολύ συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να φωνάζει ο καθένας στο δικό του παιδί: «Μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας!» και «Μαζί παίζουμε! ΜΑΖΙ!».

Τι κάνουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε τους μικρούς πλεονέκτες να παίξουν αρμονικά και να μάθουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους;

Two young girls in argument

1. Η πρώτη σκέψη κάθε γονιού είναι να επέμβει και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, όμως αυτή είναι εντελώς λάθος κίνηση. Δεν πρέπει να επεμβαίνουμε στο παιχνίδι των παιδιών. Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους κώδικες και πρέπει να τα αφήνουμε να βρίσκουν μόνα τους τη λύση.

2. Είναι πολύ σημαντικό να εξηγούμε στα παιδιά ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και αν δεν επιθυμεί να μοιραστεί τα πράγματα του, μπορεί να μην το κάνει, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουν και τις συνέπειες που έχει μια τέτοια συμπεριφορά.

3. Το μοναχικό παιχνίδι και το παιχνίδι μόνο με ενήλικες δεν βοηθά ένα παιδί να κοινωνικοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, ακόμα και όταν διακρίνουμε δισταγμό, να ενσωματωθούν σε μια ομάδα ή να συναναστραφούν με άλλα συνομήλικα παιδιά.

shutterstock_90036886

4. Η άποψη που επικρατεί ότι τα παιδιά που έχουν αδέλφια μοιράζονται ευκολότερα τα πράγματά τους είναι μύθος. Μεταξύ των αδελφών υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα, όπως ζήλια, γκρίνια και ανταγωνισμός. Συναντάμε συχνά αδέλφια τα οποία μεταξύ τους μοιράζονται τα παιχνίδια και τα πράγματά τους, όμως δεν είναι πρόθυμα να τα μοιραστούν με άλλα παιδιά.

5. Το παιχνίδι με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό τον λόγο οι γονείς θα πρέπει να βρίσκουν χρόνο για να το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο το παιδί ανακαλύπτει διαφορετικούς χαρακτήρες και συμπεριφορές, αρχίζει να μιμείται τη συμπεριφορά των γονιών του και τελικά εκπεδεύεται στο να μοιράζεται. Άλλωστε, το μοίρασμα και η κοινωνικότητα είναι έννοιες που διδάσκονται και σιγά-σιγά καλλιεργούνται.

stk104636cor

Πηγή

Ελεονώρα Κανάκη

Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του superdad, άλλαξαν πολλά… Πλέον δηλώνω νέα μαμά, σύζυγος, επαγγελματίας, νοικοκυρά, νοσοκόμα, ψυχολόγος, παιδαγωγός, ενώ αυτή η λίστα με τους νέους και παλιούς ρόλους δεν έχει τελειωμό… Αυτό που μου αρέσει είναι να αναζητώ και ν’ ανακαλύπτω καθημερινά φρέσκιες ιδέες για γονείς και ό,τι νέο “παίζει” από τον κόσμο των παιδιών!