Έφηβοι! 5 τρόποι διαφωνίας με σεβασμό!

Φυσικά είναι πιο εύκολο να συμφωνείς παρά να διαφωνείς. Αλλά μπορούμε να μάθουμε πολλά από συνομιλίες όπου δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε, αν μπορούμε να ακούσουμε και να μιλήσουμε λογικά. 

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς αποφεύγουμε εντελώς τις διαφωνίες ή το «χάνουμε» όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Ας δούμε 5 συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διατηρήσουν εποικοδομητικές τις διαφωνίες, είτε μιλούν με γονέα, φίλο, ή οποιονδήποτε άλλο.

 

  • Μην το κάνετε προσωπικό. 

Εάν αναστατωθείτε, μπορεί να σας βοηθήσει να θυμηθείτε ότι είστε θυμωμένοι με την ιδέα ή το σχέδιο που οι γονείς, ο φίλος ή ο προπονητής, έχει προκαλέσει και όχι το άτομο.

 

  • Αποφύγετε να «μειώνετε» τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του άλλου ατόμου.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ στο σημείο να δέχεστε υποτιμητική συμπεριφορά από κάποιο άλλο άτομο, τότε ασφαλώς ξέρετε πόσο πολύτιμη είναι η χρήση σεβαστής γλώσσας και συμπεριφοράς. Έτσι αντί να πείτε αυτό που σκέφτεστε «αυτή είναι μία ηλίθια ιδέα», δοκιμάστε «δεν συμφωνώ και αυτός είναι ο λόγος». 

Αντισταθείτε στον πειρασμό να φωνάξετε, να μιλήσετε με σαρκασμό ή να κάνετε υποτιμητικά σχόλια και θα έχετε έτσι πολύ περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει η δική σας άποψη.

 

  • Χρησιμοποιήστε το «εγώ» για να επικοινωνήσετε πως αισθάνεστε, τι σκέφτεστε και τι θέλετε ή χρειάζεστε. 

Η χρήση του «εσείς» μπορεί να ακούγεται εριστική, αντιδραστική. Για παράδειγμα, λέγοντας στους γονείς σας, «μου θυμίζετε πάντα τις δουλειές που έχω να κάνω τις Τετάρτες ενώ ξέρετε ότι έχω πάρα πολλά μαθήματα», ακούγεται πολύ διαφορετικά από «αισθάνομαι πιεσμένος γιατί έχω πολλά μαθήματα απόψε. Μπορώ να κάνω αυτές τις δουλειές αύριο»; 

 

  • Ακούστε την άλλη άποψη.

Το να είσαι ένας καλός ακροατής είναι ένας τρόπος να δείξεις ότι σέβεσαι και κατανοείς την προοπτική του άλλου ατόμου. Αυτό το καθιστά πιο πιθανό να κάνει το ίδιο για εσάς. Όταν το άλλο άτομο μιλάει, προσπαθήστε να σταματήσετε να σκέφτεστε γιατί διαφωνείτε ή τι θα πείτε στη συνέχεια. Αντίθετα, εστιάστε στα όσα λέγονται. Όταν είναι η σειρά σας να μιλήσετε, επαναλάβετε τα βασικά σημεία που ανέφερε το άλλο άτομο, για να δείξετε ότι πράγματι ακούσατε αυτά που είπε. Στη συνέχεια, πείτε τη δική σας άποψη ήρεμα και γιατί διαφωνείτε. 

 

  • Μείνετε ήρεμοι.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε μια συζήτηση σε καλό, πολιτισμένο δρόμο. Φυσικά, είναι μία τεράστια πρόκληση να παραμείνετε ήρεμοι και λογικοί όταν αισθάνεστε θυμωμένοι ή παθιασμένοι με κάτι, ειδικά εάν το πρόσωπο με το οποίο μιλάτε συνεχώς «ανάβει» όλο και περισσότερο!

Ίσως χρειαστεί να είστε ο ώριμος της παρέας που διαχειρίζεται σωστά τη συνομιλία, ακόμα και αν το άλλο άτομο είναι γονέας ή κάποιος που κανονικά θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τη σωστή συμπεριφορά. 

Ο σεβασμός ξεπερνά φυσικά τις δύσκολες συνομιλίες. Το να είσαι χρήσιμος και ευγενικός απέναντι στα μέλη της οικογένειας, τους δασκάλους, τους προπονητές, στις καθημερινές μας πράξεις βοηθά όλους εμάς, σίγουρα συμπεριλαμβάνει και τους γονείς, να δημιουργήσουμε ένα γερό θεμέλιο για εκείνες τις δύσκολες στιγμές που ενδέχεται να διαφωνούμε.