Εκπαίδευση τουαλέτας

Baby girl with toilet paper

Ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού είναι το να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα μόνο του.

Για να το επιτύχουμε αυτό θα χρειαστεί να φτιάξουμε το δικό μας εκπαιδευτικό πλάνο τουαλέτας και να το εφαρμόσουμε την καλύτερη στιγμή στη ζωή του παιδιού μας. Ο κ. Αλέξανδρος Κονταλέκας, παιδίατρος-νεογνολόγος και σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC, μάς συμβουλεύει για το πώς πρέπει να φτιάξουμε ένα «πλάνο τουαλέτας».

Το πλάνο τουαλέτας περιλαμβάνει τα ακόλουθα «εργαλεία»:

Να είστε θετικοί

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν επαινούνται για την πρόοδο τους παρά να τιμωρούνται για τα λάθη τους. Κάντε ότι μπορείτε για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει- ακόμα και εάν σημαίνει να μαθαίνει σταδιακά ένα μικρό βήμα την κάθε φορά. Όταν τα καταφέρνει δώστε του μια αγκαλιά ή ακόμα και κάποιο είδος δώρου. Όταν αποτύχει, πείτε ότι είστε σίγουροι ότι θα τα πάει καλύτερα την άλλη φορά και ζητήστε να σας βοηθήσει να καθαρίσετε.

Να είστε επίμονοι

Δημιουργήστε λογικές προσδοκίες αναλόγως με τις ικανότητες του παιδιού σας, εκφράστε τις καθαρά και συχνά, και να περιμένετε τουλάχιστον το παιδί σας να τις ακολουθεί κάθε φορά. Κρατήστε το πρόγραμμα του μπάνιου όσο πιο σταθερό γίνεται, με το να κρατάτε το γιο-γιο σε μια σταθερή θέση και να κάνετε τις ίδιες ενέργειες κάθε φορά- όπως το σκούπισμα και το πλύσιμο των χεριών. Να επαινείτε το παιδί σας για κάθε επιτυχία. Να σιγουρευτείτε ότι όλοι όσοι προσέχετε το παιδάκι σας ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα.

gty_potty_training_kb_140708_16x9_992

Να συμμετέχετε και να παρακολουθείτε

Οι ανάγκες των πολύ μικρών παιδιών, οι ικανότητες και οι συμπεριφορές αλλάζουν συχνά και απρόβλεπτα. Το πλάνο της τουαλέτας που πιθανόν να λειτούργησε πριν δυο βδομάδες μπορεί τώρα να μην λειτουργήσει, και ικανότητες που το παιδί σας μπορεί να απέκτησε μπορεί να χάθηκαν στο φως νέων δοκιμασιών. Συνεχίστε να καθοδηγείτε την συμπεριφορά του παιδιού στην τουαλέτα και να παρακολουθείτε συνεχώς την πορεία του για τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν.

iStock_000017523954Medium

Απολαύστε το

Το πλάνο της τουαλέτας είναι μια απαραίτητη διαδικασία αλλά περιλαμβάνει και χαρούμενες στιγμές. Μην λαμβάνετε υπ’ όψη σας σοβαρά τους δισταγμούς, τα δάκρυα και την αντίσταση. Όλα τα παιδιά αργά ή γρήγορα μαθαίνουν να πηγαίνουν τουαλέτα μόνα τους, όπως και το δικό σας.

Διαλέξτε τη σωστή περίοδο για την εκπαίδευση

Προτιμήστε να ξεκινήστε την εκπαίδευση τουαλέτας σε μια περίοδο που ο καιρός είναι πιο ζεστός, έτσι ώστε το παιδί να φοράει λιγότερα ρούχα αλλά και να έχετε μαζέψει τα χαλιά από το σπίτι, ώστε τυχόν ατυχήματα να είναι λιγότερο…ανώδυνα.

Μην ξεχνάτε!

Πλύνετε μαζί τα χεράκια του παιδιού κάθε φορά μετά την τουαλέτα. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι πρέπει να το κάνει για λόγους υγιεινής.

child-hand-washing

Πηγή: thessmama