Γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό τα μωρά να μην κοιμούνται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας

2 ειδικοί εξηγούν γιατί τα μωρά ξυπνάνε μέσα στη νύχτα, και γιατί αυτό μπορεί να είναι καλό στην τελική. Έχει να κάνει με την εξελικτική βιολογία, πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε…

«Τι κάνει το μωρό; Άρχισε να κοιμάται σερί ή ξυπνάει ακόμα τη νύχτα;»

Αυτή η ατάκα σίγουρα ηχεί γνώριμη στα αυτιά των περισσότερων γονιών. Ο αδιάλειπτος νυχτερινός ύπνος αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο της γονεϊκότητας. Μπορεί το παιδί της Gwyneth Paltrow να άρχισε να κοιμάται σερί όλη τη νύχτα μόλις από τις 6 εβδομάδες, όμως για τις περισσότερες οικογένειες αυτό αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο.

Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο θέμα σε ηλεκτρονικά φόρουμ, ενώ υπάρχει μια ολόκληρη συγγραφική βιομηχανία που υποστηρίζει ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση, τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να κοιμούνται περισσότερο.

1. Γιατί ξυπνάνε τα μωρά; Γιατί απλά, έτσι πρέπει.

Ο Peter Fleming, καθηγητής Βρεφικής Υγείας και Εξελιγκτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bristol, υποστηρίζει ότι η άποψη πώς τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σερί όλη τη νύχτα είναι πλέον ξεπερασμένη. Είναι πιο φυσιολογικό να ξυπνούν και μάλιστα συχνά.

«Τα ανθρώπινα έμβρυα και βρέφη δεν είναι «σχεδιασμένα» ώστε να κοιμούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δεν τους κάνει καλό, και δεν υπάρχει απολύτως καμία τεκμηρίωση ότι είναι προς όφελος του το μωρό να κοιμάται πολύ και συνεχόμενα. Αυτό, ίσως, είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς δε θα ήθελαν να ακούσουν…»

2. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν κοιμάται όλη τη νύχτα, ούτε καν οι ενήλικες.

Η Darcia F. Narvaez, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame, υποστηρίζει ότι μία από τις κύριες εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς έχουν είναι ότι όλοι κανονικά πρέπει να κοιμούνται 8 ώρες.

Όλοι μας, ξυπνάμε αρκετές φορές κάθε βράδυ για σύντομα χρονικά διαστήματα (από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά), όμως αποκοιμόμαστε κάθε φορά σε ελάχιστο χρόνο και την επομένη δεν θυμόμαστε τίποτα.

3. Τα ανθρώπινα μωρά γεννιούνται νωρίτερα από αυτά των άλλων θηλαστικών και για αυτό χρειάζονται στενή παρακολούθηση.

Συγκεκριμένα, τα μωρά γεννιούνται 9 μήνες πιο νωρίς σε σχέση με τις κινητικές τους ικανότητες (τα περισσότερα θηλαστικά περπατούν λίγες ώρες μετά τη γέννα) και 18 μήνες νωρίτερα σε σχέση με την οστική τους ανάπτυξη. Ένα μωρό που γεννήθηκε στην ώρα του έχει ανεπτυγμένο το 25% του εγκεφάλου του σε σχέση με αυτό του ενήλικα και η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί τα 5 πρώτα χρόνια. Βασικό ρόλο στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη παίζει η διάδραση με τους γονείς αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή της κοινότητας.

4. Τα μωρά που ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα συνδέονται στην πραγματικότητα με υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης και καλύτερη ψυχική υγεία.

Υπάρχει, σύμφωνα με τον Fleming, μια σύνδεση μεταξύ των «πολύ υψηλών επιπέδων αναπτυξιακών και διανοητικών επιτευγμάτων και μη αδιάκοπου ύπνου», ενώ η Narvaez υποστηρίζει ότι τα παιδιά που κοιμούνται κοντά στους γονείς τους και οι ανάγκες τους ικανοποιούνται πιο εύκολα, τείνουν να έχουν «περισσότερη ενυσυναίσθηση και μεγαλύτερες δεξιότητες αυτορρύθμισης, να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση, ενώ μάλιστα μια μελέτη έδειξε ότι είχαν περισσότερη γνωστική ικανότητα και λιγότερη κατάθλιψη».

5. Τα μωρά έχουν πολύ μικρότερο κύκλο ύπνου από ό,τι οι ενήλικες.

Για τους ενήλικες η συνολική διάρκεια ενός κύκλου ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά και επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν ένας ενήλικας συνηδειτοποιήσει ότι ξύπνησε μέσα στη νύχτα απλά ξανακοιμάται.

Για τα μωρά ο κύκλος αυτός διαρκεί περίπου 60 λεπτά και αντίθετα με τους ενήλικες είναι απολύτως φυσιολογικό να νευριάζουν που ξύπνησαν και να δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν μόνα τους.

6. Τα μωρά χρειάζονται τους γονείς τους για να παραμένουν ψύχραιμα και η μέθοδος Crying It Out (άστο να κλάψει / άστο να ξεθυμάνει κλαίγοντας μέχρι να το πάρει ο ύπνος) τα στρεσάρει υπερβολικά ακόμα και όταν είναι ήρεμα.

Μια έρευνα του 2011, διαπίστωσε ότι όντως τα μωρά μαθαίνουν τελικά να σταματάνε να κλαίνε με την τεχνική της «εκπαίδευσης ύπνου» ή του «ελεγχόμενου κλάματος», ωστόσο στην ίδια έρευνα παρατηρήθηκε ότι παρόλο που στους γονείς τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν, στα μωρά αυξήθηκαν σημαντικά.

7. Τα μωρά κοιμούνται όλη τη μέρα και ξυπνούν τη νύχτα για να βεβαιωθούν ότι έχουν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους.

«Συνήθως, στα μωρά αρέσει να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα είναι ο χρόνος που θέλουν να είναι ξύπνια περισσότερο», λέει ο Fleming.

«Στην πραγματικότητα, από βιολογική άποψη, αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, διότι σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερη προσοχή από τους γονείς τους από οποιοαδήποτε άλλη ώρα, γιατί υπάρχουν λιγότεροι περισπασμοί. Το τι κάνει το μωρό είναι απολύτως φυσιολογικό και λογικό. Απλώς δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες του 21ου αιώνα».

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, και παρόλο που μπορεί να κλονίζει την υπομονή σας, είναι απολύτως φυσικό τα μωρά να ξυπνούν τη νύχτα.

Τα μωρά είναι προγραμματισμένα ώστε οι ανάγκες τους να καλύπτονται από το γονιό καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτό.

Όπως υποστηρίζει και ο Fleming: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η κοινωνία εξελίσσεται γρηγορότερα από ό,τι η βιολογία. Μια βιολογική ακολουθία που χρειάζεται μισό εκατομμύριο χρόνια για να αναπτυχθεί δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί ξαφνικά και να αλλάξει. Ειδικότερα όταν στην ουσία δεν υπάρχει κανένα πραγματικό πλεονέκτημα από αυτό…».

Πρωτότυπο κείμενο: Patrick Smith / Πηγή: Buzzfeed / Μετάφραση: Σταύρος Σταυρινός (superdad.gr)