Η ποιότητα του ύπνου των παιδιών είναι σημαντική για τις επιδόσεις τους στο σχολείο

 

Μια νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι υπάρχει  σύνδεση μεταξύ καλού νυχτερινού ύπνου και καλύτερων επιδόσεων στα μαθηματικά και τη γλώσσα – μαθήματα τα οποία αποτελούν ισχυρούς δείκτες πρόβλεψης για τη μετέπειτα μαθησιακή και ακαδημαϊκή επιτυχία.

Στο περιοδικό Sleep Medicine, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο «αποτελεσματικός ύπνος» συνδέεται με καλύτερη επίδοση σε αυτά τα κρίσιμα μαθήματα. Ο αποτελεσματικός ύπνος είναι ένα είδος μέτρησης της ποιότητας του ύπνου που συγκρίνει τον χρόνο του πραγματικού ύπνου με τον  χρόνο που βρίσκεται το υποκείμενο στο κρεβάτι.

Ενώ άλλες μελέτες ασχολήθηκαν με τη σύνδεση ύπνου και συνολικά καλύτερων σχολικών επιδόσεων στη συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της ποιότητας του ύπνου στους βαθμούς των παιδιών σε συγκεκριμένα μαθήματα. Η έκβαση : με αποτελεσματικότερο ύπνο τα παιδιά τα πήγαιναν καλύτερα στα μαθηματικά και στις γλώσσες  – αλλά οι βαθμοί στα υπόλοιπα επιστημονικά και καλλιτεχνικά μαθήματα δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή.

«Πιστεύουμε ότι οι εκτελεστικές εγκεφαλικές λειτουργίες (οι νοητικές δεξιότητες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό, την προσοχή, το multitasking, για παράδειγμα) αποτελούν τη βάση της επίδρασης του ύπνου στην σχολική επίδοση και αυτές οι δεξιότητες είναι πιο σημαντικές στα μαθηματικά και στις γλώσσες από ό,τι στους υπόλοιπους τομείς μάθησης», λέει η Reut Gruber, η κλινική παιδοψυχολόγος που διεξήγαγε την έρευνα.

Οι χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις είναι ένα σύνηθες πρόβλημα των παιδιών και επηρεάζει ένα 10-20 % του πληθυσμού. «Ο λιγοστός ή ο κακός ύπνος αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις αλλά αγνοείται πολύ συχνά», λέει η Gruber η οποία είναι ερευνήτρια στο Douglas Mental Health University Institute και καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής  του McGill University.

Απεικονίσεις ύπνου

Η ερευνητική ομάδα της Gruber σε συνεργασία με το Riverside School Board in Saint-Hubert,  στο Quebec, παρακολούθησε 75 υγιή παιδιά  ηλικίας 7-11 ετών. Ο νυχτερινός ύπνος των παιδιών ελέγχθηκε μέσω κινησιογραφίας η οποία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί ειδικούς αισθητήρες σε σχήμα ρολογιού χειρός για να εξετάσει τον ύπνο μετρώντας τις κινήσεις.

«Υπολογίσαμε τον μέσο όρο των δεδομένων από 5 νύχτες προκειμένου να «χτίσουμε» τις συνήθειες ύπνου του κάθε παιδιού και συνδέσαμε τα δεδομένα με τους βαθμούς τους», λέει η Gruber.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της διάγνωσης προβλημάτων ύπνου που συχνά μένουν αδιάγνωστα, λέει η Gruber. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν και να τρέξουν τα παιδιά τους σε κλινικές ύπνου για εξετάσεις- αλλά σίγουρα σημαίνει ότι οι παιδίατροι οφείλουν να κάνουν ερωτήσεις για τον ύπνο των παιδιών κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ρουτίνας, προσθέτει.

«Πιστεύω ότι αρκετά παιδιά πιθανότατα έχουν προβλήματα ύπνου και κανείς δεν το γνωρίζει» λέει. «Και αν ο /η παιδίατρος δεν κάνει σχετικές ερωτήσεις δεν κατανοούμε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Οι τακτικές εξετάσεις απεικόνισης ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρουσιάζουν δυσκολίες στα μαθηματικά, τις γλώσσες ή την ανάγνωση».

Πηγή