Καμία σύνδεση μεταξύ αυτισμού και εμβολίων συμπεραίνει σαρωτική έκθεση

Οι σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια είναι σπάνιες στα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής για την ασφάλεια του εμβολιασμού στα παιδιά, η οποία διαψεύδει επίσης οποιαδήποτε σχέση μεταξύ αυτισμού και εμβολίων.

Τα εμβόλια έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη ορισμένων μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τον έλεγχο των ποσοστών των άλλων, συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, ο αριθμός των γονέων που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η αποχή από τους εμβολιασμούς λόγω προσωπικών πεποιθήσεων έχει συνδεθεί με την επανεμφάνιση λοιμώξεων, όπως η ιλαρά.

Συνολικά, το Ινσιτιτούτο εξέτασε την ασφάλεια των 11 εμβολίων για παιδιά ηλικίας κάτω των 6:

– DTaP (διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη ακυτταρικό)
– ηπατίτιδας Α
– ηπατίτιδας Β
– γρίπης
– μηνιγγιτιδόκοκκου
– MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά)
– ανεμοβλογιάς
– Αιμόφιλος της γρίπης τύπου β (Hib)
– πνευμονιόκοκκου
– ροταϊού (rotavirus) και
– αδρανοποιημένο εμβόλιo κατά της πολιομυελίτιδας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και της παιδικής λευχαιμίας, και σε καμία περίπτωση το εμβόλιο MMR δενσυνδέεται με τον αυτισμό. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β δε συνδέεται επίσης με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, και δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις που να συνδέονται με το εμβόλιο Hib. Σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα εμβόλια συνδέθηκαν με κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, π.χ. το εμβόλιο MMR συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων πυρετού, το εμβόλιο κατά της γρίπης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η διάρροια, το εμβόλιο ανεμοβλογιάς συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών για τα παιδιά με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού και το εμβόλιο ροταϊού συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής εντερικής διαταραχής που ονομάζεται εγκολεασμός. Ωστόσο αυτές οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες, είπαν οι ερευνητές: «Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προσδιορίζονται από τους συγγραφείς ήταν σπάνιες, και στις περισσότερες περιπτώσεις, αναμένονται να υποχωρήσουν εντελώς μετά από οξεία εκδήλωση».

«Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις φυσικές μολύνσεις, για την πρόληψη των οποίων έχουν σχεδιαστεί τα εμβόλια, η οποίες μπορούν να μειώσουν την ποιότητα της ζωής μέσω της μόνιμης νοσηρότητας, όπως τύφλωση, κώφωση, αναπτυξιακή καθυστέρηση, επιληψία, παράλυση ή ακόμα και θάνατο», συνεχίζει η έρευνα. Τέλος η έκθεση έρχεται να προσθέσει και άλλο στην κατάρριψη του μύθου της σύνδεσης αυτισμού και του εμβολίου MMR και στον πανικό που είχε προκληθεί από μία μελέτη του 1998 από το Δρ. Wakefield, που έκτοτε όχι μόνο έχει απαξιωθεί αλλά φαίνεται μάλιστα να είναι και απατηλή.

Έρευνες από τους Sunday Times αποκάλυψαν ότι ο συγκεκριμένος ιατρός όχι μόνο είχε πολλαπλές συγκρούσεις συμφερόντων, αλλά είχε παραποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία και δεν τήρησε κώδικες δεοντολογίας. Η συγκεκρμένη μελέτη αποσύρθηκε πλήρως το 2010 και ο Wakefield κρίθηκε ένοχος από το Ιατρικό Συμβούλιο για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τον Ιατρικό Σύλλογο.

Η επιστημονική συναίνεση είναι ότι κανένα στοιχείο δε συνδέει το εμβόλιο με την εμφάνιση του αυτισμού, και ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους.

Πηγή: LiveScience / Huffington Post