Πώς μπορεί ο αρνητισμός των γονιών να επηρεάσει τα παιδιά;

o-SAD-KID-facebook

Για κάποιους γονείς, κάθε ουράνιο τόξο ακολουθείται από τα σύννεφα. Είτε αυτοί οι γονείς βρίσκουν την αρνητική σε όλα, είτε να υποθέσουμε ότι το χειρότερο θα ακολουθήσει μετά από καλή τύχη. Αυτή η συμπεριφορά και οι προοπτικές τους, μπορεί να έχει βαθιά αρνητική επίδραση στα παιδιά τους.

γράφει ο Αντώνιος Καλέντζης, Κλινικός Ψυχολόγος – Νευροψυχολόγος

Η αρνητικότητα στα παιδιά

Το παιδί σας μπορεί να υιοθετήσει μια απαισιόδοξη προοπτική, αν συνεχώς το παρατηρεί από τους γονείς του. Αυτή η αρνητική προοπτική θα μπορούσε να ενισχυθεί επικρίνοντας την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων, ή το να περιμένουν το χειρότερο σε κάθε περίσταση. Οι γονείς μπορεί να θεραπεύσουν την αρνητική προοπτική ενός παιδιού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Πριν πείτε κάτι αρνητικό μπροστά στο παιδί σας, προσπαθήστε να είναι ρεαλιστικό. Ακόμα και αν είχατε μια κακή μέρα, είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι κάθε μέρα είναι φρικτή; Αντ’ αυτού, θα μπορούσες να πεις, «Σήμερα δεν ήταν μια καλή μέρα. Αλλά ξέρω ότι αύριο θα κάνω το καλύτερό μου για να γίνει καλύτερη.»

Αυτοεκτίμηση και Kατάθλιψη

Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση του παιδιού, καθώς τα παιδιά που συχνά γίνονται αντικείμενο κριτικής από έναν γονέα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό μπορεί επίσης να παίζει ένα ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Οι γονείς θα πρέπει να επαινούν τα επιτεύγματα και τις πράξεις του παιδιού και να ενθαρρύνουν το παιδί τους να ασχοληθούν με το να ενταχθούν σε μια ομάδα ή σε μια εθελοντική δραστηριότητα.

200226883-001

Προσπάθεια, Φιλίες και Σχολείο

Η αρνητικότητα ενός γονέα μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ικανότητα ενός παιδιού να χειριστεί την καθημερινή ζωή. Τα μικρά παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή κατάθλιψη μπορεί να πιστέψουν ότι οι συμμαθητές και οι φίλοι δεν τους συμπαθούν. Άλλα παιδιά μπορεί να απαντήσουν με τον τρόπο άσχημο στο σχολείο ή να βρουν δικαιολογίες για μην να πάνε σχολείο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Ένας αρνητικός γονέας μπορεί να εμπνεύσει τέτοια απελπισία που ένα παιδί παύει να προσπαθεί συνολικά, πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να πετύχει ότι προσπάθεια και αν κάνει.

Λήψη Πρόσθετης βοήθειας

Τα αποτελέσματα της γονικής αρνητικότητας μπορεί να είναι εκτεταμένα. Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται τη βοήθεια ενός οικογενειακού συμβούλου ή θεραπευτή για να μάθουν πώς να σκέφτονται θετικά, ακόμη και αν η αρνητική συμπεριφορά ενός γονέα έχει σταματήσει. Τα παιδιά μπορεί επίσης να επωφεληθούν από το να κάνουν ασκήσεις στις οποίες επικεντρώνονται στο να καλυτερεύσουν στη ζωή τους ή να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που τους κάνει να αισθάνονται καλά.

Συνοψίζοντας, θα είναι λογικό να έχετε μια αρνητική μέρα, καθώς και να μην προσποιείστε ότι όλα πάντα είναι καλά. Όμως θα πρέπει να εξηγείτε στα παιδιά σας πως στη ζωή υπάρχουν 2 όψεις και πως αν προσπαθήσουν, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα και να μετατρέψουν σε θετικό, κάθε αρνητικό δεδομένο.

fear

Πηγή