Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση

Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους για τους πιο πολλούς γονείς, είναι να μεγαλώσουν ένα παιδί που έχει αυτοπεποίθηση, όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά για να ευτυχήσει.

Και ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στο ίδιο το παιδί, οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο για το πώς ένα παιδί αναπτύσσει ικανότητα και έντονη αίσθηση του εαυτού του, που είναι σημαντικό για την υγεία και την ψυχολογική ευημερία του.

Γνωρίζοντας πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας και να ξέρετε σίγουρα τι να πείτε όταν σας ζητά την γνώμη σας, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ενός παιδιού που πιστεύει στον εαυτό του και του παιδιού που συχνά αμφιβάλλει για τις ικανότητές του.

Να λοιπόν τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να βοηθήσουν τους γονείς να αναθρέψουν ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του.

Κάντε συχνές «καταθέσεις» στην τράπεζα της αυτοεκτίμησης τους.

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αλλά δεν σημαίνουν πάντα το ίδιο πράγμα. Όταν κάνετε μία «κατάθεση» στην τράπεζα της αυτοεκτίμησης του παιδιού σας, δείχνετε ότι νοιάζεστε και το αγαπάτε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του. Για παράδειγμα μπορείτε να του λέτε πόσο υπερήφανοι είστε γι’ αυτό, ή να του λέτε μπράβο για κάτι που έχει δημιουργήσει ή καταφέρει.

Δείχνοντας έτσι την αγάπη και την εκτίμησή σας, θα το βοηθήσετε να χτίσει την αυτοεκτίμησή του. Όταν λοιπόν τα συναισθήματα αυτά είναι άθικτα, είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να διερευνήσει νέες ευκαιρίες και να αγκαλιάσει το άγνωστο με αυτοπεποίθηση και με προθυμία να εμπιστευτεί τις ικανότητές του.

Βρείτε χρόνο για παιχνίδι.

Τα παιδιά όλων των ηλικιών μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Σαν γονέας είστε συχνά ο πρώτος «συμπαίκτης» του παιδιού σας, που σημαίνει ότι είστε και ο πρώτος που θα το βοηθήσει να αναπτύξει μία ισχυρή αίσθηση του εαυτού του.

Με το να παίζετε μαζί του, να περνάτε χρόνο μαζί, να βγαίνετε έξω, ή απλά να κάθεστε και να διαβάζετε το αγαπημένο του βιβλίο, δείχνετε στο παιδί σας ότι είναι πολύτιμο και ότι αξίζει που «ξοδεύετε» τον χρόνο σας μαζί του. Και όταν το παιδί αισθάνεται ότι αξίζει είναι πρόθυμο να αναλάβει τις προκλήσεις της ζωής.

Προσέξτε το πόσο συχνά το επαινείται.

Τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες επιθυμούν να έχουν την έγκριση των γονιών τους. Πράγματι, ο έπαινος και η θετική ανταπόκριση είναι συχνά δύο από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μετρούν την αξία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να μην ξεχνάτε να τα επαινέσετε.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε εποικοδομητική κριτική όταν το παιδί πετυχαίνει ή προσπαθεί μία νέα πρόκληση, αλλά να αποφεύγετε να κάνετε αδικαιολόγητους επαίνους. Και συμπληρώνουν ότι «αν και ο έπαινος είναι πολύτιμος, τα παιδιά θα πρέπει να επαινούνται για την ικανότητά τους».

Τα παιδιά που ακούν συνέχεια μπράβο, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, δεν θα κάνουν καμία προσπάθεια να ξεπεράσουν τα όρια τους και να κατορθώσουν ότι καλύτερο αναμένεται από αυτά. Επίσης αναπτύσσουν μία ψευδή αίσθηση επιβεβαίωσης η οποία φυσικά καταρρέει όταν προκύπτουν προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεχής, χωρίς λόγο, επιβράβευση του παιδιού, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στις επιδόσεις του, στην αύξηση των εμποδίων στη μάθηση και σε υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παιδιά που βιώνουν την εκτίμηση των γονέων τους, για την ικανότητά τους να δοκιμάζουν και να κάνουν και λάθη, αποκτούν μία σωστή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους που θα τους φέρει στην ενηλικίωση.

Περιμένετε προτού τα βοηθήσετε.

Τα παιδιά χρειάζονται πολύ πρακτική και πείρα στη ζωή για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον εαυτό τους και να ξεπερνούν τα εμπόδια. Έτσι αφήνοντάς τα να δοκιμάσουν πρώτα μόνα τους, ενισχύετε την αυτοπεποίθησή τους. Οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργούν την ικανότητα του παιδιού να λύσει τα προβλήματά του, καθώς αυτό θα γίνει αναπόφευκτα ένα κανονικό κομμάτι της ζωής του.

Και ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να βοηθήσετε το παιδί, αυτό θα εμποδίσει την ικανότητά του να φροντίζει τον εαυτό του. Έτσι θα μάθει να λύνει μόνο του τα προβλήματά του και θα μπορεί αργότερα να χειρίζεται κάθε εμπόδιο και άγχος με σωστό και υγιεινό τρόπο.

Ενθαρρύνετε την ανάληψη του κινδύνου.

Λάθη θα συμβούν χωρίς καμία αμφιβολία. Οι γονείς λοιπόν πρέπει να διδάξουν στα παιδιά ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και μεγάλη εμπειρία μάθησης. Όταν το παιδί παλεύει με κάποια αναποδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να προσφέρουν την άνευ όρων στήριξή τους, ακούγοντας το με προσοχή και δίνοντάς του θάρρος, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Σε μία αποτυχία τους, τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να προσπαθήσουν πάλι και ότι η προσπάθεια είναι απείρως πιο πολύτιμη από το αποτέλεσμα. Αν αρχίσουν ένα καινούργιο άθλημα, μία δραστηριότητα ή ακόμη και να βρουν καινούργιους φίλους, είναι μία σπουδαία ευκαιρία να τα ενθαρρύνετε να βγουν έξω από τη ζώνη ασφαλείας και να εκτιμήσουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό που προέρχεται από το να παίρνουν κάποιο κίνδυνο.

Ελέγξτε τη δική σας αυτοπεποίθηση.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, πρέπει πρώτα να είστε σίγουροι για τη δική σας.

Τα παιδιά είναι μεγάλοι μιμητές. Έτσι προσέξτε με πιο τρόπο χειρίζεστε τα δικά σας προβλήματα. Εάν αντιμετωπίζετε την αποτυχία ή τα εμπόδια με θετικό τρόπο και αυτοπεποίθηση, θα διδάξετε στα παιδιά ότι τα δικά τους μειονεκτήματα και απογοητεύσεις είναι απολύτως αποδεκτά και ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής.

Τα παιδιά που είναι μάρτυρες της αποφασιστικότητας του γονέα να προσπαθήσει ξανά μετά από μία ήττα, θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν δυναμικά τις δικές τους προκλήσεις, καταλήγουν οι ειδικοί.