Πως το παιδί σας θα γίνει ένας σωστός ιδιοκτήτης σκύλου

Πρέπει να κατανοήσει ότι ο σκύλος δεν είναι αντικείμενο ή παιχνίδι

Μπορεί να σας ακούγεται προφανές, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά, ειδικά τα μικρά παιδιά, δυσκολεύονται αρκετά με την έννοια της εμπάθειας. Και η εμπάθεια γίνεται όλο και πιο δύσκολο συναίσθημα όταν πρόκειται για τα ζώα. Το παιδί σας μπορεί να δυσκολευτεί να καταλάβει ότι ο σκύλος σας είναι κάτι παραπάνω από ένα μέσο διασκέδασης και παιχνιδιού και έτσι ενδέχεται να τον κακομεταχειρίζεται.

Στην περίπτωση αυτή, είναι ρόλος και υποχρέωσή σας να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι “ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι. Τα σκυλιά είναι πλάσματα που αναπνέουν και ζουν, όπως εμείς”. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν καταλάβει πως τα σκυλιά έχουν συναισθήματα, όπως ακριβώς κι εκείνα, και με αυτό τον τρόπο, η ίσως κακή συμπεριφορά που έχουν τα παιδιά σας απέναντι στα σκυλιά αλλάξει.

Μην κάνετε υποθέσεις για το τι μπορεί να αρέσει στα σκυλιά

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη και ταυτόχρονα μια ενοχλητική συνήθεια είναι όταν οι ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν πως, όταν τους αρέσει να κάνουν κάτι με το σκύλο τους, ταυτόχρονα θα αρέσει και στο σκύλο. Αυτό συνήθως είναι λάθος.

Οι γονείς ξετρελαίνονται να βγάζουν βίντεο ή φωτογραφίες με τα παιδιά τους να κάθονται πάνω στο σκύλο, αλλά ο σκύλος είναι δυστυχισμένος. Ο σκύλος προσπαθεί εκείνη τη στιγμή να αυτοσυγκρατηθεί, αλλά είναι μια πραγματική δοκιμασία των ορίων του. Όταν τραβάτε την ουρά και τα αυτιά του σκύλου, ακόμα και όταν τον αγκαλιάζετε πολύ σφιχτά, το σκυλί σας δεν το ευχαριστιέται και έτσι αυξάνεται το ρίσκο να αποκτήσει μια επιθετική συμπεριφορά.

Όταν έχετε αμφιβολίες, να είστε ήρεμοι

Δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που θα σας βεβαιώσει ότι ο σκύλος δε θα δαγκώσει ποτέ το παιδί σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί και να σέβεστε τον σκύλο.

Όταν το παιδί σας θα έρθει πρώτη φορά σε επαφή με τον σκύλο ή όταν θα μείνει μόνο του με τον σκύλο πολλές ώρες, φροντίστε να του εξηγήσετε να είναι προσεκτικό και να κάνει ήπιες κινήσεις. Οι σκύλοι είναι όπως τους ανθρώπους. Σε κάποιους αρέσει να έχουν τον προσωπικό τους χώρο και σε κάποιους άλλους όχι. Επειδή, όμως, δεν μπορείτε να το ξέρετε πάντα αυτό, πρέπει σε κάθε περίπτωση να σέβεστε το σκύλο σας για να μειωθούν και οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα άσχημο, αλλά θα είστε σίγουροι ότι το παιδί σας δεν έκανε κάτι που ενόχλησε το σκύλο.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι και ο σκύλος μπορεί “να έχει τις μαύρες του”

Η πιο επικίνδυνη υπόθεση που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι ότι “τα σκυλιά είναι πολύ γλυκά και αξιόπιστα πλάσματα και δεν θα βλάψουν ποτέ κανέναν. Ειδικά τα παιδιά.” Αλλά η πλειοψηφία των δαγκωμάτων σε παιδιά, προέρχεται από σκυλιά που τα παιδιά έχουν οικειότητα.

Τα σκυλιά μπορεί να είναι χαριτωμένα και έμπιστα κατοικίδια που θα κάνουν τα πάντα για να σας κάνουν χαρούμενους, αλλά ακόμα και το πιο χαρούμενο σκυλί μπορεί να έχει μια κακή μέρα. Για να καταλάβετε πότε ο σκύλος σας δεν θέλει να συναναστραφεί μαζί σας, απλά παρατηρήστε τις κινήσεις του.

Όταν ο σκύλος μένει ακίνητος, σας δίνει το μήνυμα ότι δεν θέλει να τον πλησιάσετε. Όπως και όταν απομακρύνεται από το χώρο και στρέφει το βλέμμα του από την άλλη πλευρά αντί για να σας κοιτάζει.