Συμβουλές αυτοπεποίθησης του παιδιού μας

Συμβουλές αυτοπεποίθησης του παιδιού μας

Να είσαι άμεσα διαθέσιμος, πράγμα που προσφέρει στο παιδί την αίσθηση ασφάλειας. Βελτίωσε τη δική σου αυτοπεποίθηση (ένας γονιός που στερείται αυτοπεποίθηση σαν άτομο είναι πολύ δύσκολο να την καλλιεργήσει στο παιδί του).

Η γονική φροντίδα έχει θεραπευτικό χαρακτήρα – βοηθά το γονιό να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Γίνε θετικός καθρέφτης. Η εικόνα του παιδιού για τον εαυτό του διαμορφώνεται κυρίως από αυτό που διαισθάνεται πως οι άλλοι -πρώτιστα οι γονείς του- πιστεύουν για αυτό.

Να παίζεις με το παιδί σου. Με το να του αφιερώνεις χρόνο για παιχνίδι, του περνάς το μήνυμα πως αξίζει να του αφιερώνεις χρόνο, πως το θεωρείς πολύτιμο.

Να απευθύνεσαι στο παιδί σου με το όνομα του. Το όνομα του είναι ταυτισμένο με τον εαυτό του και την προσωπικότητα του. Όταν αναφέρεις το όνομα του σε συζητήσεις με τρίτους, του στέλνεις μηνύματα για το τι νιώθεις για αυτό και πόση αξία έχει για σένα.

Να επαινείς το παιδί όταν τα καταφέρνει σε μικρές υπευθυνότητες (π.χ. τακτοποίηση παιχνιδιών, βοήθεια να στρώσετε μαζί το κρεβατάκι του). Αυτό θα ενθαρρύνει το παιδί να δοκιμάσει μελλοντικά μεγαλύτερες υπευθυνότητες.

Προετοίμασε το παιδί για επιτυχίες. Βοήθησε το να αναπτύξει ταλέντα & δεξιότητες. Ενθάρρυνε το παιδί να δοκιμάζει ξανά και ξανά μια εργασία. «Η αγάπη σας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επηρεάζεται από τις αποτυχίες του».

Ενθάρρυνε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματα του. Το δικό σου καλό παράδειγμα θα βοηθήσει πολύ. Άνετη έκφραση συναισθημάτων δεν σημαίνει ελευθερία για συγκρούσεις.

Ανάθεσε αρμοδιότητες στο παιδί σου. Το κάνει να αισθάνεται χρήσιμο και σημαντικό και βέβαια αποκτά χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον.

Επιβάλλεται η καλή επικοινωνία με τους δασκάλους και με το παιδί. Το παιδί σε χρειάζεται πολύ και πρέπει να είσαι δίπλα του.

Απόφυγε να δίνεις ετικέτες στο παιδί π.χ. το παιδί είναι άτακτο, ιδιότροπο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί αποδέχεται την ετικέτα που του δίνεις. Αν θέλετε να δώσετε ετικέτες στο παιδί, δώστε του ετικέτες που να εκφράζουν σωστά την προσωπικότητα του.

Μαρία Μακρυγιώργη, Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος – parentsgo.kidsgo.com.cy