Στοματική υγεία και παιδιά

H στοματική υγεία εξασφαλίζεται με την πρόληψη, η οποία πρέπει να αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Oι γονείς θα πρέπει έγκαιρα να επιλέγουν και να επισκέπτονται τον παιδοδοντίατρό τους (όπως κάνουν με τον παιδίατρο), γιατί αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος και υπεύθυνος για να θέσει τις βάσεις και να εξασφαλίσει στο παιδί ένα μέλλον στοματικής υγείας χωρίς προβλήματα.

Πότε αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια του μωρού;

Τα πρώτα δόντια του μωρού, τα νεογιλά, αρχίζουν να αναπτύσσονται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ενώ τα μόνιμα στο δεύτερο. Γι’ αυτό διαταραχές στην υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες τόσο στα νεογιλά όσο και στα μόνιμα δόντια του μωρού. Μερικά φάρμακα (όπως οι τετρακυκλίνες) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη σύσταση των δοντιών, οπότε συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη λήψη φαρμάκων στην εγκυμοσύνη και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Πότε θα πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Οι παιδοδοντίατροι είναι οδοντίατροι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη σωστή, αποτελεσματική και όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τα παιδιά αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων τους. Ο παιδοδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την υγεία τον στόματος, όπως ο παιδίατρος είναι υπεύθυνος για τη γενική υγεία του παιδιού σας. Η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Σ’ αυτήν την πρώτη επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα οργανώσει και θα σας προτείνει να ακολουθήσετε ένα ολοκληρωμένο προληπτικό πρόγραμμα, θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού, θα σας δώσει συμβουλές για τη διατροφή του και θα σας ενημερώσει για το πως να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Η δεύτερη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν το παιδί σας γίνει 2,5 – 3 ετών και έχει πλέον ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών. Σκοπός της επίσκεψης είναι να ελεγχθεί αν όλα τα δόντια έχουν ανατείλει φυσιολογικά, αν υπάρχει τερηδόνα και αν τηρείται σωστά
το προληπτικό πρόγραμμα. Θα γίνουν τέλος οι απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της ηλικίας.

Η τρίτη επίσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 3,5 – 4 ετών. Θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά στην ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού και αν υπάρχει τερηδόνα. Θα προσαρμοστεί ξανά το προληπτικό πρόγραμμα και θα γίνει η πρώτη τοπική φθορίωση στο παιδί. Μετά από αυτήν την ηλικία ο παιδοδοντίατρος θα πρέπει πλέον να εξετάζει το παιδί κάθε 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του, να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών και την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας, να προσαρμόζει το προληπτικό πρόγραμμα και να κάνει τις τοπικές φθοριώσεις.

Πότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο στόμα;

Το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο μήνα. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει και τα 20 παιδικά δόντια να έχουν ανατείλει.

Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δε σχετίζεται αναγκαστικά με κάποιο πρόβλημα. Αν το μωρό σας, όμως, δεν έχει βγάλει κανένα δόντι μέχρι το 12ο μήνα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

Τι συμπτώματα παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του μωρού και τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Τα συνήθη συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν εμφανίζονται τα πρώτα τους δόντια είναι:

– κόκκινα και διογκωμένα ούλα
– μεγάλη ποσότητα σάλιου
– δυσφορία και γκρίνια
– αλλαγή στις συνήθειες διατροφής
– ανορεξία
– ανησυχία στον ύπνο

Γενικά, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια. Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις αυτές θα πρέπει να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώνει κρύα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμη και ένα απλό κρύο καθαρό πανί μπορεί να το ανακουφίσει. Αν παρατηρήσετε πυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, που δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας των δοντιών είναι η εφαρμογή σωστών μέτρων πρόληψης από πολύ μικρή ηλικία. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών, τη σωστή διατροφή, τη χρήση φθορίου και τις συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρό σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η διατήρηση της υγείας των δοντιών μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών. Εάν το πετύχετε αυτό τότε το παιδί σας θα έχει σε όλη του τη ζωή γερά δόντια.

Πότε Θα πρέπει να αρχίσει το βούρτσισμα των δοντιών;

O καθαρισμός του στόματος πρέπει να αρχίζει αμέσως μόλις εμφανιστούν τα νεογιλά δόντια. Μέχρι το τέλος του 2ου έτους μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα, ειδική για βρέφη, καθαρίζει σωστά μία ως δύο φορές την ημέρα τα πρώτα δοντάκια χωρίς να τα ερεθίζει. Προσθέστε πολύ μικρή ποσότητα μιας φθοριούχας οδοντόκρεμας 1000 ppm. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και μέχρι το 6 έτος του μπορεί να χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη οδοντόβουρτσα με φθοριούχα οδοντόκρεμα σε μέγεθος μπιζελιού, την οποία διδάσκεται από μικρό να φτύνει στο τέλος του βουρτσίσματος.

Από την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία και την MAM Hellas / Γραμμή Καταναλωτή: 801 11 52525 / www.mambaby.com