Θυρεοειδής και παιδιά

Ποιες νόσοι του θυρεοειδούς εμφανίζονται στα παιδιά; Ποια συμπτώματα μπορεί να έχουν; Πώς αντιμετωπίζονται; Ποιες σημαντικές διαφορές υπάρχουν σε σχέση με τους ενήλικες; Τι πρέπει να ξέρουν και να προσέχουν οι γονείς;

Διαβάστε τις απαντήσεις στο παρακάτω άρθρο.

Γράφει η Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου MD, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη

Συγγενής υποθυρεοειδισμός

Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τα βρέφη κατά τη γέννηση και εμφανίζεται περίπου σε 1 στα 4000 ζώντα νεογνά.

Χαρακτηρίζεται από την απώλεια της λειτουργίας του θυρεοειδούς εξαιτίας της αδυναμίας του θυρεοειδούς αδένα να αναπτυχθεί κανονικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αδένας είναι τελείως απών.

Αν η διάγνωση καθυστερήσει, ο συγγενής υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές ανωμαλίες και σοβαρή νοητική καθυστέρηση (κρετινισμό).

Ευτυχώς, η εξέταση ρουτίνας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς στα νεογέννητα είναι υποχρεωτική.

Εάν αυτή επιβεβαιώσει συγγενή υποθυρεοειδισμό, στο βρέφος χορηγείται αμέσως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με θυροξίνη. Η φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη συνεχίζονται, αν η δοσολογία είναι αυτή που πρέπει, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Υπερθυρεοειδισμός σε νεογέννητα

Ο υπερθυρεοειδισμός, η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, παρουσιάζεται σπάνια σε νεογνά.

Αν η μητέρα έχει τη νόσο του Graves, τα αντισώματα κατά του θυρεοειδούς μπορεί να διαπεράσουν τον πλακούντα και να διεγείρουν το θυρεοειδή αδένα του αγέννητου παιδιού, δημιουργώντας έτσι περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών.

Αρκετές φορές καμία θεραπεία δεν είναι απαραίτητη καθώς τα αντισώματα της μητέρας σύντομα αποβάλλονται από την κυκλοφορία του αίματος του μωρού, συνήθως μέσα σε 2-3 μήνες.

Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα επίπεδα των αντισωμάτων και η περίσσεια των ορμονών είναι αρκετά για να προκαλέσουν σοβαρή θυρεοτοξίκωση.

Η άμεση θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγηθεί για να διορθωθεί η ανισορροπία των ορμονών.

Τα νεογνά με προηγμένο υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ενηλίκων, όπως ένα εξαιρετικά γρήγορο παλμό, ευερεθιστότητα, υγρό δέρμα και αυξημένη όρεξη.

Ευτυχώς, η θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα είναι ασφαλής και αποτελεσματική και θα χρειαστεί συνήθως μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Θυρεοειδίτιδα του Hashimoto

Η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού στα παιδιά και τους εφήβους είναι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, μια αυτοάνοση νόσος. Εδώ, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα και παρεμβαίνει στην παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Η έναρξη αυτής της κατάστασης μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και η διάγνωση μπορεί εύκολα να αγνοηθεί για χρόνια, καθώς τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού αναπτύσσονται πολύ αργά.

Σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας του Hashimoto, η έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να είναι φυσιολογική κατά τη διάγνωση, αλλά συνίσταται στενή παρακολούθηση σε περίπτωση που εμφανιστεί υποθυρεοειδισμός.
Καθώς ο θυρεοειδής αδένας γίνεται όλο και πιο υπολειτουργικός, σωματικές και ψυχικές αλλαγές γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Συχνά το πρώτο σημάδι είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού μειώνεται απροσδόκητα και η σκελετική ανάπτυξη καθυστερεί.

Το παιδί μπορεί επίσης να έχει μια προφανή διόγκωση στο λαιμό (βρογχοκήλη). Άλλα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν, όπως ασυνήθιστη κόπωση ή λήθαργος, ξηρό δέρμα με κνησμό, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη ενέργεια και δυσκοιλιότητα.

Αν υπάρχει υποψία υποθυρεοειδισμού, μια απλή εξέταση αίματος με μέτρηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH). Η παρουσία των αντισωμάτων του θυρεοειδούς είναι επίσης χρήσιμη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Υπάρχουν ειδικές ομάδες παιδιών, όπως τα άτομα με σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, σύνδρομο Down ή σύνδρομο Turner, τα οποία θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά, καθώς είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Θεραπεία της Hashimoto στα παιδιά

Η θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto στα παιδιά και εφήβους είναι η ίδια με εκείνη των ενηλίκων και περιλαμβάνει την υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών με θυροξίνη.

Η δοσολογία της θυροξίνης πρέπει αναπροσαρμόζεται συνεχώς καθώς οι απαιτήσεις του σώματος ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία.

Συνέχεια του άρθρου εδώ.