Τι μας διδάσκει το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας!

Αυτό το διάσημο και αγαπημένο μας παραμύθι παραμένει πάντα επίκαιρο αφού διδάσκει στα παιδιά τρόπους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παρόλο που η Κοκκινοσκουφίτσα μπορεί να μοιάζει απλά με την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που πρέπει να περάσει μέσα από το δάσος για να επισκεφθεί τη γιαγιά της και καταλήγει να σωθεί από την παγίδα ενός κακού λύκου, αυτή η παιδική ιστορία αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα.

Όλοι έχουμε ακούσει την ιστορία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, αλλά έχουμε ποτέ σκεφτεί τις αξίες που διδάσκει στα παιδιά;

Το δάσος σαν επικίνδυνο περιβάλλον.

Η αρχή της ιστορίας παρουσιάζει το μικρό κορίτσι που πρέπει να επισκεφθεί την άρρωστη γιαγιά της. Για να το κάνει αυτό πρέπει να περάσει προσεκτικά από το δάσος, γιατί παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι.

Στη διάρκεια της διαδρομής, συναντά τον κακό λύκο ο οποίος τη ρωτά που πηγαίνει και την πείθει να τον οδηγήσει στο σπίτι της γιαγιάς της. Σε κάποιες άλλες εκδόσεις, την πείθει να ακολουθήσει άλλο δρόμο δείχνοντάς της λουλούδια και όμορφα τοπία.

Ο λύκος, κακός και έξυπνος δείχνει στην Κοκκινοσκουφίτσα ένα πιο σύντομο δρόμο ο οποίος όμως είναι ο πιο μακρινός. Φτάνει λοιπόν νωρίτερα, τρώει τη γιαγιά και φοράει τα ρούχα της.

Στις πρώτες εκδόσεις, η ιστορία είχε ένα τραγικό και θλιβερό τέλος για το μικρό κοριτσάκι. Παρουσίαζε ακόμη και σεξουαλικές συνέπειες για τη μικρή. Γράφτηκε έτσι, γιατί ο στόχος ήταν να δείξει και να προκαλέσει την προσοχή των μικρών κοριτσιών στους κινδύνους της κοινωνίας.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ιστορίας των αδελφών Grimm, λιγότερο σκληρή από την προηγούμενη, το κορίτσι επρόκειτο να καταλήξει σαν τη γιαγιά της, αν δεν υπήρχε ο γενναίος ξυλοκόπος που σώζει τη μικρή και βγάζει τη γιαγιά από την κοιλιά του λύκου.

Τι μπορούμε λοιπόν να μάθουμε από την ιστορία της αγαπημένης μας Κοκκινοσκουφίτσας;

  1. Να μην εμπιστευόμαστε τους ξένους. Αυτό είναι ξεκάθαρα το ηθικό της ιστορίας. Παρά τις λεγόμενες καλές προθέσεις του ο λύκος είχε κρυμμένο κακό σκοπό. Εκείνη την εποχή, η ιστορία αυτή δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τα νεαρά κορίτσια για τους κινδύνους που διέτρεχαν αν έδειχναν εμπιστοσύνη σε ξένα άτομα. Με τον καιρό, προσαρμόστηκε για να μεταδώσει το ίδιο μήνυμα, αλλά με λιγότερο μοχθηρό και ερωτικό περιεχόμενο.
  2. Να μην μοιραζόμαστε ποτέ προσωπικά στοιχεία. Στην συνάντησή της με τον λύκο, η Κοκκινοσκουφίτσα του έδωσε λεπτομέρειες για τον προορισμό της, τον λόγο του ταξιδιού της και το περιεχόμενο του καλαθιού της. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος, δεδομένου ότι αυτές οι πληροφορίες που φαίνονται αβλαβείς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες για να βλάψουν εμάς ή τους αγαπημένους μας. Σήμερα, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει συνεχώς στα κοινωνικά μέσα.
  3. Να υπακούμε πάντα τους γονείς μας. Μία από τις συστάσεις της μητέρας της όταν έφυγε από το σπίτι ήταν να προσέχει πάρα πολύ στο δάσος και να μην απομακρυνθεί από τον κεντρικό δρόμο. Αυτό βεβαίως το ξέχασε η αθώα μικρούλα και έπεσε έτσι στην παγίδα του λύκου που της πρότεινε να πάρει ένα πιο σύντομο δρόμο.
  4. Να μην εφησυχάζουμε ποτέ. Εκτός από το ψέμα του λύκου, η ιστορία αναφέρει και τους πολλούς περισπασμούς που είχε. Ποτέ δεν αμφισβήτησε τον δρόμο που της έδειξε ο λύκος και δεν συνειδητοποίησε τι συνέβαινε όταν έφτασε στο σπίτι, ακόμη και όταν ρωτούσε τον λύκο για τα περίεργα χαρακτηριστικά του, που είχε μεταμφιεστεί με τα ρούχα της γιαγιάς της.

Ένα μάθημα για τους γονείς.

Από μία διαφορετική άποψη, μπορούμε να προσθέσουμε κάτι ακόμη στην ιστορία. Αυτό όμως δεν είναι για τα παιδιά αλλά για τους γονείς: Μεγάλη προσοχή στα παιδιά, ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλής μπορεί να φαίνεται μία κατάσταση.

Ακόμη και όταν η μητέρα έδωσε σαφείς προειδοποιήσεις στο παιδί, αυτό δεν εμπόδισε τον κίνδυνο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να θεωρούν δεδομένη την ασφάλεια των παιδιών τους, δεν έχει σημασία πόσο ανεξάρτητα και υπεύθυνα φαίνονται.

Ο λύκος.

Ο λύκος είναι ένας χαρακτήρας που ξεπερνά το παρουσιαστικό του ζώου. Πρόκειται για την ενσωμάτωση ενός κακού, άγριου και κακόβουλου όντος. Στην εποχή μας, εκπροσωπείται από ανθρώπους που δεν έχουν ηθικά και αξίες.

Στην πραγματικότητα, σε παλαιότερες εκδόσεις της ιστορίας, η μορφή του λύκου αντικαταστάθηκε άμεσα από ανθρώπους. Και αυτό έγινε για να δείξει την κακία ορισμένων ατόμων.

Ο ξυλοκόπος.

Τέλος, μπορούμε να περιγράψουμε τον ξυλοκόπο ως τον προστάτη που φαίνεται να εγγυάται την ασφάλεια των χαρακτήρων. Σήμερα, θα τον εκπροσωπούσαμε με την εικόνα της αστυνομίας ή οποιασδήποτε μορφής που μπορεί να συμμετάσχει στην πρόληψη ενός εγκλήματος.

Ο χαρακτήρας του ξυλοκόπου προστέθηκε στην ιστορία, η οποία στην αρχή είχε κακό τέλος, για να επιτύχει μία πιο ρεαλιστική αναπαράσταση των κινδύνων στον κόσμο.

Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας παραμείνει επίκαιρη αφού διδάσκει στα παιδιά ένα βασικό θέμα στη ζωή: την ασφάλεια!

Κανείς δεν εξαιρείται από τους κινδύνους της κοινωνίας και είναι απαραίτητο να μάθουν τα παιδιά από νωρίς να φροντίζουν τον εαυτό τους και να είναι προσεκτικά.