Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λέμε σε ένα παιδί

650_12001

Πολλές φορές οι γονείς ερχόμαστε σε δύσκολη θέση με τα παιδιά μας. Θυμώνουμε, απογοητευόμαστε, χάνουμε την υπομονή μας, διαψεύδονται οι προσδοκίες μας γι’αυτά.

γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας, Ψυχολόγος, www.paidi-efivos.gr

Στις σχέσεις μας με τα παιδιά, τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες και συχνά οι ενήλικες έχουμε ξεσπάσματα θυμού και αγανάκτησης. Ακόμα και τότε όμως έχει μεγάλη σημασία το πως θα εκφραστούμε, πως θα μιλήσουμε σ’ένα παιδί, τι λέξεις θα χρησιμοποιήσουμε.

Όλοι έχουμε δει και έχουμε ακούσει κάποιον άλλο γονιό να λέει:

– Αμάν πια σε βαρέθηκα μ’αυτά που κάνεις…

– Δεν σε αντέχω άλλο…

– Δεν υποφέρεσαι…

– Κάνε αυτό που σου λέω!

– Μη μιλάς. Σταμάτα!

– Γιατί δεν μπορείς να είσαι (να κάνεις) όπως ο/η αδερφός/ή σου;

– Ποτέ δεν θα τα καταφέρεις έτσι που κάνεις…

– Δεν είσαι καλό παιδί…

– Αν δεν κάτσεις καλά θα…

– Σε αγαπάω, αλλά…

Θα πρέπει βέβαια να δείξουμε και λίγη κατανόηση στους γονείς, και όχι να τους κατηγορήσουμε έτσι απλά, φορτώνοντάς τους επιπλέον ενοχές για τις πράξεις τους. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση…

Χρειάζεται πολύ αγάπη και μεγάλη υπομονή. Σε αυτήν την κατεύθυνση τα θετικά σχόλια – σε αντίθεση με τα αρνητικά – είναι ένα χρήσιμο δώρο στην σχέση μας με τα παιδιά. Μια καλή κουβέντα είναι μια πολύτιμη διασύνδεση μαζί τους.

– Σε αγαπώ (χωρίς «αλλά…»)

– Σε πιστεύω πολύ, να το ξέρεις…

– Συχγαρητήρια!

– Μπράβο σου…

– Πραγματικά είσαι πολύ καλός/ή στο…

– Είμαι περήφανος/η για σένα…

– Είσαι πολύ όμορφος/η…

– Φαίνεται ότι έχεις δουλέψει πολύ σκληρά για…

– Τι γνώμη έχεις εσύ γι’αυτό…

– Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι;

– Πως αισθάνεσαι για…

– Σε ευχαριστώ!

Η σχέση μας με τα παιδιά μας είναι αναντικατάστατη. Η αξία της είναι ανεκτίμητη. Ας τη φροντίζουμε όσο μπορούμε, ξεκινώντας με μια καλή κουβέντα.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή». Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής & του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.