Το μικρό σας τρώει τα νύχια του;

Το παιδάκι σας θα μπορούσε να τρώει τα νύχια του από περιέργεια ή από πλήξη, για να ανακουφίσει την ανησυχία του ή απλά και μόνο επειδή του έχει γίνει συνήθεια.

Το μικρούλι μπορεί επίσης να το κάνει επειδή έχει δει εσάς ή κάποιο άλλο άτομο να τρώει τα νύχια του.

Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες συνήθειες των παιδιών.

Όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα, το τρίψιμο της μύτης, το τρίξιμο των δοντιών ή το να παίζουν με μία τούφα των μαλλιών.

Από όλες αυτές τις συνήθειες, αυτό που θα κρατήσει μάλλον μέχρι την ενηλικίωση είναι το να τρώει τα νύχια του.

Για πολλά παιδάκια, είναι ένας τρόπος ανακούφισης της έντασης που νιώθουν ή της αντιμετώπισης έντονων συναισθημάτων.

Έτσι θα μπορούσε να είναι ο τρόπος χειρισμού των παιδιών σας όταν αισθάνονται πίεση. Και βέβαια είναι φυσικό να αισθάνονται άγχος κάποιες στιγμές.

Κάτι καινούργιο που έμαθαν στον παιδικό σταθμό, αν δεν αισθάνονται άνετα σε μία συγκέντρωση θα μπορούσε να προκαλέσει συναισθήματα άγχους ή ανησυχίας.

Και θα σταματήσουν αυτή τη συνήθεια μεγαλώνοντας καθώς θα μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος με άλλους τρόπους.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να σταματήσουν.

Διδάσκοντας το μικρό παιδάκι άλλους τρόπους για να διαχειρίζεται το άγχος του θα το βοηθούσε χωρίς αμφιβολία να αποφύγει να αποκτήσει αυτή τη συνήθεια για όλη τη ζωή του.

Φροντίστε τα νύχια του.

Το παιδάκι σας μπορεί να μπει στο πειρασμό να δαγκώνει τα νύχια του εάν έχουν μεγαλώσει, ή αν έχουν ακανόνιστες άκρες που σκαλώνουν παντού.

Έτσι λοιπόν φροντίστε τα νύχια να είναι πάντα όμορφα κομμένα χωρίς μύτες. Η λίμα θα βοηθήσει να έχουν ομαλή επιφάνεια.

Να είστε ήρεμοι.

Κάθε συνήθεια είναι δύσκολο να σταματήσει.

Μπορεί να έχουμε νευρικές συνήθειες που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όπως να μασάμε το στυλό μας ή να παίζουμε με τα μαλλιά μας.

Έτσι φροντίστε να είστε ευγενικοί με το μικρό παιδάκι σας και μην το κάνετε να αισθάνεται άσχημα επειδή τρώει τα νύχια του.

Εάν δείχνετε την ενόχλησή σας θα μπορούσε να αισθάνεται ακόμη πιο νευρικό.

Ή μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας και θα το κάνει ακόμη πιο συχνά.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να μην δίνετε μεγάλη προσοχή όταν τρώει τα νύχια του.

Αντ’ αυτού, επαινέστε το μικρούλι σας όταν δεν δαγκώνει τα νύχια του.

Ίσως να του δίνατε ένα μικρό δωράκι, όπως ένα αυτοκόλλητο κάθε φορά που το αποφεύγει στη διάρκεια της ημέρας. Και αν μαζέψει πολλά αυτοκόλλητα δικαιούται ένα ωραίο περίπατο στο αγαπημένο του πάρκο.

Μην χρησιμοποιείτε τακτικές όπως βαφές νυχιών με άσχημη γεύση.

Είναι απίθανο να λειτουργήσουν καλά και το παιδί θα το θεωρήσει τιμωρία ακόμη και αν εσείς προσπαθείτε να το βοηθήσετε.

Αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες του.

Εάν το παιδί αντιμετωπίζει μία αλλαγή στη ζωή του που θα μπορούσε να το κάνει να ανησυχεί όπως μία μετακόμιση ή αλλαγή παιδικού σταθμού ή το ξεκίνημα του νηπιαγωγείου, θα μπορούσε να κάνει αυτή τη συνήθεια ακόμη πιο έντονη.

Βέβαια, τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικές περιστάσεις, αλλά μην ξεχνάτε να τους προσφέρετε σιγουριά και προσοχή καθώς συνηθίζουν τις καινούργιες καταστάσεις.

Αν υπάρχει κάποια πιο σοβαρή, επώδυνη αλλαγή όπως πένθος, διαζύγιο ή χωρισμός στην οικογένεια, τότε ασφαλώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για όλους, συμπεριλαμβανομένου του παιδιού, για να συμβιβαστούν στις νέες συνθήκες.

Και το δάγκωμα των νυχιών θα γίνει πιο έντονο στην περίοδο αυτή. Πρέπει να είστε έτοιμοι να μιλήσετε στο παιδί για το θάνατο, το διαζύγιο ή τον χωρισμό.

Ενημερώστε το παιδί για το τι κάνει.

Μερικές φορές τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους δεν γνωρίζουν καν ότι το κάνουν. Κάθε φορά λοιπόν ενημερώστε το ήρεμα ότι τρώει τα νύχια του.

Επιλέξτε ένα διακριτικό σήμα, όπως ένα ελαφρύ άγγιγμα στο χέρι, ώστε να μην ντρέπεται όταν δεν είστε στο σπίτι.

Ξεκινήστε μία νέα συνήθεια.

Δώστε στο παιδί άλλα πράγματα να κάνει όταν αισθάνεται την επιθυμία αυτή. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να κρατάει μία μικρή μπάλα ενώ παρακολουθεί τηλεόραση.

Δοκιμάστε κάτι άλλο.

Εάν στενοχωριέται γιατί δεν μπορεί να σταματήσει, ρωτήστε αν θα ήθελε να προσπαθήσει να κρατά πλαστελίνη στα χέρια του ή να έχει πολύχρωμα αυτοκόλλητα στα νύχια του.

Αλλά αν δεν θέλει, μην επιμείνετε. Γιατί θα το θεωρήσει σαν τιμωρία.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι προσπαθήστε να δοκιμάσετε κάτι που ταιριάζει στο παιδί σας.

Όμως είναι σημαντικό να είναι πρόθυμο, διαφορετικά θα χάσει το ενδιαφέρον του ή θα θεωρεί την προσπάθεια αυτή σαν επιβολή εξουσίας. Και επίσης μην ξεχνάτε ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρόνο για να σταματήσει.

Να έχετε υποστήριξη.

Είναι καλό να ενημερώσετε τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο για τους τρόπους που έχετε επιλέξει στο σπίτι, βοηθώντας το παιδάκι να σταματήσει να τρώει τα νύχια του, ώστε να ακολουθήσουν και εκεί την ίδια μέθοδο.

Το προσωπικό μπορεί να έχει τις δικές του ιδέες για την αντιμετώπιση αυτής της συνήθειας που όμως εσείς δεν εγκρίνετε. Έτσι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν τις δικές σας τακτικές.

Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να μπερδευτεί και το ίδιο παίρνοντας διαφορετικά μηνύματα.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε γιατί το παιδάκι σας τρώει τα νύχια του.

Είναι συνήθως μία αβλαβής συνήθεια και είναι μάλλον απίθανο να αποτελεί ένδειξη ή αιτία σοβαρών προβλημάτων. Τα περισσότερα παιδιά το σταματούν καθώς μεγαλώνουν.

Αλλά αν παρατηρήσετε ότι δαγκώνει τα νύχια του τόσο σκληρά που συχνά αιμορραγεί ή αυτή η συνήθεια πληγώνει τα ούλα του, είναι καλό να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

Μερικές φορές είναι ένας τρόπος έκφρασης υποκείμενων προβλημάτων άγχους ή προσοχής. Έτσι η γνώμη του γιατρού θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τυχόν πιθανά προβλήματα.